Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sportszelet-torta

Sportszelet-torta
Sportszelet-torta
140 perc / előkészület: 80 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Korábban ezt a süteményt csak tepsiben sütve készítettem, de most gondoltam, kicsit újítok, és elegánsabbá varázsolom. Nagyon ízletes, de tömény sütemény. Egyszerű elkészíteni, de ezen az oldalon a fotókkal illusztrált leírás is megtalálható.
A torta teljes egészében 3 óra alatt elkészíthető.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Aki szereti a töményen csokis ízt rummal párosítva, mindenképp próbálja ki!
Ha hagyományos formában, tepsiben szeretnénk megsütni, az anyagkiszabást duplázzuk meg, s a tésztából 4 lapot nyújtsunk, gáztepsi hátoldalán vagy azzal egyező méretű sütőlemezen süssük.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:


  1. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és tejet. Dagasztófejjel alaposan összedolgozzuk az egészet.
  2. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk.
  3. Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Ha szükséges, széleit levágjuk. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

Krém készítése:


  1. A pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.
  2. A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük- ez lesz majd a tortánk teteje-, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjunk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

Máz elkészítése:


  1. Keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.
  2. Egy éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 99 436
elküldve: 33
receptkönyvben: 1 445
elkészítve: 26/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sportszelet-torta, rumos-csokis torta, soklapos rumos-csokis sütemény

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tritrek
Lajos / tritrek Sat, 2018-01-20 19:10

Nagyon finom recept! Annyit változtattam, hogy vajjal készítettem, illetve dupla vaj és sütőpor adagot tettem bele, mert az alap recept szerint nagyon vékony és kemény lett a tészta. Így mézeskalásállagú és puha. Egyébként hihetetlen finom!

Reneee
Reneee / Reneee Thu, 2013-02-28 11:21

Már legalább 5x elkészítettem... Imádjuk! :) Nagyon finom! :) Köszönöm

kitchi
kitchi Mon, 2013-02-04 19:43

Elkészítettem a tortát, /2 szülinapon is sikert arattam vele/, nagyon jó íze van, de a tésztáját én egy kicsit lazábbra képzeltem volna. Idáig. Most látom ugyanis, hogy a szódabikarbónát kihagytam belőle! :) Ilyen sokat jelent? Ez hiányzott nálam a tökéletességhez!!!:)))

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2013-02-05 07:43

Igen, számít a szódabikarbóna, hiszen ez lazítja a tésztát sülés közben. Legközelebb próbáld ki így is, s meglátod a különbséget.:)

melcsinda
melcsinda Fri, 2012-12-28 10:50

Köszi a receptet megcsináltam ezt a tortát a fiam születésnapjára nagy sikere volt csak egy hibája volt,hogy kevés volt.Sokszor el fogom késziteni.

Edinaaa3
Edinaaa3 Wed, 2012-11-21 20:22

nem igazan tudok sutni,de vettem kesz piskotalapot es a kremet innen loptam:) nagyon nagyon finom volt..szerintetek milyen lehet az ize a kremnek ,ha kokuszt kevernek bele?

eszter0316
eszter0316 Fri, 2012-08-10 16:13

Kezdő háziasszony vagyok még de nagyon szeretném megcsinálni a bátyám szülinapjára ezt a finomságot! Neki is álltam a tészta már kész de most vettem észre hogy a tortaformám nincs itthon :( Így holnap tudnám folytatni a sütögetést.Nagy baj ha a tészta holnap délelőttig pihen?
Válaszod előre is köszönöm!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2012-08-13 09:06

Kedves Eszter!
Biztosan elkéstem már a válasszal, de talán nem nagy baj, ha polpackba csomagolva egy éjszakát pihent a tészta. Amúgy az az egyik előnye ennek a sütinek, hogy noha lapokat kell sütni, előtte nem kell pihentetni a tésztát.
Remélem, jól sikerült, s ízlett a bátyádnak! Sok boldogságot neki!
Ms. Poppy

eszter0316
eszter0316 Tue, 2012-08-21 14:35

Köszönöm szépen! Így is nagyon finom volt és mindenkinek nagyon ízlett! Máskor is meg fogom sütni ezt a finomságot!

fonicia
fonicia Sat, 2012-06-09 12:07

Kedves Ms Poppy! most lettem kész a sütivel, dupla adag krémmel csináltam egy 24cm formába.
Húúúú isteni lett a krém a tálat már ki nyalogattam. Biztosan a süti is finom!
Köszönöm a receptet! Mentettem!Ügyes vagy!!!!

szteri
szteri / szteri Tue, 2011-11-08 18:20

Kedves Ms.Poppy!
Most vegeztem a tortaval :)) Könnyen el tudtam kesziteni, nagyon klassz a teszta allaga, a krem sem folyik, es egy 24 cm-es tortaformaba pont tökeletesek a mennyisegek!! Annyit valtoztattam, hogy feleztem a kakaoport a tesztaban + kremben + mazban is. Mar nagyon kivancsi vagyok az izere, de kibirom talan holnapig, hogy ne vagjam meg. Köszi a receptet!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sat, 2011-11-12 20:03

Szia Szteri!
Örülök, hogy kipróbáltad. Gondolom, azóta már az ízpróbán is túl vagy, remélem, az is jól végződött!:)

osztrakizmosz
osztrakizmosz Fri, 2011-02-18 22:21

Ma megint megsütöttem a sütit. Most jamaicai rum aromát használtam. Fantasztikus íze lett, tényleg tiszta sportszelet. Úgy látszik a rendes rumom rossz volt. Másfélszeres mennyiségű tésztát gyúrtam, de így is egy közepes tepsire lett elég a tészta. Szerintem kétszeres mennyiségű tészta kell, ha az ember a sütők gyári tepsi méretű sütit akar sütni.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Thu, 2011-02-24 08:23

Szia!
:)) Akkor múltkor tényleg nem stimmelt valami, de örülök, hogy ennek ellenére másodszor is próbálkoztál vele.
Sütőpor és szódabikarbóna nem egyenértékű, bár mindkettőt a tészta lazítására használjuk, összetételük eltér. Az is igaz, hogy a sütőpor egy része is szódabikarbóna, de egyéb anyagokat is tartalmaz.
Ha tepsiben sütöd, ott 4 lapot kell csak nyújtani, és duplázni az adagot, ahogy te is tetted, ezt az ajánlat részbe le is írtam. Így gáztepsinyi adagot kapunk.

osztrakizmosz
osztrakizmosz Fri, 2011-02-18 15:46

Kedves Ms. Poppy!

És egyébként miért kell bele szódabikarbóna és sütőpor is? Ezek nem egymás helyettesítői? Vagy melyik mit csinál?
Jó ötelt a kevesebb kakaó, most csinálom megint, kipróbálom.
A süti további előnye, hogy a sütőpapír nem ragad hozzá, még akkor sem ha a másik lapról lehúzott, morzsásan sütöttem. És hidegen is lejön, nem csak melegen.

ÜDv: osztrakizmosz

osztrakizmosz
osztrakizmosz Thu, 2011-02-17 22:35

A süti nagyon finom. Én holland kakaóval csináltam, így szerintem jóval keserűbb lett, de én szeretem az étcsokit. Viszont bárhogy is próbáltam a sportszelet ízét megtalálni benne, az nem sikerült. Nem is tudom miért lett a neve sport szelet, miért nem csokis -rumos? Én 3 evőkanál rumot tettem bele, de meg se kottyant neki, én még másnap is alig éreztem a rum ízt. De lehet, hogy a holland kakaó miatt.

Senki ne ijedjen meg, amikor gyúrás kezdetén olyan "hát ez tuti hogy nem fog összeállni " tésztát kap. Már majdnem borítottam bele plusz tejet, mikor a kitartó forgatás, maszírozás meghozta az eredményét és a végén tényleg összeállt a tészta és nyújható lett.

Kinézetét tekintve szerintem nem olyan jó tortának, mert a laponként sütés miatt szinte minden lap széle más cakkozatú lesz és ez olyan "trehány, összevágott" torta kinézetet kelt. Meg hát nem is túl magas, de végül is lapos torták is vannak. Én legközelebb rendes tepsibe sütöm, ahol a kész süti szélét le tudom vágni és szép lesz.
Az én kisfiam is imádta, aki 5 év alatt egy sütimet se kóstolta meg, ezt meg csak kérte-kérte és mérges volt hogy elfogyott.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2011-02-18 08:28

Kedves Osztrakizmosz!
Valószínűleg azért lett a torta neve sportszelet, mert az említett csoki is rumos- kakaós ízesítésű.:)
A holland kakaó bizony jóval erősebb, karakteresebb ízt ad, mint a sima kakaóporok, abból szerintem kevesebbet is elég használni a kellő íz- és színhatás eléréséhez. Rumból meg igazából mindenkinek az ízlésére van bízva, mennyit tesz bele. Érdemes menet közben megkóstolni a krémet, és aszerint tovább ízesíteni.
A külalakról csak annyit: írtam is, hogy tepsiben is lehet sütni, csak én épp egy új, kör alakú sütőformát szerettem volna kipróbálni, amikor a fenti példány készült. Akit zavar, hogy nem egyenletes a széle, inkább süsse hagyományos módon, tepsiben.
Nagyon örülök, hogy kisfiadnak is ízlett! Ha legközelebb is elkészíted, nyugodtan alakítsd a receptet saját ízléseteknek megfelelően!

lilianyu
lilianyu Tue, 2011-02-15 13:39

Kedves Ms. Poppy!

Nagyon jó ez a recept, megcsináltam s nagy sikert aratott!!:)szerintem se nehéz elkészíteni, inkább idő igényes (macerás)tetszik benne, hogy nem folyik ki a krém, s amikor felvágtuk pont olyan lett mint a képen!kedves anyósomnak( tényleg kedves) sütöttem meg születésnapjára, férjem talált rá receptedre, azt mondta ez alap süti lesz nálunk, szóval gyakran kell majd sütnöm, ja és a legfontosabb fél éves kis lányomnak is nagyon ízlett, aki könyökig benne volt és szó szerint megnyalta a tíz ujját:)ez az igazi elismerés!Köszönjük a receptet!!!!ha van még ilyen recepted a tarsolyodban tedd fel légyszi, mert megint szülinapra készülök!!!:)meg egyébként is

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2011-02-18 08:20

Kedves Lilianyu!
Megnéztem volna a kis törpicseket, ahogy nyalogatja az ujjait.:) Ennél nagyobb dicséret nem is kellhet, az biztos. Nagyon örülök, hogy sikert arattál a recepttel, illetve a tortával.
Tortát egyébként ritkán készítek (talán a kézügyesség hiánya miatt :P), de ha van kedved, nézz be a blogoldalamra, hátha találsz kedvere való receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 14:13

Köszönöm gyors válaszod!

tokany
tokany Sun, 2010-11-28 22:07

Kedves Ms. Poppy! Érdeklődnék, hogy mennyi rumot tettél a krémbe? Válaszod előre is köszönöm!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-11-29 08:09

Szia!
A képen látható példányhoz aromát használtam, majdnem egy fél tubussal beletettem. Rumból ízlés szerint lehet 1 vagy 2 evőkanállal. Kóstold meg ízesítés közben nyugodtan a krémet, és hagyatkozz az érzékeidre.:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-11-03 18:47

AZ lenne a kérdésem, hogy a tetején a máz az puha marad? vagy megkeményed?
Köszönöm

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Thu, 2010-11-04 07:43

Szia Bambino!

Nem lesz annyira szilárd, mint a hagyományos mázak, kicsit puhább marad, de nem folyós.
Persze, ha gondolod, hagyományos (ét)csokis mázzal is bevonhatod.

greenpearl
greenpearl / greenpearl Mon, 2010-05-31 08:15

Nagyon finom volt a torta, nem nehéz, inkább macerás, hogy egyenként kell sütni a lapokat. Megéri a beruházott enerigát, az biztos! Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-27 15:00

Ez az adag mekkora formához való?

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Wed, 2010-04-28 07:03

Szia! Biztos elkerülte a figyelmed, de leírtam a tészta elkészítésénél, hogy 24 cm-es kör alakú formát használtam. Ha kisebbet szeretnél, akkor valószínű, hogy több lapot is tudsz nyújtani a tésztából, így magasabb lesz a torta is, ha pedig nagyobb adagra vágysz, érdemes megduplázni a nyersanyagok mennyiségét, ami gáztepsi méretre elegendő (ilyenkor 4 lapot kell nyújtani).

lukigro
lukigro / lukigro Sat, 2010-02-20 21:37

Tegnap rátaláltam erre a csodálatos tortára el is készítettem és NAGYON NAGY SIKER VOLT!!!!!
Annyit hozzáfűznék, hogy dupla adag krémet készítettem és szépen be tudtam vonni az oldalát is és több krém jutott a belsejébe . nagyon finom és nem is olyan nehéz, mint ahogy írják! Bátran ajánlom mindenkinek!
Köszönöm a receptet!!!!!!!!!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-02-21 21:04

Nagyon örülök, hogy ízlett, annak meg pláne, hogy nagy sikered lett vele! Ez egy ilyen süti: egyszerű, mennyei és garantáltan sikert hoz.:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-08 14:50

Most akkor egyszerű vagy nehéz?

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2010-01-08 18:31

 Szerintem egyszerű, az oldal szerkesztői szerint nehéz.:) Igazából azt mondanám, igényel némi konyhai előképzettséget a torta elkészítése (pl. a tészta kinyújtása, krém és máz elkészítése, a torta bevonása), de talán a részletes leírás azoknak is segít, akik még kezdők vagy esetleg bátortalanabbak, hogy belevágjanak egy ilyen süti elkészítésébe.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-08 11:21

Én meg is kóstoltam nagyon finom volt.Mindenkinek tudom ajánlani!

385
finomliszt 350 g
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 0.25 tk
cukrozatlan kakaópor 3 ek
porcukor 150 g
1 csipet
tojás 1 db
margarin 50 g
tej 0.75 dl
tej 3 dl
csokoládés pudingpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 120 g
margarin 125 g
cukrozatlan kakaópor 3 ek
rum 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 2.5 ek
porcukor 2.5 ek
tej 1.5 ek
margarin 50 g