Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós rúd a víz alól

Sós rúd a víz alól
Sós rúd a víz alól
17 perc / előkészület: 10 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (71)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdekessége ennek a nagyon egyszerűen elkészíthető sós süteménynek, hogy vízben kell állnia a tésztájának.

hozzávalók / 4 adag

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin/vaj
  • 1,5-2 dl tejföl
  • sajt a szóráshoz (trappista, plusz füstölt is lehet)

ajánlat

Egy tojással meg is lehet kenni a tetejét. A sajton kívül szezámmagot, köményt is lehet rászórni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a kissé ellapított gombócot tálba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.

  2. Néhány óráig ázzon a vízben, majd miután kiemeljük, jól letörölgetjük róla a nedvességet, kinyújtjuk fél- vagy egycentisre, sajtot reszelünk a tetejére.

  3. Nyújtófával végigmegyünk még rajta, kicsit rányomjuk a sajtot a tésztára.

  4. Derelyevágóval fölszabdaljuk, sütőpapírra rakjuk, mehet az előmelegített, 200 fokos sütőbe, ahol addig sütjük, míg aranysárga lesz. (Ez sütőtől függően 6-7 perc.) Vigyázzunk, ne süljön túl!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 44 198
elküldve: 85
receptkönyvben: 1 065
elkészítve: 66/97
Facebookon megjelent: 1

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós stangli, sajtos rúd, sajtos-sós rúd, sós rudacskák, sajtos rudacskák, sós rúd

Hozzászólások (71)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Tue, 2017-10-17 15:41

Csatlakoznék a dicsérők táborához, könnyű vele dolgozni és nagyon finom. Én tényleg csak pár órát (egészen pontosan kettőt) áztattam, így is tökéletes lett. Köszönöm ezt a receptet.

raclette
raclette Tue, 2016-06-07 19:47

Kedves Mari, meg tudnád kérni, hogy eltartható-e a sós rúd és ha igen kb. mennyi ideig és milyen tárolái feltételekkel? Lehet esetleg sajt helyett köménymaggal, mákkal vagy szezámmal szórni? Köszönet! Raclette

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2016-08-01 12:29

Kedves raclette! Elnézést, hogy ilyen későn válaszolok, de hátha még majd használni tudod a válaszom! Néhány napig, akár egy hétig is finom marad papírdobozban. A tetejére pedig ízléstől függően bármit tehetsz!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Mon, 2016-03-28 06:51

Sokféle sós sajtosat sütöttem már, de ez mindegyik fölött van magasan. Olyan leveles lett, hogy ihajja :) teteje ropogós, az íze meg... hát utánozhatatlan. Ugyanilyen arányokkal van fent már recept, ott nem írják, hogy víz alatt álljon, és az is rendkívül sikeres recept. Nem tudom, hogy vizes áztatás nélkül is ilyen jó-e, majd kipróbálom egyszer. Talán víznek ott van jelentősége, hogy nyomja a tésztagombócot, az meg sűrűsödik. Rendkívül jó lett az állaga mikor gyúrni kezdtem: selymesen puha, nagyon homogén volt (majdnem egy napot ázott az enyém, nem volt időm kisütni, de kint volt a teraszon 0-8 fok közt). Sütés ideje az aranybarnáig nálam 10-15 perc volt, az első csak 7-10 percet sült, de zsíros maradt a közepe, visszaraktam, kell a nagy hőfok, és hogy megpiruljon. Én már soha többet nem sütök másféle sajtosat. :D

K..Móni
K..Móni / K..Móni Sat, 2015-06-13 11:40

Kedves Mari! Nekem is bevált a recept,igaz először kételkedtem ebben a vizes módszerben,de végül egy egész éjszakát benne volt. A tészta nekem is kicsit a levestésztára hasonlított és ez külön plusz pont ,mert nem kell hajtogatni... :)

i_3_14
i_3_14 / i_3_14 Sat, 2014-11-08 20:49

Isteni recept, nagyon koszonom! Tobbszor elkeszitettem mar, mindig nagy sikert aratott :) Azota "dietasitottam" is, tonkoly-, teljes kiorlesu-, zab-, rizslisztbol is, sajt helyett lenmaggal.

godotravarva
godotravarva Sun, 2014-07-13 17:57

Néhány napig bírtam a recept elolvasása után, hogy megcsináljam. És milyen jól tettem: én pogi-sajtos rúd imádó vagyok, ez FANTASZTIKUSAN FINOM LETT!!!! Köszönöm a receptet!

Taisha
Taisha Sat, 2014-05-03 18:26

Én is elkészítettem, egész éjjel pihent a tészta a vízben. Reggel kisütöttem, de a sajt előtt én azért megkentem tojással. Nagyon finom lett!

MiklosMonika
MiklosMonika Fri, 2014-05-02 21:15

Sziasztok, a vízben pihentetésnek talán az lehet a fontos szerepe, hogy a tészta a levegőtől elzártan "pihen" ilyenkor, s ezalatt a folyadékmennyiségéből semmit sem veszít, a hozzávalók pedig szépen összeállnak mindeközben. Nagyon jó recept, köszönet érte!

Béba_43
Béba_43 Thu, 2014-05-01 21:42

Már fürdik a tészta!!!!!!! Eleve 2 adagot gyúrtam be. Reggel sütöm!!!!!!! Eddig a sajtosat (amibe fél kg füstölt trapi került bele) és tojás, a többi ugyanez az összettevő. Azt imádtuk, de nehéz volt, sűrű, nem leveles. Nagyon várom a holnapi eredményt! S nem a hűtőben kell fürdetni? A konyhában hagytam! Holnap beszámoló! Üdv. Szép estét minden sütőnek!!!!!!!!!!!!

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Thu, 2014-05-01 21:53

Szia, Béba_43! Én hűtőbe szoktam tenni, de valószínű, hogy a szoba-, akarom mondani, konyhahőmérséklet is jó!
Sok sikert, és remélem, ízlik majd!
Mari nagyi

Béba_43
Béba_43 Fri, 2014-05-02 13:25

Szia! Köszönöm a választ, az utolsó tepsi sül! 4 tepsi lett belőle! 70 dkg lisztből! Sajna kicsit sótlan lett az első, s utána sóztam. Nekem nagyon ízlik! Mindjárt jön a "kritizáló mester", férjem annyit evett a sótlan verzióból, hogy nem kér túrós csuszát! Lenne 2 kérdésem, előre el lehet készítteni, s nem fürdetni, hanem mélyhűtőben, elővenni és sütni? Erre alkalmas a tészta? A 2. 4 tiszta konyharuhám lett tésztás, azt megszárítom és lerázom? Így nem tehetem a gépbe. Megérkezeett a "mester" s azt mondta fííííííínom!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm a receptet, kellemes hétvégét! Ircsi

Béba_43
Béba_43 Thu, 2014-05-01 18:17

Szia NAGYi és ötödik!!! Éppen ezt akartam kérdezni, hasonló, mint a vízenkullogó?. Anyukán sütött régen ilyet. Nos most máris kimegyek, összegyúrom - eleve dupla adagot - s a tesóm, aki szakács, cukrász, s minden másnap süt, holnap jön, kiváncsi leszek mit szól hozzá. Köszönöm. Beszámolót küldök róla a "kritizálós tesó" mit szólt hozzá. Üdv. IrcsiKék

Anita-04
Anita-04 Fri, 2014-02-07 18:18

Sziasztok!
Hát én nem tudom, hogy ez a víz alá tevés marketing fogás e vagy sem, azt biztosan tudom viszont, hogy valami szuper a sajtos rúd, ami készül belőle!
Omlós, és tényleg hasonlít kicsit a leveles tésztára. Eddig a túrós verziót készítettem, de most esélyes, hogy áttérek erre. :)

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2014-02-08 17:57

Kedves Anita! Örülök, hogy megszeretted! Sokat gondolkodtam, vajon miért kell vízbe tenni, de nem jöttem rá én sem. Hacsak azért nem, hogy így nem érintkezik levegővel, nem szárad ki és nem töredezik.
Üdv., Mari nagyi

ANDREJ
ANDREJ Fri, 2014-01-10 13:50

Hatodik alkalommal keszitettem el!!!Soha nem ragadt a teszta,konnyu az elkeszitese,egyszeru es nagyszeru!!!!!Nagyon szepen koszonom a receptet!!!

Zinaida
Zinaida Mon, 2014-01-06 17:48

Nnna nálam most ázik a tészta, kíváncsian várom az eredményt. Annyit hozzá tennék hogy vagy én csinálok valamit rosszul, vagy másnál is előfordult a jelenség, hogy a 30dkg liszt nekem édes kevés lett a vajhoz és a tejfölhöz. Nem tudom mennyi lett végül a valós liszt mennyiség hisz csak öntögettem hozzá amíg megfelelő állagú nem lett a tésztám. Az eredményről minden esetre beszámolok majd még :) Köszi a receptet!

zsuzsi965
zsuzsi965 Wed, 2014-01-01 21:37

Szerintem a vízben àztatàsnak a vilàgon semmi jelentősége. Összegyúrok lisztet, vajat, tejfölt, sót, kicsit beteszem a hűtőbe, és kész a sós süti 867. A vizes dolog jó marketingfogàs, ettől èrdekessé vàlik a dolog. Ez minden

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal Mon, 2014-01-06 15:19

Zsuzsi965 ez pont így van, ahogy írod, jó nagy baromság az áztatás, elég a liszt, vaj, tejföl, só és kész. De ha ez kell a prolinak, ez kell a prolinak.

Herbie
Herbie Mon, 2018-04-30 04:14

Kedves Pujáró / tengereckipal! Nem tudom kiket sorolsz a ""prolik" közé, lehet én az vagyok. A receptet kipróbáltam, nagyon jó lett a végeredmény. Hozzá kell fűznöm, hogy én már régóta ezt a sajtosrudat sütöm, de a tésztát eddig fóliába csomagolva tettem a hűtőbe. (Utaltak is rá valamelyik kommentben, hogy ugyanilyen összetevőkkel van egy másik sajtos rúd is.) Szóval mivel mindkettőt kipróbáltam, személyes tapasztalatom, hogy ezzel a vízben pihent változattal sokkal könnyebb dolgozni.

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i Wed, 2013-10-02 22:17

Nekem is irdatlanul ragacsos lett a tészta, nem bírtam nyújtani. Végül csak összegyúrtam a reszelt sajttal, és kanállal rádobálgattam a sütőpapírra. Bár így jóval tovább kellett sütni ezeket a pici "pogácsákat", de odavoltak értük a vendégek :)

molnine
molnine Sun, 2013-09-15 15:52

A recept szuper jó! Ma megsütöttem,igaz kicsit ragadt nyújtáskor de az eredmény , pár perc alatt elfogyott!! Köszönöm!

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2013-09-16 15:25

Szia, köszönöm! A ragacsosság a liszt minőségétől is függ, vagy hogy mennyire törölgeted le - de az benne a jó, könnyen korrigálható!
Üdv., Mari nagyi

A.Szandra
A.Szandra Sun, 2013-09-01 11:01

Tegnap este 10kor ráakadtam a receptre, és gyorsan le is gyúrtam a tésztát, ment a viz alá aludni. Ma reggel kisütöttem, hát ez isteni! Azt tudni kell, hogy én lisztérzékeny vagyok, és gluténmentes lisztet használtam. Nagyon nehéz sós péksütiket kreálni, de ez elsőre jó lett. Legközelebb duplázni fogok :) Köszönöm a receptet!

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sun, 2013-09-01 11:28

Kedves Szandra!
Nagyon örülök! Az pedig külön jó, hogy gluténmentes liszttel is elkészíthető!
Üdvözöl, Mari nagyi

Makka
Makka / Makka Thu, 2013-07-11 21:05

Sokáig szemeztem a recepttel végül rászántam magam és megcsináltam. Tényleg nagyon finom, érdemes egyből dupla adaggal indítani.
Amúgy engem leveles tésztára emlékeztet az állaga miután kisült. Nagyon finom! Köszönöm a receptet!

Jah és a lecsöpögtetés után jó alaposan lisztezzük be a deszkánkat, ne sajnáljuk, mert ragad, mint a fene :)

zsoffancs
Zsof-ka / zsoffancs Sun, 2013-06-23 22:08

Kedves Mari! Ez valami f a n t a sz t i k u s! Gyors, olcsó és isteni! Köszi szépen a receptet :)

R. Jutka
R. Jutka Wed, 2013-05-29 13:38

Szia Mari nagyi! kicsit ragadt a tészta, most fürdik. Mennyi az a pár óra? Előre is köszike

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Wed, 2013-05-29 14:28

Szia! Akkor lehet, hogy kicsivel több lisztet "elbírt" volna! Akár fél napot is állhat a vízben, de 2-3 óra is elég. Amikor kivetted, jól itasd le róla a vizet - ha ragadt is egy kicsit, a hideg vízben keményebb lesz, nem gond! -, és mikor nyújtod, lisztezd meg alatta, h. ne tapadjon le! Remélem, sikerül!
Mari nagyi

csahebo
csahebo Mon, 2013-05-27 10:47

TÖKKÉLETES recept! Csak így, 3 K-val. Elronthatatlan, isteni finom és másnap sem szottyadt, hanem mennyei! Biztos kismilliószor el fogom készíteni!!! Köszönöm!!! A sütési idő nekem a megadott hőfokon 12 perc volt. Üdv!
Helga

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2013-05-27 11:25

Kedves Helga! Örülök, hogy ízlik! Én is sokszor készítem, és napokig finom marad - már amikor marad belőle!
Üdv., Mari nagyi

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2013-05-18 23:33

Szia, kb. másfél-két teáskanálnyiit, de meg szoktam kóstolni. Úgy jó, ha enyhén lehet érezni a tésztán.
Üdv., Mari nagyi

Jucci
Jucci / Jucci Tue, 2013-05-07 14:40

Kedves Mari!
Annyira érdekes és nekem kicsit bizarr ez a recept,hogy nem hagyta a fantáziám :-)
Úgyhogy tegnap késő este gyorsan begyúrtam a tésztát és reggelig csücsült a vízben.
Meg kell,hogy mondjam nekem ez "A sajtos rúd".
Pont olyan amit mindig is kerestem!
Bár kicsit ragacsos volt a tészta,de azért simán lehetett vele dolgozni.
Nagyon hálás vagyok ezért a receptért!
Üdv.:Jucci

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Tue, 2013-05-07 17:39

Kedves Jucci! Tényleg nagyon finom, és kevésbé ragad, ha kicsit csökkented a tejföl mennyiségét, és jól letörölgeted, miután kivetted a vízből. Én is próbálkoztam már sokfélével, de ez a kedvenc!
Üdv., Mari nagyi

kanalas piri
kanalas piri Mon, 2013-05-06 21:15

Üdvözlet.Olvastam hogy egész éjszaka is állhat a tészta a vizben.Ha este 7kor gyurtam be nem lesz baja reggelig?Vagy inkább viz nélkül tegyem hütőbe? köszi ha válaszol.

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2013-05-06 21:57

Kedves kanalas piri! (Nem tudom, hogy ez az igazi neved-e, mert ha igen, akkor természetesen, Piri!) Semmi baja nem lesz, állhat a vízben reggelig!
Üdv., Mari nagyi

kanalas piri
kanalas piri Tue, 2013-05-07 09:22

Köszönöm a választ kedves Mari nagyi. Ez az igazi nevem.Azért kisbetüvel mert a nagy foglalt volt és nem akartam bonyolitani a bejelentkezést.Köszönöm az észrevételt.Szép napot! :)
Ui,:A süti elkészült,igaz édes változatban és szuper lett. Köszönöm a receptet és a segitséget!

csillámpónikirálylány
csillámpónikirálylány Mon, 2013-05-06 11:51

A receptet olvasva, kíváncsi lettem...kicsit szkeptikus is vagyok, miért nem kell bele élesztő, vagy sütőpor...
Már a víz alatt pihen a tészta. Ha kész lesz, írok, milyen lett :)

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2013-05-06 12:40

Várom kíváncsian! Remélem, megszereted! Én éppen most jöttem a tévéből, ott főztem egy kicsit a Család barát magazinban, és nagyon izgultam!
Üdv., Mari nagyi

csillámpónikirálylány
csillámpónikirálylány Mon, 2013-05-06 15:59

Kedves Mari nagyi!
Várakozáson felüli a sós rúd! Olcsó, egyszerű/nagyszerű, finom, puha tészta :P A legjobb sós rúd recept, amit kipróbáltam :)
Nagyon szépen köszönöm a receptet! ♥
Hmm gratulálok a televíziós szerepléshez! :) és mi jót tetszett főzni? Mikor lesz látható a műsor?
Üdv: Böbe :)

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2013-05-06 20:15

Kedves Böbe! Nagyon örülök, hogy ízlett! A tévében, mivel a születés hete van, a cikkem alapján http://www.nosalty.hu/ajanlo/mari-nagyi-menuje-kismamaknak főztem meg az almás húst: http://www.nosalty.hu/recept/almas-bazsalikomos-csirkemell
Mivel ez élő adás volt, délelőtt lehetett látni. Megismétlik ugyan éjjel 1-kor, de az nem egy baráti időpont...
És, ha téged nem zavar, tegezzél nyugodtan!
Üdv., Mari nagyi

csillámpónikirálylány
csillámpónikirálylány Tue, 2013-05-07 14:45

Kedves Mari nagyi!
Köszönöm szépen, tegeződjünk ;)
A cikkeket elolvastam, igaz nálunk még nem aktuális, de jó ötletnek tartom, hogy így rendszerezte a tudnivalókat, mindenképp hasznos :) Sajnálom, hogy nem láthattam a műsort.
Körülnézek a receptjeid között! :)
Szép napot! :)

Borsika47
Borsika47 Sun, 2013-05-05 22:26

Az előbbi levelemben a "me" mennyiséget jelent, csak rossz helyre nyúltam a billentyűzeten:)) Bocs!

Borsika47
Borsika47 Sun, 2013-05-05 22:22

Kedves Mari!
Kérlek, hogy a liszt mennyiségét írd már le légyszíves nekem ide, mert az én képernyőmön a kép melletti "Hozzávalók" alatt lévő felsorolásban minden receptnél belelóg egy szürke bőgre :D! Így az első hozzávaló me mindíg csak kikövetkeztetem. Nem tudom, ez másnál is jelentkezik-e, vagy csak az én gépem ilyen béna (esetleg én)?
A receptet mindenképpen szeretném kipróbálni, az unokáim lesznek a "tesztelők"!
Üdvözlettel és köszönettel: Erzsike

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sun, 2013-05-05 22:45

Kedves Erzsike!
A liszt mennyisége: 30 dkg. Nem tudom, miért lóg bele a bögre!? Akkor neked minden recept egy feladvány! Remélem, ízlik majd az unokáknak!
Üdv., Mari nagyi