Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós perec

Sós perec
Sós perec
57 perc / előkészület: 40 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom és puha. A receptet a www.desszert.eu oldalán találtam.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A perecekhez

A sós öntethez

ajánlat

Só helyett lehet rá tenni szezámmagot vagy sajtot is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyérsütőgéppel megdagasztjuk a tészta hozzávalóit (a fent megadott sorrendben keverjük bele).
  2. A dagasztás után a tésztát 15 percig állni hagyjuk.
  3. A tésztát 10 részre osztjuk. A részeket kinyújtjuk kb. fél m hosszú kígyókra, és pereceket formázunk belőlük.
  4. A szódabikarbónát vízzel felforraljuk.
  5. A pereceket a forrásban lévő vízbe tesszük, és mindkét oldalukat 15 másodpercig főzzük. Utána kiemeljük őket, tepsibe tesszük, és 10 percig pihentetjük.
  6. A tojást felverjük, és megkenjük vele a pereceket.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig sütjük.
  8. A sós öntethez a lisztet a sóval és a vízzel elkeverjük.
  9. A pereceket kivesszük a sütőből, megkenjük a sós öntettel, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 55 636
elküldve: 9
receptkönyvben: 489
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Flóra

Mióta szakács: 2009.08.25.
318 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: hamburger-buci, briós, buci, pita, zsemle, kifli, burek, édes leveles, croissant, bagel

egyéb elnevezések

főtt-sült sós perec

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SilenthunterZ
Pepi / SilenthunterZ Thu, 2014-05-01 21:03

Szia, Mindent a recept szerint csináltam másodperces főzéstől a sütési időig. A sütésből igaz 1-1 percet lecsaltam, de az eredmény egy kívül barna és ropogós, belül pedig puha perec lett.
Nem vagyok egy tapasztalt "konyhológus" de elsőre sikerült. Igaz, másfél óra alatt.
Legközelebb dupla adag lesz :D
Köszönjük a receptet!

Lamartine13
Lamartine13 Sat, 2014-02-22 18:45

Megcsináltuk anyukámmal és a párommal. Tökéletesen finom lett a perec, semmit nem változtattunk a recepten. A korábbi hozzászólásokat olvasva, annyit mondanék, hogy nagy lábast vettünk elő, másfél liter víz kellett a szódabikarbónához. Műanyag hőálló lapátra tettük a perecet és azzal könnyedén tudtuk belemeríteni a forrásban lévő vízbe. Amikor kiemeltük és a tepsire tettük, még tudtunk picit formázni rajta. Persze kicsit ragacsos, nyálkás volt a felülete ekkor, de a 15 perces pihenő idő alatt tökéletes lett az állaga. Köszönöm a receptet :-)

SütiManó
SütiManó Wed, 2012-03-14 15:04

Hát nekem sem sikerült..:( A főzésnél volt probléma. Addig minden okés volt, hogy kész kis pereceket formálok, de ahogy forróvízbe kellett tenni, elkezdett kelni és szétmálni az egész.
Fél adagot csináltam, úgyhogy miután egy tönkrement a többi 4-et simán tepsire tettem, leforráztam a szódabikarbónás vízzel, gázrózsán mindet 15 mp-ig rotyogtattam, majd leöntöttem alóla a vizet. Hagytam kicsit szikkadni(vagy mit) és így tettem be a sütőbe. Hát vagy egy órát sült magasabb fokozaton, mire nem volt nyers a közepe. Le is ragadt rendesen, úgy kellett felkaparni őket késsel.

Na mindegy, szóval én azt kérdezném, hogy ha simán kelesztem a formázott pereceket(forró víz nélkül), és úgy sütöm meg, vagy mondjuk előtte kicsit meglocsolom, vagy megspriccelem a szódabikarbónás vízzel, akkor megsüthető-e így is?

Válaszodat előre is köszi!:)

SütiManó

Flóra
Flóra / Flóra Thu, 2012-03-15 13:26

Sajnos annyira nem vagyok otthon perec-témában, de körbenéztem, és nem mindig főzik meg, szóval szerintem kipróbálhatod nélküle.
Üdv: Flóra

moncsy85
Moncsy85 / moncsy85 Wed, 2011-05-25 16:35

  Köszi a receptet! Most csináltam meg, de nekem valamiért nem sikerült. :-( Lehet hogy túl sokáig főztem? De azért elfogy.

szivlia
szivlia Sat, 2010-10-23 14:53

Szia Flóra

Most sült ki az első adag perec!! Egyszerüen isteni...már meg is ettem két darabot......:D:D:D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-30 17:48

Köszönöm a receptet, ma elkészítettem a családomnak és nagy sikere volt!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-20 15:37

Soha nem gondoltam volna hogy így készül az a bizonyos só a perec tetejére!
Én régen mindig leszedtem a pékségben készültről, mert nagyon sótlanul eszek. A Párom viszont imádja, úgyhogy fele-fele adagban biztos elkészítem! :)
Köszi a receptet!

503
tej 2.6 dl
2 tk
finomliszt 50 dkg
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 3 ek
instant élesztő 1 tasak
szódabikarbóna 1.5 ek
tojás 1 db
finomliszt 4 evőkanál
2 ek
víz 40 ml