Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós tobozkalács

Sós tobozkalács
Sós tobozkalács
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy receptverseny alkalmából találtam ki ezt a formát. Most, hogy itt az ősz, mi is szívesen gyűjtünk tobozokat a gyerekekkel a séták során. Akár kirándulásra is készíthető belőle szendvics. Aki kicsit soknak érzi rajta a mákot, nyugodtan csökkentheti a mennyiséget.

A blogon megtekinthető még pár darab kép a formázásról.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy krumplitörővel pépesre törjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
  4. Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumplidarabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
  5. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre vágjuk.
  7. Csinos kis rudakat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni, és a rúd belsejébe nyomni.)
  8. A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel, és bőven megszórjuk mákkal.
  9. Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk, a kalács szélének 1/3-áig.
  10. Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
  11. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  12. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 384
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sós kalács, toboz formájú mákos kalács, mákkal szórt burgonyás kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tunderanyo
Tunderanyo Tue, 2013-11-05 12:08

Kedves Andi!
Már megint találtam nálad olyan kalácsot,amit feltétlenül el fogok készíteni.
Köszi a receptet.
Legyen szép napod.
Tündéranyó

864
finomliszt 100 dkg
tej 5 dl
friss élesztő 5 dkg
cukor 1 teáskanál
3 kávéskanál
napraforgó olaj 1 dl
tejföl 2 ek
tojás 2 db
burgonya 20 dkg
mák 2 dkg