Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós paradicsom

Sós paradicsom
Sós paradicsom
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára.
A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ehhez adtam meg.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ehhez a savanyúsághoz a paradicsomokat akkor szedjük le, amikor már világoszöld és narancssárga színűek. A túl sötétzöld paradicsom még eléggé éretlen, és keserű lesz tőle a savanyúságunk.
Az érlelés folyamán az üvegben a kissé pirosabb és narancssárgább paradicsomok szétmennek, de pont ez a jó, mert ezek adják a legjobb ízt az egész savanyúságnak. Ezért mindenképpen kerüljön minden egyes üvegbe néhány narancssárga, vagy még kevésbé érett enyhén pirosas színű paradicsom. 
Kb. 4 hónap eltelte után kezdhetjük télen megbontani az üvegeket, attól függően, hogy mikor tettük el őket. Aki már júliusban-augusztusban bespájzol belőle, az decemberben már próbálkozhat a felbontással. Én viszont még szeptember vége felé is szoktam eltenni, amikor az utolsó, későn érő paradicsomokat már úgysem érleli meg a napfény. Ezeket az üvegeket február körül bontom meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat többször is jól átmossuk. A hibás részeket kivágjuk.
  2. Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerendezzük a paradicsomokat. Ha van annyi világos színű narancssárga paradicsomunk, akkor minden sorba rakjunk belőle legalább egyet.
  3. A tetejére is tegyünk pár szál kaprot, csombort, végül pedig a zellerzöldet.
  4. Készítsük el a levet: ehhez egy tiszta tálba töltsünk annyi vizet, amennyi az üvegünkbe belefér, és keverjük hozzá a sót. A lényeg, hogy jó sós legyen a lé (igazából nekem kóstolásra megy).
  5. Ezzel a sós vízzel töltsük fel az üvegeket, úgy hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Én savanyúgág leszorítót is szoktam rá tenni, így biztosan a lé alatt maradnak a paradicsomok.
  6. Az üveget lezárjuk, és télig hűvös helyre, a kamrába tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 39 922
elküldve: 12
receptkönyvben: 318
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöld paradicsom befőtt, zöld paradicsom sós lében

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vending
vending Fri, 2013-09-06 13:45

Sajnos nekem tavaly nem sikerült a sós paradicsomom :-(
Mire észre vettem már zöld penészes volt a teteje .
Nem mertem megkockáztatni ,hogy megkóstoljam .
Az idén újra próbálkozom ,remélem több sikerrel .
üdv Kata

Valus
Valus Mon, 2013-08-12 11:07

Lényegében akkor ez kovászos paradicsom? Hidegen vagy melegen kell ráönteni a levet? Várjam meg míg letisztul a leve,utána tegyem a kamrába?

Kerigirl
Keri / Kerigirl Fri, 2013-08-02 11:51

Hüüüüü,ezt a receptet kerestem már rég óta,igazából most először fogok eltenni ilyen zöld paradicsomot télire savanyúságnak,mi van akkor ha ki hagyom belőle a csombort?lehet buta kérdés(de nem vagyok otthon ilyen kérdésekben)hol lehet beszerzni a csombort?
Ezt a receptet lehet alkalmazni,mondjuk vegyes vágott savanyúságra is?!(Káposzta,répa,ubi,)Vagy erős csípös paprikára gondolok!?!
Nem szertnék tenni bele tartósitószert,a baracklekvárt és a paradicsomlevet is tartósító nélkül készitettük el?!
Válaszodat előre is köszönöm:)

iceflower
iceflower / iceflower Sun, 2013-08-04 17:58

Szia!
Ez a recept uborkával és káposztával is működik, de répával még sosem próbáltam.
Ha kihagyod a csombort, akkor is biztosan jó lesz, viszont a csombor ad egy jellegzetes ízt neki, ami így hiányozni fog. Piacon talán sikerülhet beszerezned, talán idős nénikék árulnak a saját kertjükből. Borsikafű vagy borsfű néven is szokták árulni, így is kérdezz rá.
Tartósítószert én sem raktam bele, nyugodtan készítheted anélkül is.

iceflower
iceflower / iceflower Mon, 2012-11-19 12:14

Az így elkészített paradicsom nem lesz kimondottan savanyú, az ízét inkább a kovászos uborkához tudnám hasonlítani. Azt sem tesszük ecetes lébe, csak sós vízbe. Úgy képzeld el, mint a télire elrakott kovászos uborkát, ami a hűvös kamrába téve lassabban érik be.

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Sat, 2012-09-22 13:27

Kedves iceflower!
Sajnálatos módon nekem a tetején vastag fehér réteg képződött. Vigyáztam a tisztaságra, és mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja. Meg lehet-e menteni még valahogyan? ( Lehet az volt a baj, hogy hiába tettem rá savanyúság leszorítót, mégsem lepte el a lé a tetejét teljesen. )

iceflower
iceflower / iceflower Mon, 2012-11-19 12:18

Valószínű, hogy az a rész lett fehér, amit nem lepett be teljesen a lé. Ez nem gond. Amikor megbontod az üveget, akkor a tetején lévő paradicsomokat távolítsd el, és óvatosan halászd le a fehér részt, hogy ne keveredjen bele az egész üvegbe. A lejjebb lévő paradicsomok ettől eltekintve még jók lehetnek, kóstold meg nyugodtan. Remélem, nem kell az egész üveget kidobnod.

hervado
hervado Fri, 2011-08-12 21:56

Szép estét mindenkinek...
Ma elkészítettem ezt a csodát....nagyon kíváncsi leszek rá, hogy milyen lesz? remélem nem forr meg, de a négy hónap az még nagyon hosszú idő :))) Vajon milyen az íze?....sós, savanyú?, vagy mindkettő?...és milyen az ami szétmegy benne? nagyon furdal a kíváncsiság...most szépek és guszták...a többi a jövő titka...üdv Zsike

Sancho
Sancho Sun, 2011-10-09 18:06

Nagyon finom, a biztonság kedvéért leszorítónak én tormát szoktam használni. Ha hideg helyen van, nem buggyan meg.

varjune65
varjune65 Fri, 2011-08-12 19:35

Kedves iceflower!!!
Köszönöm a válaszodat!!
Két hét decis üveggel készítettem próbából de sajnos mindkettő felforrt:
Na de nem adom föl még fogok próbálkozni vele.
Üdv:varjuné

varjune65
varjune65 Thu, 2011-08-11 14:31

Azt szeretném kérdezni, hogy mindet a leírás szerint csináltam, és az én paradicsomom felforrt mi az oka vajon??? Várom válaszodat!!!

Sancho
Sancho Sun, 2011-10-09 18:08

Nyáron szokott felforrni, ezért ajánlott a paradicsomszezon végén eltenni, mert akkor már eléggé hideg van a kamarában.

iceflower
iceflower / iceflower Fri, 2011-08-12 11:20

Nem tudom, mi lehet az oka, nekem még sosem forrt fel. Talán került az üvegbe hibás, vagy nem teljesen átmosott paradicsom is? Ha jól tudom, általában olyankor szoktak felforrni a savanyúságok.
Mennyit készítettél? Csak 1 üveggel, vagy többet is? Ha többet, akkor az összes felforrt?

pooczane.ildiko
pooczane.ildiko Thu, 2010-08-26 20:35

Ezt csak ajánlani tudom, én is régóta készítem, édesanyámtól tanultam. Literenként teszek egy jó marék sót. Néhány üvegbe cseresznyepaprikát, vagy hosszú csípős parikát is teszek, a férfiak szeretik. Ja, és annyi időt nem bírunk várni:) max. 2 hónap

184
zöldparadicsom 3 kg
9 ek
kapor 4 szál
borsikafű 4 szál
zellerlevél 3 db