Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamell

Sós karamell
Sós karamell
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki ne emlékezne a Jóbarátok című sorozatra? Erősen függők felidézhetik, hogy Monica kedvenc édessége a sós karamella volt. Pfujj... Gondolták sokan. Hogy jön össze az édes karamell és a sós íz?
A sorozatot és a karamellát azóta sem szeretem. Vagyis az utóbbit idáig nem szerettem. Netes gasztro kalandozásaim során botlottam bele az egyre terjedő sós karamella trendbe, és elkezdem nyomozni. Sok receptet összevadásztam, mire megtaláltam a számomra legtesthezállóbbat; persze a pénztárcakímélés is sokat nyomott a latba. Nos, meg kell valljam: a sós karamella egyáltalán nem sós. A só csak és kizárólag az édes íz indikátora: még intezívebbé, még lágyabbá, még krémesebbé, még bódítóbbá teszi az amúgy sem könnyű édességet. Imádom! :-)
Egy valamire rá kellett jönnöm: a befőzéshez használatos celofán sajnos nem megfelelő a cukrok kellőképpen ízléses becsomagolásához. Szóval elnézést a képért.

hozzávalók / 4 adag

  • 25 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 6.5 dkg sós vaj (vagy margarin)
  • 0.5 dl zsíros habtejszín
  • ízlés szerint (ha nem sós vajat választottunk)
  • fahéj ízlés szerint
  • 10 dkg mandula (vagy dió, mogyoró)

ajánlat

Gyors és kreatív gasztroajándék, karácsonyi cukorka, szaloncukor alap csokimázzal bevonva, és még sorolhatnám. Karamell függőknek kötelező!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy magas, és vastag falú edényben kevés vízzel megolvasztjuk a cukrot. Akkor jó, ha szép aranyszínű, és teljesen folyékony, de már ragadós az állaga.
  2. Ekkor apránként hozzáadjuk a vajat / margarint, valamint a tejszínt, s közben folyamatosan kevergetjük.
  3. Ha nem sós vajjal dolgozunk, ekkor adjuk hozzá a sót, illetve az ízlés szerinti hozzávalókat. Én most egy csipet fahéjat tettem bele.
  4. Lassú tűzön ragacsos állagúra főzzük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vagy egy tálat, és ebbe öntjük a masszánkat. Én most olyan tepsit használtam, amiben az egybe sült fasírt is készül.
  6. Legalább egy éjszakára hűtőben pihentetjük
  7. Mielőtt felszeletelnénk, nagyjából 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, így könyebben tudunk dolgozni vele.
  8. Tetszőleges méretű bonbonokat,  cukrokat faragunk belőle, majd celofánban csomagoljuk őket. Lehet esetleg még aprított csonthéjasba, vagy sóba forgatni, mielőtt csomagolnánk.
  9. Hűtőben tárolandó! Ott viszont sokáig eláll, már ha megmarad... :-)

  • tepsi mérete: 27x8 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 403
elküldve: 1
receptkönyvben: 130
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dara

Mióta szakács: 2010.10.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sós karamell cukorkák

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szotyi78
Szotyi művek / Szotyi78 Wed, 2014-12-10 11:32

Szia!
Már régóta vadászom nem kukoricaszirupos receptere, és ez nagyon jól hangzik :) A végeredmény omlós lesz (mint a tejből, cukorból, vajból készült karamell) vagy inkább ragacsos? Előre is köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-02 21:27

Jó a recept 10/8,5

BubuBoci
BubuBoci Mon, 2010-11-08 17:34

Szia!

Tetszik a recepted és szerintem jó ez a csomagolás. Egy kis szalag a két végére és máris ünnepibb. Így az ember látja mit is eszik, nem úgy, mint a szaloncukinál, ahol biztos nekem jut az összes zselés és én azt nagyon nem szeretem. :) (Ezt csak úgy lábujj hegyen jegyzem meg: nem Monica szerette a "sós vizes karamell"-t, hanem a bátyja Ross. :)

Üdv, Niky

BubuBoci
BubuBoci Thu, 2010-11-11 10:33

Igen valami ilyesmi. :) Állítólag tengervízből (vagy sózott csapvízből) csinálják -a sorozat szerint-...

Dara
Dara / Dara Thu, 2010-11-11 11:21

Hát ööö... Sós vizes megoldást nem találtam a receptek között, csak sós vajasat! :)

BubuBoci
BubuBoci Thu, 2010-11-11 12:43

Hát igen. Valószínűleg rosszul fordították, vagy amcsi oldalakon lehet, hogy van ilyen recept, nem tudom. Esetleg a karamellt töltik meg sós vízzel. (??) Mint a dianás cukor. :)

BubuBoci
BubuBoci Thu, 2010-11-11 14:16

:D Jómagam maradok inkább a csokis dolgoknál! Csokíííííííííííííííííííííí! :)

Dara
Dara / Dara Mon, 2010-11-08 21:54

Kedves Niky,

köszönöm a hozzászólásod!
Igen, ünnepibb volna a szalaggal a végén,de sajnos ez a cukorka nem szobahő barát. :-( Hűtőben kell tartani ahhoz, hogy megtartsa az állagát. No, azért 20 fokon nem fog szétfolyni, de akkor az elfogyasztása nem lesz túl kultúrált! :-)
Látod, a Jóbarátokban még mindig nem vagyok túl járatos, köszi a kiegészítést! :-)

Üdv: Dara

Dara
Dara / Dara Thu, 2010-10-28 07:13

Kedves Eszter,

köszönöm szépen a hozzászólást! :)
Igyekszem a többi recepttel is!

Dara

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-10-27 23:05

Szai Dara!
Nagggyon szuper recept, jó hogy felkerült! Így is van: karamellbe kell a só! :-)
Várom a többi recepted is.
Eszter

544
cukor 25 dkg
víz 2 ek
vaj 6.5 dkg
habtejszín 0.5 dl
0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
mandula 10 dkg