Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos rakott lazac

Spenótos rakott lazac
Spenótos rakott lazac
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tradicionális angol főétel, amelyet korábban sokszor ettem étteremben, és nagyon megszerettem. Aztán egy nap gondoltam egyet, és úgy döntöttem, megpróbálom otthon elkészíteni. Íme az eredmény. :)

hozzávalók / 4 adag

A lazachoz

A spenótmártáshoz

A burgonyapüréhez

ajánlat

Az angolok ezt az ételt főként télen fogyasztják, mivel igazán szívmelengető, nagyon laktató és kiadós; borongós, hideg időben kifejezetten jólesik az embernek.

Készíthető egyébként más halfajtákból is, leggyakrabban tőkehalból szokták csinálni, de más fehér húsú halfajtákból is nagyon finom. Ilyenkor érdemes a mártás fűszerezését kicsit módosítani, hogy ne nyomja el a hal ízét.

A tetejére krumplipüré helyett lehet vékonyra felkarikázott héjában főtt burgonyát is (2-3 rétegben) teríteni, így az állaga kevésbé krémes, de összességében ugyanolyan finom. (A sütési időn ez nem változtat.) Én azért készítem porból a pürét, mert ez a leggyorsabb módszer, és az elkészült étel ízén egyáltalán nem érezni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, mindeközben egy fedeles tűzálló tálat kb. 1 evőkanál olajjal kikenünk, és a pikkelyes felükkel lefelé belehelyezzük a lazac szeleteket.
  2. A halat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve a sütőbe helyezzük 20-25 percre.
  3. Amíg a halat elősütjük, elkészítjük a spenótmártást. Ehhez egy serpenyőben kb. 1 evőkanál olajat hevítünk, majd alacsony fokozatra téve hozzáadjuk a spenótot, és puhára fonnyasztjuk. 
  4. A spenótot sózzuk, borsozzuk, fokhagymával szórjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön, ügyelve, hogy a tejszín ne forrjon fel. Közben kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük tovább. Amikor elkészült, hagyjuk a lekapcsolt főzőlapon.
  5. Közben a porból elkészítjük a burgonyapürét, amíg egy sima, krémes masszát nem kapunk. Inkább kicsit sűrű legyen, mintsem híg.
  6. Amikor a hal elkészült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a bőrét, feldaraboljuk, majd szétterítjük a darabokat az edényben úgy, hogy az egészet egyenletesen beborítsa.
  7. A spenótot egyenletesen eloszlatjuk a halon.
  8. A krumplipürét egyenletesen eloszlatjuk a spenóton, és a tetején kis csúcsokat formázunk.
  9. Az egészet visszatesszük a sütőbe (ezúttal fedél nélkül) kb. 20 percre. Opcionálisan a második 10 percre grill fokozatra kapcsoljuk a sütőt. Addig sütjük, amíg a tetején lévő csúcsok szépen meg nem pirulnak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x25x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 645
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Félszemű Babilon

Mióta szakács: 2012.11.01.
3 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Fisherman's Pie, spenóttal rakott lazac, spenótos krumplipüré lazaccal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

460
lazac 50 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
spenót 25 dkg
főzőtejszín 1.5 dl
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
burgonya 80 dkg
tej 1 dl
vaj 3 ek