Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamellás mogyoróvajas macaron

Sós karamellás mogyoróvajas macaron
Sós karamellás mogyoróvajas macaron
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A macaron a tévhittel ellentétben nem az ördögtől ered, ha alkalmazzuk azokat a trükköket, amiket leírtam. Nagyjából ötödik alkalommal már elfogadható eredményt kaptam. Gyakorlás után hálás feladat, és a legjobb, hogy bármivel töltheted, pici, cuki, színes és nagyon finom, így mindenki értékeli! :) A sós karamell pedig egy külön plusz pont általában :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A macaronok elkészítése:

  1. A mandulalisztet és porcukrot szitáljuk át, úgy keverjük össze egy tálban, hogy véletlenül se maradjon benne összeállt mandulaliszt vagy porcukor darabka.
  2. A tojásfehérjét elkezdjük felverni habnak, közben lassan hozzáadjuk a 8 dkg kristálycukrot (ebből kb 2 evőkanál vízzel cukorszirupot is készíthetünk: addig tartsuk egy fém edényben a cukor-víz keveréket 116-118 celsius fokon - hőmérő hiányában: addig forraljuk, amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejlődni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb). De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verjük fel tehát a tojásfehérje habot. Tegyük bele a fűszereket/aromát és az ételfestéket, majd addig verjük, amíg a tálat felfordítva sem mozdul a hab.
  3. Óvatosan forgassuk össze a tálba szitált száraz alapanyagokat (mandulaliszt és porcukor) a színes tojáshabbal. Amikor homogén lesz a massza, ne keverjük tovább, fontos, hogy ne törjön össze a hab.
  4. A kinyomáshoz nyomózsákot célszerű használni vagy ami még jobb: direkt a tészta kinyomására gyártott „kinyomókát”. Töltsük bele a tésztát.
  5. Célszerű sütéshez macaronsütő szilikonlapot használni, amire fel vannak rajzolva a körök, ahová a szép kerek tésztapöttyöket kell nyomnunk. Ha ilyenünk nincs, akkor legalább szilikonos sütőpapírra rajzoljuk elő a köreinket. Amikor sima sütőpapírral próbálkoztam, csúfos véget ért a macaron kaland, ugyanis nem jöttek le a papírról rendesen, összetörtek a kis héjak. Szerintem 5 centisnél nagyobb átmérőjű héjacskákat nem érdemes sütni, hogy csinos kis macaronok legyenek. Az összes tésztát érdemes kinyomni, ha áll, akkor azt tapasztaltam, hogy nem lesz szép a héj.
  6. Miután a tepsibe kerültek a héjak, legalább 50 percet hagyjuk őket állni szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit keményedjen a külsejük, így lesznek majd szép kis talpacskáik süléskor, és nem fognak megrepedni felül.
  7. A sütőt alul-felül sütés üzemmódban (légkeverés nélkül!) melegítsük 130 fokra.
  8. A macaron héjakat kb. 10 percig kell sütni, de nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt odaégnek. Ne süssük őket túl, hogy belül picit puhábbak maradjanak, és csak kívül ropogósak.

A mogyoróvajas sós karamell elkészítése:

  1. A cukrot és vizet egy fazékban keverjük össze, és közepes lángon kezdjük melegíteni.
  2. A cukor először megolvad, aztán nagy buborékokat formál, majd elkezd barnulni.
  3. Kevergessük, hogy ne kapjon oda és egyenletesen barnuljon, vigyázzunk, hogy amikor karamell színű, rögtön húzzuk le a tűzről, ne égjen le.
  4. Amikor egy kicsit kihűlt már, adjuk hozzá a mogyoróvajat és a tejszínt.
  5. Tegyük vissza a tűzre, és kis lángon rotyogtassuk össze, homogén folyós szószt kell hogy kapjunk.

Összeállítás:

  1. A macaronok töltése előtt érdemes megvárni, hogy egy kicsit kihűljön a massza, hogy ne folyjon és jól összeragassza a macaronhéjakat.
  2. Amikor a macaronok készen vannak, verjük fel a tejszínhabot, és kicsit melegítsük fel a maradék karamellszószt.
  3. Tálaljuk a macaronokat tejszínhab halommal, a karamellszószt tehetjük rájuk vagy melléjük. Sok sikert :)!
  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 470
elküldve: 2
receptkönyvben: 124
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Kataca

Mióta szakács: 2013.04.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós karamellás mogyoróvajas macaron sós karamell öntettel és házi tejszínhabbal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nutella02
Nutella02 Wed, 2019-10-30 22:15

Jó estét!A recept tapasztalataim szerint KUKA!Nyilatkozom én Nutella02, hogy a receptet szó szerint követtem, a végeredmény ennek ellenére mégis tehénlepény!!!A sütési időt nem követném, majd a halál követi azt!!!!

ui: az egyik adagot egyből a sütőbe csaptam, és az sikerült a legjobban, szóval a rendkívül hasznos 50 percet is megspóroltam :)

Kataca
Kataca / Kataca Tue, 2014-06-17 14:32

Szia,
Köszi, hogy szóltál, ez elírás.

3 féle helyre kerül cukor összesen:

1.) 230 g porcukor kell a macaron héjakhoz (szitálni, stb.)

2.) A szövegben kristálycukor is van írva, köszi, hogy szólsz, ezt nem szerepeltettem utána a hozzávalóknál.
Kb 8 dkg kristálycukrot kell használni.
Ebből kb 2 evőkanál vízzel cukorszirupot is készíthetsz: addig tartod 116-118 fokon (hőmérő hiányában: addig forralod), amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejlődni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb.
De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verd fel tehát a tojásfehérje habot.

3.) A sós karamellhez pedig 25 dkg kristálycukor kell.

Köszi,
Szép napot :)!

katazso
katazso Tue, 2014-06-17 12:57

Szívesen kipróbálnám, csak kimaradt a kristálycukor mennyiség a macaron héjak hozzávalóiból. Köszi, ha pótolod...

612
mandulaliszt 150 g
porcukor 230 g
cukor 8 dkg
víz 2 ek
tojásfehérje 4 db
ételfesték 1 kávéskanál
cukor 25 dkg
víz 5 ek
habtejszín 140 ml
mogyoróvaj 6 dkg
1 csipet
habtejszín 500 ml