Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós karamelles csokitorta

Sós karamelles csokitorta
Sós karamelles csokitorta
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik gasztro-magazin 2011-es téli számában találtam ezt a receptet, és azonnal megtetszett. Vrábel Kriszta (Dolce Vita) a recept szerzője. Szokás szerint egy kicsit átalakítottam, de alapvetően egy nagyon különleges, ünnepi torta lett a végeredmény. Édesanyám 45. születésnapja alkalmából készült, és nagy sikert aratott. Ő ugyanis (mint én) imádja a karamellt, ha sós, akkor meg pláne. Próbáljátok ki.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A csokoládékrémhez

A karamellkrémhez

A trüffelgolyóhoz

A forma kikenéséhez

ajánlat

A tört karamellt én úgy csináltam, hogy 10 dkg cukrot két-három evőkanál vízzel karamellizáltam. A forró karamellt egy felfordított, leolajozott sütőlemezre folyattam vékony rétegben. Mikor megszilárdult, óvatosan felszedtem róla az üvegszerű karamellt, és mozsárban összetörtem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálban kézi mixerrel keverjük simára. Öntsük egy (kivajazott-kilisztezett) kapcsos tortaformába, és tűpróbáig süssük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A csokoládékrémhez a csokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, majd belekeverjük a krémsajtot (mascarponét).
  3. A karamellkrémhez a cukorból és a vízből sötét karamellt készítünk. Mikor kész, belekeverjük a vajat. Melegítsük, míg felolvad a krém, majd hozzákeverjük a mascarponét és a sót is. (Utána már nem szabad melegíteni!) Mindkét krémet hagyjuk kihűlni és szilárdulni.
  4. Mikor már elég szilárd, de még kenhető mindkét krém, kézi mixerrel keverjük át, hogy megfelelő állagot kapjunk.
  5. Vágjuk ketté a tortalapot, az alsó részét vastagon megkenjük a karamellkrémmel, helyezzük rá a másik tortalapot, erre kerüljön a csokoládékrém. Egyenletesen simítsuk el a tortán a krémet, a szélét is vonjuk be vele. Fogyasztásig tegyük hűtőbe a süteményt.
  6. A trüffelgolyóhoz a csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük hozzá a puha vajat és a megmelegített tejszínt. Simítsuk lapos edénybe és tegyük a hűtőbe dermedni.
  7. Vizes kézzel formáljunk golyókat belőle, és hempergessük tört karamellbe. Ezzel díszítsük a tortát.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 631
elküldve: 7
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Sandrine

Mióta szakács: 2012.02.24.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellás torta, trüffelgolyós torta, mascarponekrémes karamelltorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

666
finomliszt 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
cukor 15 dkg
tojás 2 db
tej 2 dl
napraforgó olaj 1 dl
sütőpor 1 ek
étcsokoládé 10 dkg
mascarpone 10 dkg
vaj 5 dkg
sóvirág 1 teáskanál
cukor 15 dkg
víz 3 ek
vaj 5 dkg
mascarpone 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg
habtejszín 0.5 dl
vajkaramella 5 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál