Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spagetti AlmaMater húsgombóccal

Spagetti AlmaMater húsgombóccal
Spagetti AlmaMater húsgombóccal
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiam imádja az olasz tésztaételeket, ezért mindig igyekszem valami újjal előrukkolni, hogy ne legyen számára unalmas. Ez az egyik kedvence, amit évente többször is el kell készítenem neki. Nem csak nála favorit, gyakran főzöm ezt baráti találkozók alkalmára is, hisz pazarul illik egy beszélgetős, borozgatós, jó hangulatú estéhez.

hozzávalók / 4 adag

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

ajánlat

Tálalásnál a tésztára egy kevés szószt teszünk, majd 2-3 gombócot. Reszelünk rá egy kis sajtot, megszórjuk egy kevés zöldfűszerrel. Jó étvágyat mindenkinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

A szószhoz

  1. Egy lábosban, forró olíva- vagy szőlőolajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtördelt babérlevelet is, így könnyebben felszabadulnak az illóolajok.
  2. Miután üvegesre pirult a hagyma, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, hagyjuk, hogy kicsit forrni kezdjen. Mikor fortyogni kezd, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, a negyedelt lilahagymát és a szárított fehérrépát.
  3. Kis lángon hagyjuk kicsit összeforrni az ízeket, s ízlés szerint ízesítjük, sóval, Cayenne- ill. rózsa borssal, cukorral. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, az oregánót, petrezselymet, bazsalikomot és egy kortynyi vörösborral megbolondítjuk. Mindezt 30-40 percig jól összeforraljuk. Félidőben a húsgombócokat is hozzáadjuk, hogy a gombócok a szószban főjenek meg.

A húsgombócokhoz

  1. A darált húst ízlés szerint ízesítjük, sóval, borssal, paprikával, zöldfűszerekkel, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a csipetnyi köménymagot, a tojást, s annyi morzsát, hogy a gombócokat összetartsa, hisz a szószban fognak megfőni.
  2. Miután jól összedolgoztuk az anyagot, kis gombócokat gyúrunk belőlük, s a már 20 perce fortyogó szószba tesszük őket. Még 20 percig kis lángon hagyjuk főni.

A tészta

  1. Körülbelül 4 liter vizet forralunk, enyhén sózzuk, olajozzuk. A só kihozza a tészta ízét. Mikor a víz forrni kezd, beletesszük a tésztát, s tésztától függően 5-7 percig "al denté"-re főzzük.
  2. Főzés után leöntjük a vizet róla, de egy keveset hagyjunk meg, mert ettől a szósz jobban fog tapadni a tésztán.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 917
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

AlmaMater

Mióta szakács: 2014.11.19.
5 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Pasta al dente - receptverseny a Barillával!
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsgombócos spagetti, marhahúsos-paradicsomos tészta, spagetti húsgombóccal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AlmaMater
AlmaMater / AlmaMater Mon, 2014-12-01 21:28

Függ a hústól, sajttól, tésztától. Jómagam marhahúsból készítettem, a húst hentesnél veszem, nem a legolcsóbb tésztából készítem, nyilván ki lehet hozni kevesebből.

AlmaMater
AlmaMater / AlmaMater Sat, 2014-11-22 10:11

Az ár 4 főre értendő.
A húsgombóc természetesen elkészíthető, más darált húsból is ízlés szerint. A tésztánál sem kell a spagetti tésztához ragaszkodni, hisz ezzel is változatosabbá tehető az étel. A szem is velünk eszik.

1215
vöröshagyma 2 nagy db
babérlevél 4 db
sűrített paradicsom 1.5 kg
0 ízlés szerint
cukor 1 csapott ek
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 1 marék
oregánó 1 tk
fokhagyma 4 gerezd
lila hagyma 1 közepes fej
fehérrépa 10 g
petrezselyem 1 csipet
cayenne bors 1 csipet
rózsabors 1 csipet
vörösbor 1 dl
darált marhahús 0.5 kg
zsemlemorzsa 0.5 bögre
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
oregánó 1 csipet
petrezselyem 1 csipet
köménymag 1 csipet
tojás 1 db
spagetti tészta 500 g
olívaolaj 1 ek
1 csipet
cheddar sajt 10 dkg