Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos garganelli – olasz színes tészta

Spenótos garganelli  – olasz színes tészta
Spenótos garganelli  – olasz színes tészta
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a "gégecső" más néven "lúdgége" tészta Emilia-Romana tartományból származik. Nagymamámnak volt egy ilyen típusú tésztakészítő-fája. Én a Szicíliában vásárolt, olívafából készített gnocchisodrómon tekertem át a kinyújtott és kiszaggatott tésztakockákat, de igazából egy henger alakú tárgy, például egy ceruza vagy egy evőpálca és egy barázdált felület segítségével bárki meg tudja oldani ennek a tésztának az elkészítését. Nem kis munka, de elég gyorsan rááll az ember keze, és fel lehet pörgetni a dolgot.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

ajánlat

A tésztát előre is elkészíthetjük, de igazából a friss tésztánál nincs jobb a világon. Mindenképpen próbáljátok ki!

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A spenótot (én bébispenótot használtam) egy serpenyőben megpároljuk, hogy jól essen össze. Majd egy szűrőn átpasszírozzuk egy tálba.
  2. Adjunk hozzá egy tojást, egy kanál olívaolajat, sózzuk és jól keverjük össze.
  3. Mérjük ki a lisztet a munkafelületre, csináljunk egy krátert a közepébe, amekkorába belefér majd a spenót, öntsük is bele.
  4. Ujjainkkal, kívülről befelé haladva keverjük össze az alapanyagokat. Gyúrjuk pár percig, majd becsomagolva tegyük egy fél órára hűtőbe.
  5. Kivéve onnan negyedeljük, és gyúrjuk gombócokba. Egyszerre egy gombóccal dolgozzunk, a többit pedig takarjuk le, vagy tegyük vissza a dobozba, amiben pihentettük, hogy ne száradjon ki.
  6. Lapogassuk el a gombócot téglalap formába úgy, hogy be tudjuk engedni a tésztanyújtógépbe. Egyenként haladva a fokozatokon 1-6-ig, szép lassan, minden állásban kétszer átfuttatva, és közben halványan lisztezve, nyújtsuk ki a tésztalapokat.
  7. Éles késsel vagy tésztavágóval vágjunk egyforma négyzeteket a tésztából.
  8. Helyezzük egyenként a tésztadarabokat egy bordázott felületre, lúdgégetészta-tésztakészítőre (én egy gnocchikészítőn dolgoztam), majd egy kerek szélű ceruzával vagy evőpálcával az egyik sarkától kiindulva, kicsit rányomva tekerjük fel a tésztát, hogy a képen látható formájú legyen.
  9. Az így készített tésztákat tegyük egymás mellé egy enyhén lisztezett felületre. Akár ki is száríthatjuk, ha később szeretnénk felhasználni.
  10. Forrásban lévő, sós vízben kb. 8-10 perc alatt főzzük al dente. Leszűrés után egyből tálaljuk!

A szószhoz

  1. Miközben a hűtőben pihen a tészta, kezdjük el a szósz készítését. Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, ezen pároljuk meg az aprított vöröshagymát, majd nyomjuk mellé a fokhagymát.
  2. Reszeljük hozzá (nagy lyukú reszelőn) a sárgarépát, majd keverjük melléjük az apró kockába vágott zellerszárakat. Így pároljuk pár percig.
  3. Én ilyenkor ki szoktam venni a serpenyőből a zöldségeket, és egy újabb locsolásnyi olívaolajon külön lepirítom a befűszerezett (só, bors, oreganó, bazsalikom) húst, hogy tényleg piruljon, és ne csak párolódjon, ez kb. 5-8 perc.
  4. Utána húzzuk félre a húst picit, ide kanalazzuk a paradicsompürét. Pirítsuk meg, majd mehetnek vissza az edénybe a párolt zöldségek, így keverjük át a húst a paradicsompürével és a zöldségekkel.
  5. Rövid összepárolás után öntsük az edénybe a vörösbort, ezzel is pároljuk pár percig a szószt.
  6. Aztán mehet hozzá a paradicsomkonzerv tartalma, ezzel főzzük lassú tűzön, fedő alatt készre a szószt. Közben keverjük át időről-időre, és pótoljuk az elfőtt levét vízzel vagy marhaalaplével.
  7. Én külön pároltam a zöldborsót vajon, de a végén a szószba is belekeverhető, megfőzhető.

A tálaláshoz

  1. Szedjünk minden tányérra egy kanál szószt, erre helyezzük körbe a spenótos garganelli tésztát, majd szedjünk rá még egy kanál szószt. Szórjuk meg párolt zöldborsóval és parmezánforgáccsal. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 656
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

spenótos tészta, spenótos csavart tészta, színes olasz tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

599
spenót 100 g
0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek
finomliszt 200 g
tojás 1 db
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 1 gerezd
sárgarépa 1 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
sűrített paradicsom 70 g
darált marhahús 50 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
oregánó 1 teáskanál
bazsalikom 1 teáskanál
vörösbor 1 dl
konzerv paradicsom 400 g
zöldborsó 100 g
parmezán sajt 5 dkg