Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóskamártás

Sóskamártás
Sóskamártás
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban nagyon sokszor jártunk ki a gátra (a Tisza árterére), s ott rendszeresen szedtünk vadsóskát. Nagyon szerettem az ebből készülő sóskamártást. Ez sokkal savanykásabb, mint a kerti sóska, s megvallom őszintén, én ezért szoktam egy kis citromlevet adni hozzá, mert azt az ízt próbálom felidézni, amit akkor megszerettem. Kellemesen édes és savanyú, még a gyerek is kedveli. Ami valljuk be őszintén, nagy szó! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha valaki tud vadsóskát szedni valahol, szívből ajánlom, ne hagyja ki! Tükörtojás, bundáskenyér, főtt tojás, fasírt, főtt csirkehús, főtt tört krumpli, kinek-kinek ízlése szerint adható hozzá. Én legjobban magában, üresen szeretem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóskaleveleket lemossuk, és a vastag szárát kiszedjük.
  2. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, és hozzáadjuk a sóskát. Amikortól összeesik teljesen, onnantól számolva 10-15 percig pároljuk.
  3. Menet közben hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a citrom levét, ha nem találjuk elég savanykásnak, de ezt el is lehet hagyni, ha valaki túl savanyúnak találná.
  4. Amint megpárolódott, megszórjuk a liszttel, folyamatos keverés közben, egy-két percig hagyjuk sülni, majd ezután beleöntjük a tejfölt, s addig főzzük, míg fel nem forr. Ekkor már kavargatni kell, nehogy lekapjon.
  5. Tálalhatjuk tükörtojással, főtt csirkehússal, vagy ki mivel szereti.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 171
össznézettség: 173 356
elküldve: 2
receptkönyvben: 338
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejfölös sóskamártás

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andrejja83
andrejja83 Wed, 2013-05-01 21:03

Köszönöm a receptet, ma elkészítettük és nagyon finom lett :)
A margarin helyett mi is vajjal csináltuk, valamint kihagytuk a citromot, a tejföl miatt így is elég savanykás lett.

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Mon, 2012-06-04 12:31

Elkészítettem!
Pici módosítással mert margarin helyett vajat, tejföl helyett főzőtejszínt használtam, és kihagytam a lisztet is. Ja és a mennyiség is kevesebb volt!
Finom lett! :))
Üdvözlettel:
Ildi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-17 12:49

Majd írd meg légyszíves, hogy ízlett-e. Nagyon kíváncsi vagyok. Én ugyanis szeretem, de akinek eddig meséltem, az el se tudta képzelni. Te vagy az első, akinek így hallomásból tetszik a dolog. Előre is Köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-17 08:31

Az én nagymamám a sóskát úgy készítette el, hogy kb 3-4 ek cukorral, pici olajra tette és megvárta míg egészen sötét barnás zöldes lesz. A cukor megkaramellizálódott, és az egész bugyogott, és rotyogott. Aztán tejfölös liszttel behabarta. Édeskés íze lett, de főtt krumplival és sült csirkemellel ettük.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-06-17 10:10

Ó, ez a karamellizálás jó ötlet! milyen, egyszerű, és mégse jutott eszembe! Na kipróbálom, mostanában tervezek úgy is sóskát enni!:) Én a főtt krumplit valamiért nem bírom az ilyen mártásokban. Biztos napközis beidegződés...A sült csirkemell az jöhet!:) Köszi: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-06-02 19:31

Sziasztok! Nem tudom, hogy ezen az oldalon írtam-e valamelyik receptnél, de most itt leírom az e-mail címemet, mert nagyon szívesen válaszolok minden konkrét kérdésre, csak itt sajna nincs elég hely rá, na meg nem minden téma érdekelhet mindenkit, ezért erdesz.maria@t-online.hu-ra várom a hosszabb választ igénylü kérdéseket. Műszaki és általános szakfordítóként sokat fordítok a netről is természetgyógyászati, népi gyógyászati, milyen zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszer mikor és mire hasznos vagy éppen tilos, receptek (külföldi, de nálunk is megvalósítható), eltevések a téli vitaminszegény időszakra, stb.,stb. Szakácskönyvet már ált. isk. I.b. osztályos koromban írtam magamnak, ma is meg van. Venni is sokat vettem, csak sajna az utolsó költözésemkor sok közülük elveszett. Már régóta próbál rávenni főszerkesztőm egy netes természetgyógyászattal és helyes életmóddal foglalkozó oldalról, hogy írjak szakácskönyvet, de erre nincs annyi időm, ill. olyan szponzor, aki ne szabna feltételeket a tartalomhoz. Én meg rosszul tűröm a korlátokat, szerintem ami finom, az finom és meg kell enni (persze előtte el is kell készíteni). Nem tól jól kéozett vagyok szám.tech.-ilag, de megpróbálok regisztrálni egy pár recept feldobásának érdekében, ezenkívül vannak kreatív étel- asztaldíszítési tippjeim is, ez itt kellhet Nektek?! Szertettel: Bemanyó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-06-02 19:38

Kedves Bemanyó! Az e-mail címedet Harmathy Ildikó egyik receptjénél megadtad, igen! Én személy szerint fejemben tartom, hogy mi mindennel lehet hozzád fordulni alkalomadtán. Aminek nagyon örülök, hogy regisztrálsz szakácsként! Várjuk majd a recepteket! Az asztaldíszítési tippes dolgot pedig javaslom kérdezd meg Petrától http://www.nosalty.hu/petra_szakacs_39 , ő az oldal házigazdája. Ő tudja, hogy van-e rá helye. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-06-01 02:58

Kedves Mrs. Smith! Én csak a többiek kedvéért magyaráztam, én is, meg Te is nyilván tudjuk, hogy miért kellett ahhoz a mártáshoz a több liszt. Én egyébként nem csak az emlékeim miatt tudok olyat főzni, mint a nagyi, hanem azért is, mert mi még "nagy család" voltunk az új rendszer következtében, hiszen édes jó szüleink reggel korán elmentek dolgozni, mi még aludtunk, s többnyire már aludtunk, mire ők haza értek, bár előfordult néha, hogy munkanapon együtt vacsoráztunk velük, de ez nagyon ritka élmény volt. Sokszor még a szabad vasárnapon is édesanyánk ment sportolni. Én már 5 éves koromban oda kellett, hogy álljak a sparhelt elé a sámlira, mert kivételesen édes nagyanyám olyan beteg volt, hogy nem bírt felkelni az ágyból és nekem kellett 7 személyre ebéd-vacsorát főznöm. Ezután pedig be lettem fogva (úgy látszik jól sikerült életem első paprikás krumplija!) a főzéshöz (nem csak a kuktáskodáshoz, arra már rég be lettönk fogva a 2 évvel fiatalabb húgommal) és később a sütéshez is, bár be kell vallanom, a sütés jobban ment huginak, viszont főzni nem tanult meg, ahhoz kisebb affinitása volt, csak később, már asszonyként tanult meg. Sütni édesanyám is, akárcsak a hugi, mindig tudott pl.: képviselőfánk, igazi krémes, Rigó Jancsi, különleges torták, csakhogy egy párat említsek a nehézségi fokok megvilágítására. Én viszont a főzés tudományához kaptam a jó Istentől tehetséget és affinitást. Ez onnan is kiderült, hogy már gyerekként is bármerre jártam, mindig a helyi ételeket kóstoltam és ha valami tetszett, addig nem nyugodtam, amíg a receptjét meg nem szereztem. Azért később, gimnazista koromban én is megtanultam sütni, de azóta sem igazán ez az erős oldalam, bár itt is vannak saját kitalációim. A műszaki egyetemet Moszkvában végeztem, ahol a magyar fiúk már 20 éve nem láttak magyar lányt, ráadásul még főzni is tudtam, ami, sajnos, már akkor is nagy szó volt. Minden nemzeti ünnepre én főztem a társaságra (ha csak a mi egyetünk volt, akkor ez kb. 35-40 embert jelentett). A nevem is elárulja, hogy másodéves koromban kint orosz nemzetiségű páromhoz mentem feleségül. Szóval röviden ennyit arról, hogy 56 éves leszek júl. elsején és már 51 éve főzök, 40 éve sütök és a mai napig imádok kaját készíteni, lehetőleg soha nem egyformát és/vagy egyformán. Te is gondolom, nem 5-10 éve főzöl? Mikor és kitől tanultál eddig főzni? Lehet, hogy másnak is érdekesek ezek a kis családi és életút történetek? Akkor mesélj Te is egy kicsit erről, jó?! Szeretettel: Bemanyó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-01 14:40

Kedves Bemanyó! Óó én nem büszkélkedhetem ilyen nagy sütés-főzési tapasztalattal, mint Te! Igazán, de tényleg örülnénk neki, ha ebből többet is megosztanál velünk, szakácsként regisztrálva. Én - mi Mr Smith-el együtt igazán azóta kezdtünk el sütni-főzni, miótta együtt vagyunk, kb. 15 éve. Mivel gyerkőc is van, természetesen neki mindig valami finommal kell előállni, s természetesen amennyire lehet, egészségessel is. Ezt pedig leginkább úgy tudjuk biztosítani, ha magunk készítjük el az ételt. Szerencsénk van, nálunk a család egy emeleten lakik, s mivel van egy kis nyaraló is, ott termeszt az egyik nagyi mindenféle földi jót, mi élvezzük ennek a "hasznát".:) Az én nagyiaim jól főztek sütöttek, az egyik közülük szakács volt egy kis vidéki grófi családnál anno. (jócskán anno) :D Anyukám finomakat süt, és Mr Smith anyukája úgyszintén. Ő már nagyon régóta mindenféle fűszert használ, s most termeszt is, ezért igen-igen ízesek az ételei. Minket pedig nagyon érdekelnek a nagyvilág ízei, konyhája. Ha külföldön járunk, természetesen az adott környék jellegzetességeit, érdekességeit próbáljuk megkóstolni, és természetesen recept nélkül nemigen távozunk...:)) Nagyon jó alap ez a beszélgetésre a helyiekkel, ezen keresztül könnyebb megismerni az embereket, s belföldi-külföldi utazásainkban ezek mindig igazán nagy élmények maradnak. No meg aztán a recept is megmarad...Ami nagyon szerencsés nálunk, hogy Mr Smith is igazán nagy kedvvel áll be a konyhába, s igazán kreatív az ételek és a fűszerek terén. Mindkettőnknek vannak olyan ételei, amit egyikünk, vagy másikunk tud jobban elkészíteni. A nevető kis harmadik, Jr Smith, pedig elégedetten tömi a pocakját.:) Azért is szeretünk sokfélét főzni, mert szeretnénk, ha a gyerek nyitott lenne mindenféle ízre, mindenféle élményre szerte a világból. No, talán ennyi ami lényeges!:) Szeretettel: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-31 23:39

Sziasztok! Az én nagyim a már megpárolt sóskát a liszttel megszórva és átpirítva fele húslevessel, fele tejjel engedte fel és valószínűleg több liszttel gyártotta, mint Mrs. Smith, mert így is kellett rendesen keverni, hogy le ne süljön az alja. Hogy miért a fele húsleves? Szerintem azért, mert mindenféle húslevesből származó főtt hússal tálalta (marha, sertés, szárnyas) és ő még reggel 6-kor rakta fel a húslevest sok zöldséggel, hogy délre az asztalon gőzölögjön, azaz isteni finom fűszeres volt a húslevese, ami kéznél lévő "anyag" volt a mártáshoz.
Bemanyó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-05-31 23:51

Kedves Bemanyó! Jók ezek a régi emlékek a nagyiktól!:) Én is őrzök ezekből, meg a mozdulatok is előttem vannak, hogy hogyan készítették el az adott ételt. Sokszor volt olyan, hogy én nem is csináltam soha azt az ételt, és amikor egyszer nekiláttam, olyan volt, mintha mindig is főztem volna, mert annyiszor láttam és figyeltem a nagyikat, hogy egyszerűen tudtam mit kell tennem. Érdekes tapasztalás volt!:) Gondolom a nagyi azért készítette egy kicsit több liszttel, mert a tej, és a húsleves nem olyan sűrű, mint a tejföl. Az általam készítettben már sok lenne, ha ettől többet tennénk, megállna benne a kanál!:D Meg mint fent említettem, én a sóskát savanyú-édes, picit sós "összhatásban" szeretem, ezért készítem így. Nálam is az emlékek dolgoznak...:) Tényleg nincs kedve - kedved Neked is recepteket felrakni? Biztosan érdekes, izgalmas recepteket ismerhetnénk meg! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-05-06 21:35

Kedves agybaby! Igen, jó megoldás a keményítő használata, Mr Smith édesanyja is gyakran használja, könnyítendő az ételt. A vaníliás cukor nekem kicsit szokatlan, de ez nem jelenti azt hogy lehetetlen! :) Lehet, egyszer veszem a bátorságot, és megkóstolom úgy...:) A legjobbakat: Mrs Smith

agibaby
agibaby Thu, 2010-05-06 20:22

Valaki sűrűbben szereti - valaki hígabban..., én a kettő között! :)
Liszt helyett étkezési keményítőt használok és azt keverem el a tejfölkével :) és még vaníliás cukrot is teszek bele! Ennyi. További szép estét/napot Mindenkinek!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-17 23:24

Biztos vagyok benne kedves Katamama!:) Én azért szeretem tejföllel, mert ad még egy kis plusz savanykás ízt, (ezért nem főzőtejszínt használok) és finom krémes lesz. De persze többféleképpen is lehetséges az elkészítése! Jó főzögetést: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-17 18:24

Én ugyanezt tejjel öntöm fel tejföl helyett és nagyon finom!

340
sóska 1 kg
margarin 8 dkg
finomliszt 3 evőkanál
tejföl 2 dl
2 csipet
cukor 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert