Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban

Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban
Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mediterrán konyha a világ (talán) legváltozatosabb ízvilágával jutalmazza hálás rajongóit. Ha döntenem kellene, milyen típusú ételeket szeretek a legjobban, igencsak el kellene gondolkodnom, hogy a déli-tengeri ízekkel szemben a keleti vagy a magyar konyha remekeire voksolnék. Így aztán általában maradok a fej-fej melletti döntetlennél, és aktuális hangulatomnak megfelelően főzök.

Miért tartjuk egészségesnek a mediterrán ételeket, a felhasznált sok tészta ellenére? Mert rengeteg zöldséget fogyasztanak, az alapanyagok frissek, a felhasznált állati eredetű nyersanyagok nem zsírosak, és az ízesítéshez nagyon kevés só elég, a használt sokféle és illatos-zamatos zöldfűszernek köszönhetően. És –persze mértékkel- ételeikhez jó borokat kortyolnak, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai egyre inkább bizonyítást nyernek.

Most ajánlott receptem azért tartozik kedvenceim közé, mert akár egy fárasztó nap levezetéseként is gyorsan, 30-40 perc alatt elkészíthető, és az eredményt várva már az étellel való ténykedés is örömet jelent. A felhasznált rák nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de elfogyasztása tényleg mennyei élményt jelent, ezért ünnepi alkalmak egyik fogásaként is megállja a helyét.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Italként mindenképpen egy könnyű bor, pl. egy jó chardonnay vagy rosé illik hozzá. Akár egy jó családi vacsorán, akár egy romantikus este bevezetéseként kívánják elfogyasztani, nem fognak csalódni! Buon appetito!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: Csak jó minőségű spagettit használjunk, kár lenne a tésztával elrontani ezt a királyi fogást. A tészta kifőzéséhez a bő vizet már az előkészületek alatt feltehetjük forrni, így időt spórolunk meg. A tésztavizet sózzuk, teszünk bele olívaolajat is, bár ennek szükségességét vannak, akik vitatják. Miután a víz felforrt, a csomagoláson levő javaslatnak megfelelő ideig főzzük (figyelem: azalatt is fő már a tészta, míg a víz újra felforr!!!), közben időnként megkeverjük, nehogy összeragadjon. Célszerű a javasolt időtartam lejárta előtt a tészta puhulását többször ellenőrizni, hogy az éppen roppanós (al dente) legyen, a túlfőzött tészta menzai jellegével a legjobb mártás hatását is elrontja, az olaszok is kidobják! Az elkészült tésztát, miután leöntöttük róla a vizet, tartsuk melegen, de ne lefedve, mert összeragad. Kevés vajjal vagy olívaolajjal is elkeverhetjük ennek megakadályozására.
  2. A megtisztított friss vagy fagyasztott rákot tésztaszűrőben alaposan megmossuk, utóbbi esetén ezután legalább egy órát hagyjuk kiengedni. A fokhagyma gyakorlatilag minden mediterrán (és ázsiai) étel alapjául szolgál. Érdekessége, hogy gerezdekben vagy szeletekben inkább zöldségként, apróra vágva vagy áttörve inkább fűszerként funkcionál. Kevés olívaolaj és a vaj keverékén megfuttatjuk az átnyomott fokhagymát, majd hozzátesszük a rákot, és enyhén átpirítjuk. 1-2 percig bőven elegendő, mert a rák gyorsan megpuhul, majd viszonylag hamar összeesik. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kb. 1 perc alatt gyorsan kiforraljuk belőle az alkoholt. Ezután felöntjük a tejszínnel (főzőtejszínt magam nem használok), felforraljuk, és ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük, és ekkor tesszük bele a bazsalikomot is. 1-2 percig folyamatos kavargatás mellett forraljuk, ha a szószt hígnak érezzük, reszelt sajttal sűríthetjük, utóbbi esetben alaposan szétmorzsolva, folyamatosan kevergetve tegyük bele a reszelt sajtot, nehogy összeálljon. Aki szereti a parmezánt, az is óvatosan használja, mert domináns ízével könnyen elnyomhatja az étel remek saját ízkompozícióját.
  3. Tálaláskor az elkészült rákot a szósszal együtt a tésztára vagy mellé halmozzuk, a sajtszeretők a kész ételt is „szórhatják”.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 852
elküldve: 2
receptkönyvben: 58
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

DoktorChef

Mióta szakács: 2014.01.09.
6 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tejszínes királyrákos tészta, spagetti királyrákkal, királyrákos spagetti

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsa1958
rozsa1958 Thu, 2014-02-20 20:43

Mivel paleó módra étkezem átalkottam paleósra.Nocarb spagettivel és zabtejszínnel.És mivel sok finom új penótom is van már a kertemben így abból is tettem bele két jó nagy marokkal.Úgyhogy egy nagyon laktató kaját kreáltam garnélarákkal.

872
királyrák 50 dkg
fokhagyma 6 gerezd
fehérbor 0.5 dl
főzőtejszín 300 g
spagetti tészta 50 dkg
vaj 3 dkg
olívaolaj 2 ek
parmezán sajt 10 dkg
bazsalikom 0.5 csokor
1 kávéskanál
fehér bors 2 csipet