Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamellás brownie

Sós karamellás brownie
Sós karamellás brownie
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mit is írjak... tejszínes karamella, csokoládé, brownie... az édes bűnbeesés! Sós karamellás brownie... maga a kárhozat. A sós és az édes összeolvadása, ahogy ellensúlyozzák, kiegészítik egymást, bizsergető ízek... tömény élvezet, életre-halálra. A lelked is eladnád érte! Süsd meg! Kóstold meg! Ne idegenkedj! Élvezd!

hozzávalók / 4 adag

A karamellhez

A tésztához

ajánlat

Nem, nem szabad belegondolni mekkora kalóriabomba! Bátran koronázzuk meg egy kanál frissen felvert tejszínnel :) Mélyen tömény, minden édesség utáni sóvárgást kielégítő íz ez, egy kockácska bőven elég belőle.

Gyakorlati tanács: 1. a karamellt öntsük vastagra és/vagy vágjuk nagyobbakra, hogy sütés közben ne szívódjon bele teljesen a tésztába vagy 2.  a karamell 1/4-ét ne süssük bele a sütibe, vágjuk kisebb kockákra és a megsült sütibe, a kis karamellkráterekbe helyezzünk egy-egy pici darabot. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karamell készítése: a 4 ek vajat felolvasztjuk, félretesszük.
  2. Egy teflonos edényt a tűzre teszünk, beleöntjük a kristálycukrot és karamellizáljuk. Ahogy olvadni kezd a cukor, mérsékeljük kissé a hőfokot (elektromos tűzhelyen 5-ös fokozat), átkeverjük, majd hagyjuk, hogy minden cukorszemcse elolvadjon és szép barna színt kapjon a folyadék.
  3. Az edényt a tűzről lehúzva hozzáadjuk a vajat, elkeverjük.
  4. A tejszínt és a sót is hozzáadjuk, elkeverjük, majd a tűzre visszatéve átforraljuk.
  5. Vékonyan kiolajozott sütőpapírra öntjük a karamellt és hagyjuk kihűlni (kb. 20-40 perc, a kinti hőmérséklettől függően, de akár hűtőbe is tehetjük ;).
  6. A kihűlt karamellt kockára vágjuk.
  7. A tészta elkészítése: A sütőt 180 fokra kapcsoljuk, a tepsit sütőpapírral teljesen kibéleljük és vékonyan kivajazzuk (olvasztott vajjal).
  8. A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk: mikróban vagy gőz felett, kinek-kinek vérmérséklete szerint :)
  9. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, géppel alaposan kikeverjük.
  10. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és alaposan kikeverjük a masszát.
  11. Lisztet, sót is a masszához adjuk, kanállal egyneművé keverjük a tésztát.
  12. A kibélelt sütőformába öntjük a masszát, megszórjuk a karamell kockákkal.
  13. Előmelegített sütőbe toljuk, 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
  14. A langyosra hűlt sütit már szelhetjük és élvezhetjük, ahogy nyúlik a karamell :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x27 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 11 020
elküldve: 7
receptkönyvben: 198
elkészítve: 10/13
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
alkalom: Anyák napja, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellás brownie, sós brownie, édes-sós brownie

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lovasfej
Lovasfej Tue, 2017-09-05 13:02

Ez a süti valami isteni. Nagyon finom és durván laktató. Kicsit aggódtam, hogy túl sok a vaj a karamellában, legközelebb lehet kevesebbet teszek vele, kicsit gondban voltam, h. hogyan mérjek ki egy evőkanál vajat :) Tuti elkészítem máskor is, mert nem lehet vele leállni. Köszönöm a levelet.

evol
Evol / evol Sun, 2013-03-10 10:48

Épp szavazni akartam, de nincs itt a gomb. :(
Nem akartad/akarod feltölteni a receptversenyre?

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2013-03-10 13:38

Köszönöm, nagyon kedves vagy! Fontolgattam, de aztán mégsem... versenyen kívül hagyom hódítani a receptet :) Üdv, Hajni

857
cukor 10 dkg
vaj 4 ek
1 csipet
habtejszín 30 ml
étcsokoládé 85 g
vaj 115 g
cukor 200 g
tojás 2 db
vanília kivonat 1 ek
1 csipet
rizsliszt 85 g
napraforgó olaj 1 teáskanál