Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa
Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idei első spenóttermés került a pogácsába. A fokhagyma nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető.

30 db pogácsa sült ebből az adag tésztából.

hozzávalók / 6 adag

  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 2 kk só
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg margarin

Hajtogatáshoz:

  • 20 dkg margarin
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss spenótlevél

Kenéshez:

  • 1 egész tojás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
  2. Beletesszük még a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, és alaposan elkeverjük.
  5. A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat tépjük le. Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.
  6. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint. Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.
  7. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
  8. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
  9. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
  10. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól kicsit távolabb, lekenjük a kissé felvert egész tojással.
  12. Kb. 20 percet még kelesztjük.
  13. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 767
elküldve: 30
receptkönyvben: 972
elkészítve: 37/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, fokhagymás pogácsa, spenótos pogácsa

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zitandrea
zitandrea Sun, 2017-01-01 15:10

Tegnap megcsináltam, nekem nagyon munkás.Egyébként finom és puha maradt.

zitandrea
zitandrea Sat, 2016-12-31 16:30

Szia! Meg csináltam, mert ma este a házban buli lesz. Szerintem el fog fogyni! Nagyon finom lett. Én tettem bele még 20 dkg túrót is, hogy több legyen! BUÉK!!!

Eperke999
Eperke999 Fri, 2015-09-25 10:34

Sziasztok!

Most álltam neki, megcsinálni a pogit, de nem teljesen egyértelmű, hogy mind a 3 hajtogatásnál meg kell kenni, vajjal, és megszórni spenóttal, vagy csak az elsőnél? A vaj nagyon sok, szóval bőven jutna mind 3 alkalomra....
Hálás lennék egy gyors válaszért :-)

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Mon, 2014-03-24 21:17

Múlt héten vettem egy csomag spenótot, salátába akartam beletenni, de feledésbe merült. Ma néztem a hűtőt és a megmaradt spenótot, majd itt lyukadtam ki. Én margarin helyett vajat használtam, de legközelebb kicsit kevesebbet fogok belőle tenni, mert nekem már kicsit túl sok volt. :) De ezen kívül isteninek találtam, nagyon finom! Legközelebb is ezt a receptet fogom használni, ha hajtogatott pogácsát akarok. Én a tetejére tettem reszelt mozzarellát, volt itthon - szerintem így tökéletes.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-06-03 08:55

Andi!
Szerinted, mivel nálunk nem bújt ki a csodás spenót :( , viszont a mángold igen, és azt már hallottam, helyettesíthető vele , lehet talán ezt a finomságot is mángolddal készíteni? :)
Éva-A.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2013-06-06 21:12

Kedves Éva-Anyóca, Szerintem mindenképp megér egy próbát. Nálunk pont az ellenkezője van. A spenót gyönyörű és alig győzöm szedni, felhasználni. A mángold (idén először van a kertben) még olyan picike, alig van pár levele, de remélem azért még lesz belőle használható alapanyag.
Kérek szépen majd egy visszajelzést az eredményről, ha kipróbálásra kerül :-)
Köszönöm és jó sütögetést kívánok!
Szép estét! Andi

Fabika
Fabika Fri, 2013-05-31 10:47

Hm...nagyon finom lehet. Amint időm engedi, megcsinálom.