Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spaghetti alla Carbonara tejszín nélkül

Spaghetti alla Carbonara tejszín nélkül
Spaghetti alla Carbonara tejszín nélkül
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hiedelemmel ellentétben nem kell bele egy csepp tejszín sem. Az egyik leghíresebb magyar étteremlánc étlapján felfedeztem a Carbonarat szarvasgombaolajjal. Mondani sem kell, hogy azt rendeltem, és nagyon nagyon ízletes volt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tojás mennyisége akkor ennyi, ha nagy házi tojással dolgozunk.
Ha sima boltiból készítjük, akkor plusz 1 egész tojással, plusz 1 tojássárgájával számoljunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát fogkeményre főzzük.
  2. A tojássárgákat az egész tojással kézi habverővel erősen felverjük, hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, és ezzel is kikeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
  3. A sonkát vagy bacont ropogósra pirítjuk.
  4. A kifőtt tésztát még melegen ráöntjük a kisült szalonnára,majd ráöntjük a tojásos szószt és kevergetjük, amíg szépen fel nem veszi a tészta a szószt. Semmi ne legyen forró, mert a tojás kicsapódik, és így rántottás lesz a tésztánk. Végül a hideg vajat elkeverjük benne.
  5. Ha szükséges, a tészta főzővizével hígíthatjuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 49
össznézettség: 136 071
elküldve: 20
receptkönyvben: 1 335
elkészítve: 97/101
Facebookon megjelent: 3

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spagetti szénégető módra, carbonara, sonkás-sajtos spagetti

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

babóca115
babóca115 Sat, 2018-02-03 17:20

Már olyan sokszor szemeztem ezzel a recepttel, mivel imádjuk az olasz ételeket, de tegnap végre eldöntöttem, hogy megcsinálom. Ma készítettem el ebédre. Őszintén meg kell mondjam, a hozzászólások ellenére nem bíztam benne, hogy jó lesz, pedig viszonylag gyakorlott vagyok a konyhában.
A kommentek alapján kolozsvári szalonnát vettem, és mivel imádom a fokhagymát, azt is tettem bele egy keveset, de ettől eltekintve követtem a receptet. Tökéletesen krémes és fényes szószt kaptam, alig vártuk, hogy megkóstoljuk. Isteni finom lett!! Párom nem győzött dicsérni :) Biztos, hogy nem először készítettem!
Végül nehezen, de le bírtam legyőzni a "nyers" tojástól (tudom, hogy a tészta melegétől krémesre fő, de akkor is..:D) való félelmemet :)
Köszönjük a receptet! :)

Tarzaan
Tarzaan Tue, 2017-07-11 17:46

Örülök, hogy a beküldő majdnem a rendes receptet tolta fel, és nem valami tejszínes kutsulékot, aminek semmi köze a carbonarához.

Pár megjegyzés - egyáltalán nem kötözködésként:
- a fokhagyma hogy maradhatott ki? Az elején együtt pirítjuk a szétlapított fokhagymát a szalonnával. A mai szerény íző fokhagymák ismeretében ez egy főnyi adagnál 3-5 gerezd is lehet.
- délen olivával csinálják, északon, ahogy itt is szerepel, vajjal. Mindkettő finom.
- a panchettára jobban hasonlít a kolozsvári szalonna, de sokszor én is baconből csinálom.
- tapasztalataim szerint ha elzárom a gázt a serpenyő alatt, akkor rögtön mehet rá a felvert tojás, amit azonnal elkeverek a tésztával - így nemigen ér hozzá az aljához. Nálam még egyszer sem csapódott ki.
- a sajtot én a tojás után adom a tésztához, hogy semennyi ne ragadjon le a tojásos tálkába.
- peccorino hiányában sajtként inkább valamilyen jól reszelhető füstölt sajtot ajánlok
- bors menjen bele bőven, elvégre arról kapta a nevét
- én úgy szoktam csinálni, hogy amikor a még roppanós tésztát átteszem a szalonnás serpenyőbe, egy bő bögre forró főzővizet is merek hozzá, és addig főzöm együtt, amíg a víz kb. el nem forr.

Kutya77
Kutya77 Tue, 2016-03-22 15:12

Nagyon finom lett, imádtuk, azóta csak így készítettem el már többször is. Köszi! :-)

enikoe
enikoe Mon, 2015-07-27 23:49

Én egy ideje Intersparokban rendszeresen szoktam látni, máshol nem néztem még.

Mocorgó
Mocorgó Wed, 2015-02-18 12:01

Vettem egy nagy levegőt valamint bátorságot, és elkészítettem ezt az ételt. Sonkám nem volt, így füstlivel készítettem, amit felpirítottam egy fej hagymával ráadásul sertészsíron. Tollhegy tésztát kaptam, azt főztem meg hozzá. Sajnos én a tojást semmilyen formában nem tudom megenni, viszolygok tőle, így meg sem kóstoltam, de a családnak nagyon ízlett!

birgi74
birgi74 Sat, 2014-05-03 21:13

Szia! Hat ez szuper volt! Koszi! Igaz, kellett az a kis kiegeszites, amit itt par hozzaszolassal odebb mas is kerdrzett :) nekem sem volt egyertelmu, hogy a tojasos szoszt mikor ontsem :) de igy mar tok ertheto volt. Es ami a lenyeg nagyon finom!!! Mentettem is a recepted ;)

Manitia
Manitia Sat, 2014-03-22 11:07

A tojás akkor végül is teljesen nyers? Én nem tudom megenni a nyers tojást. :( Rettegek, hogy beteg leszek tőle. :( Kár pedig nagyon guszta a képen. :)

csordi74
csordi74 Sat, 2014-03-22 20:36

Nem marad nyers a tojás, hiszen minden forró! serpenyő, és a tészta is! Így szépen megfő a tojás, mint amikor a rántottát készíted a korai szakaszban, mikor még nem áll annyira össze. és nem lesz szép darabos. egy légy krémes jellegű lesz a tésztán.

Manitia
Manitia Sat, 2014-03-22 23:19

Óóó értem. Köszönöm szépen a gyors választ. Nem vagyok nagy szakács, de akkor megpróbálom összehozni. :)

csordi74
csordi74 Sat, 2014-03-22 10:22

Szia. Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a cím félrevezető, de egyben pontos is! Az eredeti carbonara nem tartalmaz tejszínt! Ez a recept nagyon közel áll az eredetihez! :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sat, 2014-03-22 22:06

Kedves Csordi!
A szerkesztők írták át a recept nevét így,hogy tejszín nélkül.
Tudtommal sem kell bele,így nekem is egyértelmű amit írtál :)
Üdv:Mercedes

dioevi
dioevi Sat, 2014-03-01 14:00

Köszönöm a receptet ! Most készítettem el, és ettem is. Finom lett,én is csavart tésztával csináltam ,viszont csak 25 dkg -val ! Én nem tennék bele többet !

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sat, 2014-03-22 22:04

Szia!
Nincs mit,szívesen.
Kifogom egészíteni a recept leírásánál,hogy a tojás nagy méretű legyen.
Minimum l-es,de inkább xl-es.
Én csak házi tojással dolgozom,mert Anyósoméknak rengeteg van,és mindig kapok belőle bőven.
Ha sima bolti,kis tojással készítjük a receptet,akkor érdemes legalább kettővel több tojást használni.
Valószínű nekem ezért megfelelő hozzá a tészta mennyisége.
Szép estét!
Mercedes

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sun, 2014-03-02 22:46

Szia!
Nincs mit,szívesen.
Viszont a vaj mennyiségét elolvastad,mert én fél ek,azaz fél evőkanalat írtam :)
Üdv:Mercedes

Eleniel
Eleniel Mon, 2014-02-10 14:46

Szuper recept, köszi szépen :) én színes fusilli tésztával csináltam, nagyon szerettük, hogy ez a finom szósz jól befolyt a tészta csavarjai közé :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2014-02-10 00:57

Én semmiképpen sem ajánlom hozzá a gyermelyi spagettit,azt meghagyom a sajtos-tejfölös tésztának,de akaratom ellenére a szerkesztők beleírták a receptembe.
Durumtésztát javaslok hozzá.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2015-02-19 20:36

Szia!
Tudom,hogy van belőle durum is,de én maradok az eredeti olasz durumtésztánál,persze ha tipikus olasz tésztát készítek,máskülönben természetesen megteszi másmilyen is.
Én Barillát,de leginkább Rummo-t veszek,az a kedvencem,csak hát az ára... :(

Filamér
Filamér Thu, 2014-02-06 21:40

Jól értelmezem, hogy a tojásos keverékhez hozzáteszem a megpirított bacont, és ehhez az egészhez keverem a kifőtt tésztát? Vagy a bacont meghagyom a legvégére a tetejére? Bocs a szőrszálhasogatásért, de ez nekem nem volt egyértelmű, bár nyilván nem ez adja majd a lényegét :-)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2014-02-10 00:49

Szia!
Amikor megsült a bacon félrehúzod,hozzákevered a kifőtt tésztát,majd ráöntöd a tojásos szószt,kevergeted még szépen fel nem veszi a tészta.
A lényeg,hogy ne legyen nagyon forró a serpenyő belseje,mert akkor rántotta lesz belőle :)

Nonoo87
Nonoo / Nonoo87 Tue, 2014-01-28 17:39

Pont ma keresgéltem a neten eredeti olaszos recept után, és örülök hogy megtaláltam ezt itt. Így már nekem nem kell feltenni :D Valóban az eredeti receptekben nem szerepel a tejszín, meg még sokminden más sem amit Olaszországon kívül előszeretettel használnak (pl fokhagyma, hagyma, tejszín, petrezselyem stb.). Nyilván nem bűn beletenni minden földi jót, ártani nem árt, de ha valaki igazán krémes lágy ízre vágyik az az elkészítés módjában és nem a tejszín hozzáadásában rejlik. :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2014-02-10 00:54

Szia!
Köszönöm,hogy megerősítesz ebben a témában.
Nekem szentségtörés ha valamibe tesznek olyan dolgot,ami nem bele való,vagyis inkább úgy mondanám,hogy akkor ne nevezzük el pl. Carbonárának,ha "ne adj isten ,, tojás nélkül tejszínnel,gombával,meg hagymával készül,de láttam már olyat is,hogy se tojás,se tejszín,hanem tejföl,és ezt Carbonárának nevezte el a készítője.
Ultra gáz----

ann86hu
ann86hu Thu, 2013-08-29 22:33

Köszi a receptet, jó hogy nem kell bele tejszín! Viszont nekem valahogy arányaiban a tészta túl sok, pedig csak sajtból raktam kicsit kevesebbet. De azért finom lett.

giuditta25
Szofika / giuditta25 Sun, 2013-08-25 16:21

Kipróbálom, én mindig egész tojással készítettem eddig, olyan szép selymes ezen a képen, megpróbálom majd így :)

bamoni
bamoni Thu, 2013-06-20 17:54

Nagyon , nagyon, nagyon finom!
Köszönöm a receptet Mercedes!

BobMaster
BobMaster Wed, 2012-06-20 21:08

Eszméletlenül finom lett, köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2012-01-24 09:51

Nagyon sok változata létezik a carbonaranak,és Olaszországon belül is régiónként változik a recept.Ugyanúgy,mint egy pizza alaptésztájának receptje.

676
spagetti tészta 400 g
tojássárgája 4 db
tojás 1 db
pancetta 10 dkg
pecorino sajt 8 dkg
vaj 0.5 ek
fekete bors 0 ízlés szerint
1 teáskanál