Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-túrós holdacskák

Spenótos-túrós holdacskák
Spenótos-túrós holdacskák
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétra mindig csinálunk ilyen holdacskákat. Na nem arról van szó, hogy máskor nem, de húsvétkor mindig. :). Ezen kívül favorit még, ha valaki a családból piknikezősen-nomádozósan utazik valahová, bár az az igazság, hogy nálam nagyon ritkán éri el a célállomást. Ja, és még arra sem sikerült rájönnöm, hogy hidegen vagy frissen sütve a finomabb.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Ha vendégeknek készítjük, érdemes egy kis fokhagymás tejfölt kínálni mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet 1 nagy tálba tesszük. Rámorzsoljuk a vajat, hozzáütjük a tojást, melléadagoljuk a tejfölt, és megsózzuk.
  2. Gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk az egészet.
  3. Lefedve hűtőben éjszakáztatjuk.
  4. A krémhez a spenótot kiolvasztjuk, jól kinyomkodjuk, 5 percig főzzük, épphogy csak egy picit megfonnyadjon.
  5. Hozzápréseljük a fokhagymát, majd félretesszük, hogy egy picit kihűljön.
  6. Ha kihűlt, hozzákeverjük a túrót, és óvatosan sózzuk, borsozzuk.
  7. Kivesszük a hűtőből a tésztát, nagyon vékonyra nyújtjuk (különben fojtós lesz).
  8. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden kör közepére kerül a spenótos krémből.
  9. Összehajtjuk, kicsit lelapogatjuk (nem kell nagyon, semmi nem történik, ha kicsit kinyílik, a krém elég sűrű, nem folyik ki).
  10. A felvert tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőbe toljuk őket.
  11. Addig sütjük, amíg aranybarnák és a tojástól márványosak nem lesznek.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 33 708
elküldve: 9
receptkönyvben: 1 125
elkészítve: 28/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fokhagymás-spenótos-túrós sós sütemény, omlós tészta spenótos túróval töltve

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wuff23
wuff23 Wed, 2013-03-06 17:44

Köszönjük a receptet! Isteni finom! :)
((Maradt még tészta, a töltelék elfogyott. A darált húsos bolognai mártással töltöttük meg. Így is ízlett.))

emese1229
emese1229 Sun, 2012-03-11 12:33

Hetekig szemeztem vele,de ma megsütöttem!:-)
Isteni finom lett!!
A spenótot kicsit bátrabban fűszerezhettem volna ,de majd legközelebb.
És a sonkásat is kifogom próbálni.
Köszönöm a receptet!!!:-)))

Girly
Fannus / Girly Sun, 2011-10-16 09:49

Mennyi elégedett komment...azthiszem megvan a következő recept,amit kipróbálok! :)

cukorpotlo
cukorpotlo Sun, 2011-08-21 14:07

ez a tészta valami fenomenális. nem szoktam magam tartani az ilyen "egy éjszaka a hűtőben" dologhoz, de most feltétlen megtettem, mert vendégeknek készült és szuper lett. imádom ezt a tésztát. nagyon köszönöm. :))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-08-21 14:50

Kedves Cukorpotlo!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett :) Bármivel töltheted, mindennel isteni:)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

elate
elate Thu, 2011-04-21 17:15

Kedves Nóra és többiek!
Én egy EMESE kenyérpor nevű keveréket használtam a tésztához. Általában nem szoktak jól sikerülni az olyan próbálkozásaim, amikor gluténmentesen próbálok valamit elkészíteni, amit a lisztérzékenység előtt "gluténosan" szerettem. Az ilyen próbálkozások többnyire csalódással végződnek, de ezzel a kenyérporral nokedlit és más egyebet is sikerült már elkészítenem csalódás nélkül hála Istennek! : )
üdv,
elate

elate
elate Mon, 2011-04-18 20:53

Én lisztérzékeny vagyok, így másfajta liszttel csináltam, ez az állagán biztos sokat változtatott, de azért finom lett! : )
Köszönöm az ötletet!
üdv,
elate

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-04-20 09:47

Kedves Elate!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett. Esetleg megosztanád velünk, mit tettél a tésztába? Hátha más lisztérzékenyek is ötletet kapnak.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

moncika81
moncika81 Sun, 2011-04-17 18:59

Nagyon fincsi ez a süti, a tegnap elkészítettem és mindenkinek nagyon ízlett!
Köszönjük a receptet!

Üdv.Móncsika

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-04-18 08:44

Kedves Moncsika!
Nagyon örülök, hogy ízlett, és nagyon szívesen!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

superkata00
superkata00 Thu, 2011-01-20 14:38

Nagyon megtetszett ez a recept, így hát meg is sütöttem! :) Valamiért teljesen más "fajta" tésztára számítottam, de ez olyan nagyon finom lett!!! A túrós spenótos verziót probáltam, nagyon jó lett! Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-20 11:16

A keteves egyertelmuen a langyosan jobbra voksol :) Azert mi az apjaval ettuk hidegen is! Koszonom a receptet!

sziszitigris
sziszitigris Wed, 2010-11-24 12:32

Tegnap készítettem a recept szerint, csak még hozzáadtam egy pici kakukkfüvet és metélőhagymát. Nagyon finom lett. A tésztája tökéletes. A következő alkalommal kipróbálom más tölkelékkel is.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-11-24 14:10

Kedves Szisztigris!
Örülök, hogy ízlett!
Kísérletezz bátran, mivel a tészta elég "semleges" édes és sós is passzol bele!
Üdv:
Nóra

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2010-10-13 09:38

Tegnap megkívántam ezeket a spenótos falatkákat. Mivel nem volt kedvem tésztát éjszakáztatni, gyorsan előkaptam egy csomag leveles tésztát, és abból csináltam batyukat.
A töltelék pedig spenótból, túróból és juhtúróból állt. :o)

menta
menta Tue, 2010-08-24 15:49

Ma megint elkészítem! Nekem is bejött a fele-feta változat, ajánlom mindenkinek!

flikflak
Flikflak / flikflak Sat, 2010-08-07 10:49

Hahó,
én olyan tölteléket gyártottam mákkal, amilyet a beiglibe szoktunk, s mivel maradt a töltelékből, így ma újra sütigyártás lesz :o))) Sőt, ma már mákos és diós verzió is.
Köszi szépen a receptet! Sokkal gyorsabb, mint kelt tésztát készíteni és csodálatos az íze!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-08-08 18:54

Kedves Flikflak!
Örülök, hogy tetszik, én is azt szeretem benne a legjobban, hogy tetszés szerint variálhatom az édes és sós töltelékeket, mrt mindegyik megy hozzá :)
Üdv:
Nóra

Sunyi
Sunyi / Sunyi Thu, 2010-04-29 12:04

Megcsináltam fele túró fele fetasajt párossal a spenóthoz nagyon passzolt, és nem is folyt ki.
Finom lett!!!:D:D
legközelebb majd csak fetasajjtal csinálom és nem teszek bele túrót.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-04-16 15:33

Kedves Sunyi!
Én még nem próbáltam, de most, hogy mondod, biztosan ki fogom! :D Csak arra vigyáz, hogy mivel a feta elég sós, szerintem már nem kell bele külön-de legalábbis kóstolgatni kell folyamatosan. Illetve, mivel meleg állapotában jóval folyékonyabb, mint a túró, jól lapítsd le a széleket, nehogy megszökjön!
Jó sütögetést
Üdv:
Dacota

menta
menta Sun, 2010-04-11 13:10

Szia! Tuti recept, mindkét töltelékkel finom lett! Köszi:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-04-12 12:09

Kedves Menta!
Köszönöm szépen! Ha legközelebb csinálod, próbáld ki a szilvalekváros verziót is! :)
Üdv:
Dacota

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-04-06 17:20

Szia Nóra!Nagyon szépek a holdacskáid és biztosan finomak is.Ki fogom próbálni a spenótos és sonkás változatot is.Üdv:Bogi

jennifer lopez
jennifer lopez Sun, 2010-04-04 19:12

Igazság szerint még nem is kóstoltam a spenótot. Olyan idegen számomra. De ki fogom próbálni spenóttal. A túrót meg egyenesen imádom. Mivel biztos fog maradni sonka először azzal fogom és majd beszámolok róla.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-04-04 16:40

Kedves Jennifer Lopez! Tégy egy próbát a mángolddal, az enyhébb ízű a spenóttól, és nagyon finom. Üdv: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-04-04 14:20

Kedves Jennifer Lopez!
A holdacskák eredetileg sonkakrémmel készültek, de aztán kitaláltuk ezt a spenótos túrós verziót, és azóta csak akkor van sonkakrémes, ha végkép nem tudjuk hová tenni a maradék sokát. Ennek sonkakrémnek a receptje: 30 dkg darált főtt sonka, 2 kemény tojás, 1dl tejföl, só bors. Az egészet össze kell dolgozni, és már lehet is tölteni.
Ha a túrót amúgy kedveled, és maradnál a sós túrós verziónál, akkor kaporral vagy medvehagymával kikeverve biztos nagyon finom lesz.
Egyébként elárulom, hogy világ életemben utáltam a spenótot, és 3 évestől 19 éves koromig nem volt senki aki rávegyen, hogy megkóstoljam. Ez a süti szoktatott rá, azóta imádom, mindenhogyan elkészítve.
Remélem tudtam segíteni,
Kellemes húsvétot!
Üdv:
Dacota

755
finomliszt 50 dkg
vaj 30 dkg
tejföl 2 ek
tojás 1 db
2 tk
tehéntúró 20 dkg
spenót 20 dkg
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db