Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótgombóc sajtszósszal

Spenótgombóc sajtszósszal
Spenótgombóc sajtszósszal
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legfrissebb Prima Konyha Magazinban találtam ezt a receptet. Egy újabb változat spenótra.
Kicsit pepecselős, de megéri!
 


hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spenót szárát lecsípkedjük, megmossuk és forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, kicsit kinyomkodjuk a levét és durvára vágjuk.
  2. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk és az áttört fogkhagymát megfuttatjuk rajta. A  spenótot beleforgatjuk.
  3. A zsemlét kb. 2 cm-es kockára vágjuk és forró sütőben megpirítjuk. Még melegen egy nagyobb tálba tesszük és forró tejjel leöntjük. Sózzuk, borsozzuk. A lisztet, a tojást és a spenótot belekeverjük.  Sűrű, nokedliszerű masszát kapunk. Ha hígabb lett, még egy kis liszttel sűrítjük.
  4. Pingponglabdányi gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük.
  5. Közben elkészítjük a sajtmártást:
  6. Ehhez a tejet felforraljuk és a kétféle reszelt sajtot felolvasztjuk benne.
  7. Egy nagyobb lábasban a vajat szintén felolvasztjuk és a lisztet enyhén megpirítjuk benne (kb. 1 perc). Félidőben beledobjuk a zúzott fokhagymát. A sajtos tejet ráöntjük és kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  8. Tejszínnel dúsítjuk. Sóval, őrölt fehérborssal és a fehérborral ízesítjük. Simább állag elérése érdekében érdemes átszűrni. 

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 829
elküldve: 12
receptkönyvben: 539
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fokhagymás spenótgombóc sajtmártással, spenótgombóc sajtmártásban

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboancsi1
szaboancsi1 Wed, 2012-02-22 19:53

Kedves Kiki!
Én most csak a sajtszószt kölcsönöztem tőled, mert nagyon megtetszett, csirkemellhez kerestem, mert a por-dolgoknak nem vagyok nagy híve, valami oltári finom lett!!! Nagyon köszönöm, remek receptjeid vannak:-)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-15 19:13

elkészítés
A spenót szárát lecsípkedjük, megmossuk és forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, kicsit kinyomkodjuk a levét és durvára vágjuk.
Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk és az áttört fogkhagymát megfuttatjuk rajta. A spenótot beleforgatjuk.
A zsemlét kb. 2 cm-es kockára vágjuk és forró sütőben megpirítjuk. Még melegen egy nagyobb tálba tesszük és forró tejjel leöntjük. Sózzuk, borsozzuk. A lisztet, a tojást és a spenótot belekeverjük. Sűrű, nokedliszerű masszát kapunk. Ha hígabb lett, még egy kis liszttel sűrítjük.
Pingponglabdányi gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük.
Közben elkészítjük a sajtmártást:
Ehhez a tejet felforraljuk és a kétféle reszelt sajtot felolvasztjuk benne.
Egy nagyobb lábasban a vajat szintén felolvasztjuk és a lisztet enyhén megpirítjuk benne (kb. 1 perc). Félidőben beledobjuk a zúzott fokhagymát. A sajtos tejet ráöntjük és kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Tejszínnel dúsítjuk. Sóval, őrölt fehérborssal és a fehérborral ízesítjük. Simább állag elérése érdekében érdemes

727
spenót 60 dkg
fokhagyma 4 gerezd
vaj 6 dkg
tej 1.5 dl
1 kávéskanál
bors 0.5 kávéskanál
finomliszt 7 evőkanál
tojás 4 db
zsemle 1 db
tej 4 dl
füstölt sajt 10 dkg
edami sajt 10 dkg
vaj 4 dkg
fokhagyma 2 gerezd
főzőtejszín 1 dl
finomliszt 2 evőkanál
fehér bors 0 ízlés szerint
fehérbor 30 ml