Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós perec 3.

Sós perec 3.
Sós perec 3.
28 perc / előkészület: 20 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept még a nagymamámtól való.
Igaz 1980-ban, amikor férjhez mentem, rántottán és teán kívül mást nem tudtam főzni, de hamar belejöttem. Elejében haza szaladtam anyuhoz vagy mamához, amíg élt, megkérdezni a dolgokat, majd később már volt telefonja mindenkinek, és könnyebb lett a sorsom. Most ott tartuk, hogy van, amit anyu kérdez tőlem, pedig ő elvégzett egy szakácsiskolát,  és sokáig dolgozott is mint szakács.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A liszttet összemorzsoljuk a zsíradékkal és a sóval. Beletesszük az élesztős tejet, tejföllel jól kidolgozzuk (puhára, de nem lágyra). Akkor jó a tészta, ha a kezünk szépen letisztul.
  3. A tepsiket kicsit kizsírozzuk, ennyi kelés elég is, neki foghatunk a formázásnak.
  4. Előbb egy 20-30 dekás darabot levágunk a tésztából, 3 cm-es hengert sodrunk belőle, amit 1 cm-re darabolunk. Vékonyra sodorjuk, kb. 20 cm -re, és megformázzuk, tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük. Végül halvány pirosra sütjük.
  5. A sót és a lisztet a  vízzel tejföl sűrűre keverjük.
  6. Kivesszük a sütőből a tepsit, és kenőtollal kenünk a perecekre a sós-lisztből.
  7. Visszatesszük 1-2 percre, hogy a só megszikkadjon rajta.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 825
elküldve: 2
receptkönyvben: 193
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Hoprik ferencné

Mióta szakács: 2011.03.31.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mini sós perecek, sütőben sült perec

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beba200
Hoprik ferencné / beba200 Fri, 2011-04-22 19:30

Igen kell ennyi zsiradék, az arányokon lehet változtatni, vagy csak zsírral sütni, mama még úgy sütötte régen. Egy kicsit más lesz az íze, de úgy is finom.

suvkat
suvkat Fri, 2011-04-22 15:36

Először nekem is soknak tűnt, aztán láttam, hogy tényleg kell bele. Jó szórakozás volt a gyerekeknek is, persze a perecek szépen átalakultak kígyóvá, csigává, teknőssé, gyümölcsökké :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-04-21 21:44

A zsiradékok tekintetében lenne egy kérdésem: biztos, hogy mind a kettő kell hozzá? Nem vagy margarin vagy zsír? 45 dkg zsiradék 1 kg liszthez, nekem soknak tűnik.
Üdv.: T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-04-21 21:43

A zsiradékok tekintetében lenne egy kérdésem: biztos, hogy mind a kettő kell hozzá? Nem vagy margarin vagy zsír? 45 dkg zsiradék 1 kg liszthez, nekem soknak tűnik.
Üdv.: T.

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni Thu, 2011-04-21 18:42

Ahogy elolvastam a storydat.......magamban mosolyogtam.......mert én is így voltam ezzel a házi asszonny dologgal!jobban mondva azért elég sokmindent tudtam mikor asszony lettem de mindig anyukámhoz szaladgáltam:)ö is kitünő szakács és szukrász szinte minden a kisújában van.......de mindent együtt vitatunk meg!tetszett a recepted..kipróbálom mert ezt a változatot nem ismerem:)köszike!

1937
finomliszt 100 dkg
margarin 25 dkg
mangalica zsír 20 dkg
tej 3 ek
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
1 ek
tejföl 175 g
tojás 1 db
1 ek
finomliszt 1 evőkanál
víz 1 ek