Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos gratin

Spenótos gratin
Spenótos gratin
50 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki rajong a krumplis ételekért, de most  burgonya helyett másképp akartam elkészíteni a gratint.

hozzávalók / 5 adag

A gratinhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A gratinhez

  1. Megmossuk és felaprítjuk a friss spenótot (mirelit esetében kinyomkodjuk belőle a fölösleges nedvességet). Egy lábosban, lassú tűzön felforraljuk a tejet.
  2. Egy nagyobb serpenyőben úgy tíz percig sütjük a vajon az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és további két percig főzzük vele. Hozzáadjuk a melegedő tejhez, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik (továbbra is alacsony lánggal dolgozunk!). Ezután levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a sűrű, tejes masszához a szerecsendiót.
  3. Ráöntjük a reszelt sajtra, és jól összeforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a spenótot, alaposan összedolgozzuk. Helyezzük kb. 26 cm-es piteformába/kerámiatálba a masszát.
  4. Sütőbe tesszük, és 210 fokon megsütjük, nagyjából akkor lesz jó, mikor az alsóbb rétegek buborékozni kezdenek.

A tetejére

  1. Eközben a zsemlemorzsát megpirítjuk a vajjal, majd a spenótos-tejes keverékre tesszük.
  • sütési hőfok: 210°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 7 589
elküldve: 1
receptkönyvben: 269
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spenót gratin, spenótos pite

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

473
spenót 40 dkg
vöröshagyma 2 kis db
finomliszt 5 dkg
tej 7 dl
szerecsendió 0.5 teáskanál
sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
vaj 2 ek
zsemlemorzsa 20 dkg
0 ízlés szerint