Sóskafőzelék tejjel recept

Sóskafőzelék tejjel
Sóskafőzelék tejjel
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a sóskát! Nekem különleges csemegének számít, hiszen nagyon ritkán készítem, mert a családból csak én szeretem. De mikor tavasszal minden zöldséges kirakatában ott hivalkodik a pimasz kis felirat, hogy "Friss sóska kapható", akkor nem tudok ellenállni. Veszem, főzöm és eszem. Persze a sorrend nem egészen így van, mert miközben előkészítem a dinszteléshez, jócskán megdézsmálom úgy nyersen, mert a nyers sóskát is imádom már gyerekkorom óta. A barátnőmre gondolok ilyenkor, mert vele sokszor megritkítottuk az édesanyja sóskaültetvényét, csak úgy mellesleg, játszás közben. A sóskafőzelékről meg nagymamám jut az eszembe, aki éppen így készítette. Csakis frissen, sose mirelitből!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Erre tényleg igaz, hogy mindenkinek ízlése szerint. A cukor és a só mennyisége, de még a főzelék sűrűsége is háziasszonyonként más és más. Mindenkinek ki kell tapasztalni, neki hogy tetszik a legjobban.

Akit zavar, hogy nem homogén az állaga, össze is turmixolhatja.

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sóskaszósz, sóskamártás, friss sóskafőzelék
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóskát alaposan átmossuk, a szárát (nem csak ami a levélen túllóg!) eltávolítjuk. Jól lecsepegtetjük.
  2. Az olajat megforrósítjuk, rádobjuk a sóskát, és addig fonnyasztjuk, míg a leve nagyjából elfő.
  3. Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, a tej felével felengedjük és csomómentesre keverjük.
  4. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, felfőzzük, és kis lángon kevergetve pár perc alatt besűrítjük úgy, hogy kis adagokban annyi tejet adunk hozzá, míg a kívánt állagot el nem éri.
  5. 4-5 szem sós vízben főtt krumplival, és személyenként 1-2 főtt tojással tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 250
össznézettség: 196 994
elküldve: 10
receptkönyvben: 475
elkészítve: 63/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lillus923
Lillus923 p, 2016-10-28 21:28

A férjem és a fiaim (1 és 6 évesek) eltüntették az egész lábossal mire észbe kaptam... :) Szuper recept, biztos ez alapján fogom a jövőben is a sóskát készíteni, köszönet érte! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2016-10-29 08:05

Igazán nincs mit, kedves Lillus! Örülök, hogy bevált a recept.
Üdv: Fahéj

tjulia
tjulia / tjulia sze, 2015-08-19 10:49

Évek óta kerestem azt a sóska elkészítési módot, ahogy nagymamám csinálta. Ez az! ő néha rizst főzött bele feltétnek, néha valamilyen fura tojást (talán buggyantott?), és mindig meglepi volt, mit találunk majd a lábos alján :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2015-08-20 07:04

Örülök, hogy rátaláltál! Én évtizedekig nem főztem sóskát, (csak álmodoztam róla,) mert a családban senki nem szerette rajtam kívül. Aztán egyszer elkészítettem magamnak úgy, ahogy a nagymamám is készítette, és -láss csodát-, már a párom is szívesen eszi. :)
Szerintem csuda finom így a sóska, és el se tudom képzelni a fokhagymás-tejfölös változatot.
Üdv: Fahéj

viola01
Hagymafaló / viola01 szo, 2015-02-07 19:23

Ugyanígy készítem! Hihetetlen. :D Mondjuk én több cukorral szeretem, édeskésen. Sajnos én is ritkán eszem, mert a párom utálja. Viszont tartok itthon "befőttként", amihez már csak tejet, kevés sót és persze cukrot kell adni. Ha esetleg a család többi részének olyat főzöl, amit te nem szeretsz (esetemben hal), akkor végre jöhet a jól megérdemelt sóska! Ajánlom neked is ezt a kis önkényeztetést. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2015-02-08 13:56

:))) Én is azt szoktam csinálni, hogy akkor eszem sóskát, mikor marad a többieknek másnapra elég főtt étel az aznapiból. Akkor aztán enyém a világ! :D Imádom.

birgi74
birgi74 h, 2014-06-02 14:59

szuper! eppen ahogy a Nana ajanlotta :) csak o zsirral :) :) fincsi lett, koszi!

sophiev
sophiev h, 2014-05-12 16:40

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Én keverek bele pár darab felvert tojást(pont úgy mint a tojásos lecsóba), ahogy anno édesanyámtól láttam. Én így szeretem... :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2014-05-13 11:19

Örülök, hogy tetszik a recept. Ezt a felvert tojásos változatot még nem is hallottam, de biztos finom úgy is.
Üdv: Fahéj

Tifi
Tifi cs, 2014-04-17 18:39

Nagyon finom lett, a legjobb sóskafőzelék recept. Gyors és finom! Nagyon köszönöm!!! :)

Nonoo87
Nonoo / Nonoo87 szo, 2013-05-18 11:12

:) Imádom a sóskát, és mikor megtaláltam ezt a receptet különösen örültem neki, mivel az én drága Nagymamám pontosan ugyanígy készíti (egy pici különbség hogy ő zsírral nem olajjal dínszteli a sóskát). Ez számomra a tökéletes sóskafőzelék recept. Köszönöm hogy megosztottad velünk, és mások is megkóstolhatják ezt az isteni csodát :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-05-18 11:44

Valóban, az én nagymamám is zsírral készítette. Én is nagyon szeretem, nálam átvette a vezetést a spenóttal szemben. :))
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit sze, 2013-04-24 11:49

Kedves Éva!
Én is imádom a sóskát, hasonlóan is készítem, csak annyi különbséggel, hogy én krumplipürét és tükörtojást adok mellé.
A sztorid aranyos, gyerekkoromban én is sokszor megdézsmáltam a Dédim sóskáját, de ha őszinte akarok lenni még most is szívesen "legelek" Anyósom kertjében...
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-04-24 12:40

Kedves Edit!
Először én is a "legelni" szót akartam használni a sztorimban, mert lehet itt szépítgetni, hogy megdézsmáltuk meg minden, de akkor is legeltük, és kész. :))) És imádtam, és imádom most is.
Puszi: Éva

Torma
Torma / Torma h, 2013-04-22 02:16

Édes a "mese" megint :) én a spenóttal vagyok ugyanígy...Kellemes hetet, T:)

236