Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Steak ahogyan a Ring Caféban készül

Steak ahogyan a Ring Caféban készül
Steak ahogyan a Ring Caféban készül
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A steak története helyett jöjjön inkább 1-2 jó tanács, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek steaket szeretnél készíteni:

  • Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak készítésénél a megbízható hentestől beszerzett, jó minőségű steaknek való hús beszerzése.
  • A sütéshez használt serpenyő gondos kiválasztása, amely egy jó minőségű, vastag aljú serpenyő legyen, mivel ezeknek a típusú serpenyőknek az alja több hőt tárol, és nem hűti le az edényt a steak-ünk, valamint a sütési folyamat közben is végig egyenletes hőközlésre képes. 
  • Az olajban történő pácolást, ha lehet, végleg felejtsük el. Az igaz, hogy az olaj nagyon jól tartósít, viszont közben vízelvonó képessége dolgozik, és dehidratál, ezért szigorúan tilos bő olajban pácolni a minőségi steak-et. 
  • Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnod egy nagyon jó minőségű húst angolosra vagy legalább medium well módozatra sütve. Hidd el, ezek után már nincs visszaút, mert egyszerűen imádni fogod!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Friss salátával vagy fóliás burgonyával és egy pikáns kéksajt mártással kínálhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A hűtőből kivett húst sütés előtt hagyjuk, hogy 20 percig szobahőmérsékletűre melegedjen, majd másfél centi vastagságú, tenyérnyi szeletekre vágjuk.

  2. Sütéshez egy jó vastag aljú serpenyőt válasszunk, majd együtt olvasszuk fel benne a vajat és az olívaolajat.

  3. A zsiradék akkor elég meleg a sütéshez, amikor a tenyerünket a serpenyő fölé helyezve megfogja a zsírgőz, ami kissé tapadni fog. Ilyenkor tökéletes a zsiradék a sütéshez.

  4. Helyezzük bele a steaknek való hússzeleteket a serpenyőbe. Akkor jó, ha erőteljes sercegést hallunk. Süthetünk több steak-et is egyszerre, csak arra figyeljünk, hogy hagyjunk elegendő helyet (kb. két ujjnyit) közöttük, mert különben elkezdenek főni.

  5. Minimum 2 percig hagyjuk a serpenyőt és a forró zsiradékot, hogy végezhesse a dolgát. Semmiképpen se rázogassuk a serpenyőt, hagyjuk nyugodtan sülni a hússzeleteket, mert azok majd szépen leválnak a serpenyő felületéről, amint megfelelő pörzsanyagok képződtek rajtuk.

  6. Ezután fordítsuk meg a húsokat, és azon nyomban sózzuk, borsozzuk, ugyanis ekkor még a forró szaftok feloldják, illetve kioldják a fűszerekben található értékes aromákat. Ha mindent jól csináltunk, a hús nem egyenletesen szürkés lesz, hanem széleinél és a közepénél erőteljesen barna karamellizációk jelennek meg.

  7. Várjuk meg, amíg a hús felszíne elkezd rózsaszínűen gyöngyözni, ekkor a húsban lévő szaftok, amelyek az előbb még a másik irányba áramoltak, ezen a felén próbálnak kiszabadulni, de mivel megfelelő kérget sütöttünk a húsokra, ezért az értékes szaftokat a kéreg nem hagyja kifolyni.

  8. Tegyük be a húst serpenyővel együtt az előmelegített 150-160 fokos sütőbe, és süssük majdnem készre. Ebben az esetben azért nincs pontos sütési idő, mert a készenléti állapot értsd: rare, medium rare, stb. mindig a hús középpontjában tálaláskor mérhető hőmérsékletre vonatkozik, tehát erősen befolyásolja a hús keresztmetszete, mérete, illetve, hogy csontos vagy filézett steakkel van-e dolgunk. Én azt szoktam mondani, hogy 2 perc, 2 perc, 4 perc, és készen is van. Az első két intervallum a serpenyőben eltöltött időt, míg a harmadik a sütőben eltöltött időt jelenti. Végezetül sózzuk, borsozzuk.

  9. Ezek után jöhet a pihentetés. Nagyon fontos, hogy minden fentiek szerint készülő húst a hőközlés befejezése után legalább a sütési idő feléig, de inkább 2/3-áig pihentessük egy meleg, de semmiképpen sem forró helyen, alufóliával lazán letakarva a kihűlés elkerülése végett.

  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 111 280
elküldve: 16
receptkönyvben: 332
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Ring Café

Mióta szakács: 2013.03.22.
3 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

steak, steak frissen őrölt borssal

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

durato
durato / durato Wed, 2015-10-14 17:00

A receptet többé-kevésbé követve megcsináltam életem első steak-jét, tökéletes lett, köszi a leírást!

Kiegészítés: a vajjal vigyázni kell, mert ha elnézed a hőmérsékletet, odaég. Én inkább kókuszolajra váltottam.

zildi
zildi Fri, 2013-10-04 21:38

Ez valóban nagyon pontosan le van írva, de nem ártott volna az érlelésről is írni.
Meddig és hogyan kell.
Én már felsültem egyszer a hátszínnel, nem merem még egyszer.
Életemben egyszer ettem egy klub étteremben puha, finoman fokhagymás, isteni steaket.
De jó volna még egyszer!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-24 06:17

Én is köszönöm a jó összefoglalót! Várom a további kitűnő recepteket, az üzlethez pedig minden jót kívánok! Üdv, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-03-24 01:36

Ez nekem is egy nagyon ertekes informacios leirasa a steak tokeletes elkeszitesehez. Mindig szerettem volna elsajatitani eme tudomanyt, de mostanaig csak, - vagy nem mertem nekilatni, vagy ha nekilattam, kudarcot vallottam vele. Ezt a leirasodat nagyon ertekelem, es koszonom szepen!
Udv. Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-03-23 13:56

Tökéletes a steak leírásod. Sose értettem az olajos pácolást, mert a jó steaket tudomásom szerint érlelni kell a hűtőben. Én nagyon szeretem, leírásod alapján azonnal nekilátnék, ha elkészítenéd nekem médiumként:) Örömmel megnézném a honlapotokat, de nincs átkattintási lehetőség. Jó volna ezt megoldani, gondolom mások is kiváncsiskodnának, netán elsétálnának az étterembe. Szép hétvégét, sok vendéget:) Gabi

513
marha hátszín 400 g
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
vaj 1 ek
olívaolaj 1 ek