Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sózott sült máj Mikibácsitól

Sózott sült máj Mikibácsitól
Sózott sült máj Mikibácsitól
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dietetikusok ajánlása szerint együnk májat hetente, ez segít megőrizni egészségünket. Ezenkívül a sertésmáj most nálunk 380 Ft kilónként, tehát intenzíven pénztárcabarát alapanyag. De nem mindegy az íze és főként az állaga. Jól ismerem a cipőtalp keménységű, rágós májszeletet, ezt akartam elkerülni. Megnéztem, hogy a sózás és tejes pácolás után, ha egészben sütöm a vastag májszeletet, akkor is puha marad-e? A rövid válasz: igen. A pácolás tej helyett kukorica-italporral is működik, tehát tejérzékenyek is elkészíthetik ezzel a módszerrel a májat. Megéri rászánni az időt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Krumplipürével fogyasztjuk, savanyúsággal. Ha nem vezetünk, akkor valami könnyű vörösbor passzol hozzá. Nem véletlen, hogy a pácban és a serpenyőben is van zsályalevél, más az íze a pácoláskor és más a sütéskor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A májszeleteket alaposan besózzuk, borsozzuk, rászórjuk a morzsolt majorannát, két zsályalevelet és a darabolt fokhagymát. Felöntjük a tejjel (vagy a kukorica-italporos vízzel), és ráöntünk 30ml (1 ek.) olajat. Lefedve hűtőben tartjuk minimum 1 órát, én inkább egy éjszakát szoktam.
  2. A serpenyőben zsírt forrósítunk, beletesszük a májszeleteket, egy-egy percig sütjük mindkét oldalát. Beledobjuk a két zsályalevelet is.
  3. Utána a hőfokot mérsékeljük, fedővel fedjük a serpenyőt, és a szelet vastagságától függően 10-12 perc alatt készre sütjük. A szelet belső hőmérséklete a 72 C fokot érje el, ekkor már nem piros a belseje. Ha 80 C fok fölé megy, akkor viszont kezd keseredni. Amikor kész, vegyük ki tányérra, ne hagyjuk tovább melegen a serpenyőben.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 878
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült sertésmáj

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

326
sertésmáj 500 g
majoranna 5 g
8 g
bors 1 kávéskanál
tej 1 dl
fokhagyma 20 g
zsálya 4 db
napraforgó olaj 30 ml
sertészsír 30 g