Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós kifli Dettytől

Sós kifli Dettytől
Sós kifli Dettytől
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fontos a kelesztési idők betartása, és a gőzös sütő!!! Ezúton köszönet Limarának a receptért!

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

Az öregtésztához

ajánlat

A külseje szép piros ropogós, a belseje foszlós, letekerős! Kakaó mellé, vagy csak magába is nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése

  1. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk a sót és az aszkorbinsavat. (Az aszkorbinsavból elég egy csipet.)
  3. Ezután beletesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt és a többi adalékanyagot. A tésztát jól kidolgozzuk, selymes sima felületű, közepesen kemény tészta lesz!
  4. Letakarva 30 percet érleljük, majd finoman átgyúrjuk, és ezután még 30 percig kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, (kb. 10 dkg egy gombóc) gombócokat formálunk, és 15 percet pihentetjük. Így könnyű nyújtani.
  6. Ezután csepp alakúra nyújtjuk. Minél hosszabb a csepp, annál szebb lesz a kifli. Nagyon vékonyan megkenjük puha vajjal (ettől lesz letekerős), és a szélesebb felénél kezdjük feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 45-50 percet pihentetjük. Körülbelül 30 percnél bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A sütő aljába, egy kis tálkába tegyünk vizet, hogy jó gőzös legyen a sütő.
  7. A szépen megkelt kifliket tejjel lekenjük, meghintjük sóval, és a kiflik között jól befújjuk vízzel. Nem baj, ha kicsit áll alatta a víz! Betesszük a sütőbe, először 220 fokon légkeveréssel sütjük 10 percet, majd tovább 190-200 fokon még 10 perc. (Sülés közben figyeljünk, mert minden sütő más! Nekem így lett tökéletes!) Ha megsültek a kiflik, a sütőből kivesszük, és vízzel lepermetezzük vagy lekenjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Az öregtészta

  1. Előző este készítjük el. A kétféle lisztet összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és vízzel elkeverjük. Konyharuhával letakarjuk, és a pulton hagyjuk reggelig, vagy legalább 8-10 órát!
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 728
elküldve: 2
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Detty

Mióta szakács: 2011.07.04.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: hamburger-buci, zsemle, briós, buci, pita, burek, perec, édes leveles, bagel, croissant

egyéb elnevezések

sós kifli, kelt tésztájú kifli, élesztős kifli, kifli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1185
finomliszt 30 dkg
tej 1.5 dl
friss élesztő 1.5 dkg
2 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek
vaj 2.5 dkg
aszkorbinsav 1 g
cukor 3 g
finomliszt 20 dkg
rétesliszt 5 dkg
víz 165 ml
friss élesztő 6 g