Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással

Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással
Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással
80 perc / előkészület: 70 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családom egyik kedvenc étele a spenótfőzelék bundás kenyérrel, amit én is mindig nagy lelkesedéssel kezdtem enni, de valahogy 2-3 kanál után nem fért belém több. Végül - olasz hatásra - ezt találtam ki, hogy spenót is, fokhagyma is legyen benne, és én is meg tudjam enni. Ne tegyetek bele több tojást, mert akkor szinte sorsszerűen kemény tésztát kaptok. Egyrészt azért, mert több lisztet vesz fel, másrészt pedig azért, mert a tojás önmagában is szilárdít. A krumplit pedig muszáj teljesen kihűteni, mert ha melegen próbáljátok összegyúrni, nyúlós és kezelhetetlen lesz.

hozzávalók / 4 adag

A nudlihoz

A mártáshoz

ajánlat

Olaszországban az ilyen tésztát gnocchinak (nyokki) nevezik. Nyokki~nokedli~nudli. Gondolom, onnan vettük át a kifejezést.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nudli: A spenótot forró vízbe dobjuk, és 20 másodperc után kivesszük. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomjuk belőle és apróra vágjuk. Tökéletes lesz akkor is (sőt, szerintem jobb...), ha nem forrázzuk le, hanem felvágjuk, és nyersen gyúrjuk bele a tésztába.
  2. A főtt krumplit összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A teljesen hideg a krumpliba beleütjük a tojást, sózzuk és borsozzuk.
  4. Hozzákeverünk 2 ek lisztet és az olajat, utána pedig a spenótot, majd kiborítjuk a nyújtódeszkára. Gyúrjuk, és folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
  5. Ezt addig folytatjuk, ameddig egy jól formálható, könnyű tésztát nem kapunk. Ez általában akkor következik be, ha már nem nagyon ragad a kezünkhöz az anyag. Ha úgy érezzük, hogy jó, egy nudlit lecsippentünk belőle és kifőzzük próbaképpen.
  6. Cipót formálunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd szeleteket vágunk, és azokat kisujjnyi vastagságúra megsodorjuk. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket egy vágódeszkán gyűjtjük össze, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjanak össze, a végén pedig sós vízben kifőzzük (ha feljön a víz színére - nagyjából 1 perc - ki lehet venni).
  7. Leszűrjük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
  8. Mártás: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amihez hozzáreszeljük a fokhagymát.
  9. Forró tejjel - habverővel keverve - felengedjük, sóval és az őrölt csilivel ízesítjük.
  10. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ízlés szerinti sűrűségűre forraljuk. Ez azt jelenti, hogy ha sűrű, öntünk hozzá még tejet, ha pedig híg, akkor sajtot teszünk hozzá.
  11. Úgy tálaljuk, ahogy a képen látszik. Vagy másként. :)
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 17 615
elküldve: 21
receptkönyvben: 255
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

HajduImre

Mióta szakács: 2013.04.08.
10 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyanudli, spenótos nudli, spenótos gnocchi

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2015-12-20 00:56

Kedves Graham!
Ma készítettem el ezt a finomságot. Én szeretem a főzeléket is spenótból tükörtojással, vagy bundáskenyérrel, a férjem is megeszi, de utána csak annyit mond Isten bocsássa meg neked! Gondoltam most valami más elkészítési módot próbálok ki, a kertben még volt egy kis friss szép spenót, és ez a recept nyerte el a tetszésemet. A spenótot nyersen tettem bele. Nekem a leírás szerint lett volna szuper, de a párom nem nagyon szereti a mártásos ételeket, ezért most a kész nudlikat egy kis kisütött füstölt szalonna pörcös zsiradékra szedtem rá, és reszelt sajttal megszórtam, majd azt még kissé ráolvasztottam. Férjemnek Így is csak "jó volt", nekem mennyei, azért legközelebb legalább magamnak megcsinálom hozzá a sajtmártást is.
Köszönet a receptért (a családnak és barátoknak már továbbítottam.)
üdvözlettel: Margó

Graham
HajduImre / Graham Sun, 2018-04-22 08:01

Jól hangzik, én vajon szoktam megpirítani, de így is tökéletes lehet. :) Én sem szeretem a spenótfőzeléket egyébként. :)

Graham
HajduImre / Graham Tue, 2013-06-25 20:47

Ó, ennek igazán örülök :)
Rég' volt nálunk is, pedig most terem a spenót. Holnap ebédre pont jó lesz.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-06-25 22:03

Kedves Graham!

Még nekem is van kevés öreg krumplim, és sok-sok friss spenótom, úgyhogy még van e hétre is megrendelésem..:)
Tényleg finomabb és szebb a friss spenótból.:)

Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Graham
HajduImre / Graham Wed, 2013-06-26 17:49

Igen, és akkor még jobb, ha nem párolod meg előtte, hanem nyersen, apróra vágva teszed bele. Leszedtem 20 nagy laput, 3 közepes krumpit gyúrtam össze egy tojással és alig vett fel lisztet. Olyan zöld lett nyersen is, mint egy fradi mez. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-06-27 13:14

Kedves Graham!

Köszönöm , a holnapi napon gondoltam elkészíteni, most már ezek alapján, ahogy leírtad.:D

Azt elhiszem, hogy olyan a színe,...:)
És micsoda finomság, mennyi vitamin, ...mennyi energia.:)

Köszönöm a jó tanácsot!

Éva-Anyóca

439
burgonya 30 dkg
tojás 1 db
finomliszt 20 dkg
spenót 10 dkg
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 csapott ek
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
tej 3 dl
trappista sajt 10 dkg