Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spicces vargabéles

Spicces vargabéles
Spicces vargabéles
78 perc / előkészület: 30 perc főzés: 8 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első találkozásom a Vargabélessel, egy üzemi konyha főételeként, nagyon nem nyerte meg tetszésemet, teljes mértékben elutasító voltam ezt követően. Történt egyszer, hogy nagyon sértőnek találta valaki a visszautasítást, ennek oldására megkóstoltam, és már nem is volt annyira rossz a cérnametélttel készült desszert, de úgy gondoltam, valami nem stimmel ezzel, szétnézve a receptek között találtam spagettiset, gondoltam, na majd én. Az első benyomás a családnál lelkesítő volt, egy két negatív megjegyzés ellenére, amit én építő kritikának fogtam fel. Tovább gondolva a dolgokat, került elő az aszúba áztatott mazsola, mely kicsit elbolondítja az egészet, kétfajta tészta az aljára stb., meg kell kóstolni és élvezni a különbséget. Barátaim, családom nem szereti kóstolgatni, Ők még egy szeletet kérnek, és nincs mit a hűtőbe tenni.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap, de minimum néhány órával a sütés előtt a mazsolát beáztatjuk a borba.
  2. A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, jól kigyúrjuk, és sütőpapíron tepsi méretre (kb. 25x35 cm) nyújtjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
  3. Egy fazék sós vízben -kb. 3 liter- puhára főzzük a spagetti tésztát. (Törés nélkül beleállítva a vízbe, akkor kész a főzés, ha kézzel összenyomva kettészakad.)
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzákeverjük a 15 dkg porcukrot, a reszelt citrom héját, a mazsolát, vaníliát, a 3 dl tejfölt, majd ezt követően a ½ kg túrót.
  5. Egy réteslapot megkenünk olajjal, az olajozott részével felfele úgy helyezzük el az elősütött lapra, hogy túllógjon a tepsin. A másik lapot ellentétesen helyezzük, azaz a tepsi szélén körbe legyen réteslap.
  6. Ekkora már megfőtt a tészta. Leszűrés után egy tálban hozzákeverjük az 5 dkg vajat. Ha nem akar olvadni, a közepén hagyjuk a vajat, így elolvad.
  7. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgájából készített masszához, majd a tésztát is beletesszük, és az egészet keverő spatula és favilla segítségével jól összekeverjük.
  8. Ezt követően ráöntjük a tepsiben lévő réteslapokra, elegyengetjük, majd a tepsi széléről ráfordítjuk a lapokat. A lapok tetejét megkenjük olajjal, ráhelyezzük a következő réteslapot, aminek a tetejét szintén megkenjük olajjal, majd az utolsó réteslapot is erre helyezzük, a tetejét szintén megkenjük olajjal. Az a lényeg, hogy minden lap között legyen olaj.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés mellett, kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sül. A sütőből kivéve 4-5 perc pihentetés után a tetejét megszórjuk porcukorral. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Jó étvágyat a finom sütihez!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 379
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

majerferi

Mióta szakács: 2015.01.24.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vargabéles spagetti tésztával, vargabéles fehérboros mazsolával, túrós spagetti tésztás sütemény borba áztatott mazsolával, túrós-édes tésztarakottas, túrós sütemény cérnametélttel, édes-túrós tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

727
mazsola 10 dkg
fehérbor 1 dl
finomliszt 10 dkg
cukor 10 dkg
1 csipet
margarin 5 dkg
spagetti tészta 20 dkg
tojás 4 db
porcukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliaaroma 3 teáskanál
tejföl 3 dl
tehéntúró 50 dkg
réteslap 4 db
napraforgó olaj 1 dl
vaj 5 dkg