Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamella

Sós karamella
Sós karamella
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét külföldön, és mivel nem vagyok túl eredeti, akárcsak 4 éve, most is főzve ismerkedek. Ezt a receptet egy tűzrőlpattant francia lányzótól tanultam, aki sokfelé megfordult - többek között volt cukrásztanonc egy bangkoki szálloda éttermében is. Na azt, hogy a cukrot nem szabad keverni karamellkészítéskor, például ott tanulta.:)

Világ életemben imádtam a karamellt, abban a ropogós formában, ahogy a Dobostortára tesszük, és ahogy grillázsként élvezzük - ez a sós verzió azonban most kiütötte az én kedvencemet. Egyszerűen nem lehet abbahagyni!

hozzávalók / 4 adag

  • 40 g vaj (sós (ha nincs sós, akkor sima egy késhegynyi sóval))
  • 100 g cukor
  • 2 ek víz
  • 6 ml habtejszín ((minél zsírosabb, annál jobb) ha lányabb karamellt szeretnénk, többet is adhatunk hozzá)

ajánlat

Keksz mellé, sajttorta tetejére, meleg tejjel elkeverve...

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis fazékba tesszük a vizet és a cukrot, és kis lángon összeolvasztjuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, hogy a cukor molekulái ne törjenek. Kis lángon gyöngyöztetjük, amíg a szép karamellszíne nem lesz.
  2. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, óvatosan elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, finoman keverjük, amíg el nem elegyedik a szósszal.
  4. Pár percig kis lángon forraljuk, amíg a karamellünk teljesen homogén nem lesz.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 48 866
elküldve: 8
receptkönyvben: 309
elkészítve: 23/25
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sós karamellmártás, sós karamellszósz, karamellszósz sósan

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

specko
specko Mon, 2014-09-29 22:29

Szia Dacota!
Nagyon jók a receptjeid, a Palets breton keksz az egyik nagy kedvenc.
Azóta most megcsináltam tőled ezt a sós karamellát is. Biztosan 6 ml tejszin kell bele?
Én 6 cl-rel csináltam. Isteni finom lett.
Üdv,
Specko

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-09-29 23:21

Szia Speckó,

Tök jó, nagyon örülök. :) Én 6ml-t használtam, de nekem elég sűrű is lett - de köszi a plusz infót, beleírom, hogy ennél több sem árt neki. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2014-08-16 11:29

Hahó :) Szerinted tortába lehet tölteni ezt a krémet? Vagy onnan kifolyna? Van esetleg valami tipped, hogy hogy lehet annyira sűríteni, hogy bennmaradjon?
Köszi előre is, Durcs

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2014-08-16 17:49

Szia Durcs!
Ez kifolyik...ez sajna csak mártogatós, mondjuk annak nagyon jó. Ha karamellkrémet szeretnél, akkor szerintem dulce de leche. :) Pont most küldtem be, de sajna szerintem csak 1 hét múlva lesz kint. Nem az a folyós változat, amiből van fenn az oldalon, hanem olyan, amit sütőben sütsz vagy főzöl nagy lángon legalább 3-4 órát...más szerintem nem működne, csak a sűrűre főzés...bocsi...:(
Azért szépet jót! :)
Nóra

Barackoslinzer
Barackoslinzer Fri, 2014-06-13 18:06

Szia!
A kérdésem, hogy miután kihűlt a karamella folyós marad-e (lehet-e tubusba tölteni) vagy megszilárdul ha már nem meleg?
Köszönöm, :)
Barackoslinzer

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-06-13 18:09

Szia!
Megszilárdul, de nem lesz kemény. Ha erős tubusod van, akkor nyugodtan töltsd bele. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2013-10-13 17:53

Szia!
Ez olyasmi sűrű öntet lesz, mint amit a boltban kapni előregyártott karamellszósz, vagy a Nesquik csokiöntet, csak annál sokkal jobb. Leginkább édes kekszeket érdemes beletunkolni, vagy torták, fagyik mellé felszolgálni öntetnek. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

173
vaj 40 g
cukor 100 g
víz 2 ek
habtejszín 6 ml