Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a spenótot, a fokhagymát is. A Sütőtökös csíkos kalács után tudtam, hogy a következő csíkos a spenótos lesz. A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető. A gyerekek is szívesebben megeszik ilyen formában ezt a kalácsba tekert zöldséget, ha még megkenjük egy kis vajkrémmel, és teszünk rá egy kis sonkát. Friss zöldségeket kínálva hozzá kész is a finom reggeli vagy uzsonna.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A zöld tésztához

  • 15 dkg spenót (ez megfelel a 450 g-os fagyasztott püré 1/3-dának)
  • 5 evőkanál finomliszt

A forma kikenéséhez és a kalács lekenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojássárgáját, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, és alaposan kidagasztjuk.
  2. A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a spenótpürét. (Ha fagyasztottat használunk, olvasszuk fel, ha friss leveleket, akkor azokat tisztítás után közepes lángon fonnyasszuk meg, és turmixoljuk le.)
  3. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.
  4. Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Egy nagyobb püspökkenyér formát (35x11x7,5 cm) kikenünk olajjal.
  6. Mindkét tésztát közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.
  7. A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk, és szorosan feltekerjük.
  8. Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.
  9. Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  10. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával. Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x11x7,5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 061
elküldve: 10
receptkönyvben: 158
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csíkos kalács spenóttal és fokhagymával, spenótpürés kalács, spenótos kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-04-19 21:49

Én is köszönöm. :-)
Nagyon szép hétvégét és kellemes pihenést, sok napfényt kívánok!
Andi

332
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 5 dkg
tej 2 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
2 kk
margarin 2 ek
tojássárgája 1 db
fokhagyma 2 gerezd
spenót 15 dkg
finomliszt 5 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
margarin 2 dkg
tej 2 ek