Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamellás fügés tartelettes

Sós karamellás fügés tartelettes
Sós karamellás fügés tartelettes
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

4 db 12 cm piteformához

Próbáltam ezt az édességet "egészségesen" elkészíteni. Ezért használtam sima fehér liszt helyett mandulalisztet és barna vagy kristálycukor helyett kókuszvirág cukrot, melynek glikémiás indexe csak 35 és jól karamellizálható cukorfajta. Fél kg 700-800 Ft között kapható bioboltokban.

Természetesen minden "drágább" termék helyettesíthető, ezt a hozzávalóknál fel is tüntettem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A csokoládékrémhez

A karamellkrémhez

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik szeretik a sós karamella ízvilágát és szeretnének enni egy finom, egészséges pitét. :)

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Tegyük egy aprítógépbe a fügét és a mandulalisztet. Aprítsuk finomra. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, mézet, kókuszolajat, és kézzel gyúrjuk össze. 33 dkg tésztát kapunk, osszuk 4 felé. 

  2. Kézzel lapítgassuk bele a tartalette formákba. Tegyük hűtőbe 10 percre a formákat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és süssük kb. 8-10 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.

  3. Csokoládékrém elkészítése: épp csak forraljuk fel a habtejszínt, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük homogénre. Öntsük a kihűlt formákba, egyformán elosztva és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a karamellát.

  4. Sós karamella: Tegyük a lábasba a vajat, habtejszínt, kókuszvirág cukrot és  a fleur de sel só különlegességet. Forraljuk fel és gyöngyözve főzzük 2-3 percig. Hagyjuk hűlni, majd öntsük a csokoládékrém tetejére.

  5. Díszíthetjük kakaóporral, fügével...stb.


  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 12 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 7 857
elküldve: 4
receptkönyvben: 205
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis pite, karamellás sütemény, különleges pite

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-03-16 20:45

Nekem nagyon tetszik ez az édesség, így szavaztam is rá. Ezt biztosan kipróbálom. Üdv: Évi néni

676
mandulaliszt 15 dkg
füge 15 dkg
1 csipet
szódabikarbóna 0.5 teáskanál
méz 1 ek
kókuszolaj 1 ek
étcsokoládé 12.5 dkg
habtejszín 1.25 dl
vaj 5 dkg
habtejszín 0.75 dl
barna cukor 10 dkg
0.5 tk