Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stefánia szelet őzgerincben Boszitól

Stefánia szelet őzgerincben Boszitól
Stefánia szelet őzgerincben Boszitól
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen készítettem stefániát, gondoltam itt az ideje. Én mindig így készítem, és nagyon finom. Ha valaki nem akarja "pirosra", kihagyható a pirospaprika. A férjem nem rajong a zsemlemorzsáért, ezért szoktam nagyon keveset használni. Ha valaki szereti, tehet bele többet, sőt magába a masszába is 1-2 kanállal.

Valamikor a Főzniakarok.hu-ról tanultam meg a fasírt készítését (köszönet érte), a stefániát már én fejleszettem tovább.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ebédre vagy hidegtálhoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb tálba beáztatjuk a zsemlét egy kis tejes vízbe.
  2. Feltesszük a 6 db tojást megfőzni keményre.
  3. Apróra vágjuk a hagymát, és kb. 5 dkg zsiradékban megpároljuk, majd kicsit pirítjuk.
  4. Közben a fokhagymát kipréseljük, és a hagymához adjuk. Kicsit még együtt pirítjuk, majd félretesszük.
  5. Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst. Hozzátesszük a kinyomkodott zsemlét. Beleteszünk 2 db egész tojást.
  6. A  hagymát is beleöntjük. Befűszerezzük ízlésünk szerint. Alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. Pihentetjük a hűtőben kb. 15 percet.
  7. Van, aki szokott a masszába zsemlemorzsát is tenni, főleg ha túl lágyra sikerül. Én nem tettem most bele.
  8. Amíg pihen a massza, előkészítjük a formát, és bemelegítjük a sütőt.
  9. Egy őzgerinc formát kibélelünk alufóliával úgy, hogy kilógjon az oldalán. Teszünk zsiradékot az alufóliára, és megszórjuk zsemlemorzsával.

  10. A massza felét belesimítjuk a formába, majd szépen belesorakoztatjuk a főtt tojásokat. Úgy tegyük, hogy a hegyesebb végéből egy picit levágunk, hogy legyen tojás minden szeletnél.
  11. Rátesszük a másik felét a masszának, és jól belenyomkodjuk. Teszünk rá kevéske zsiradékot és zsemlemorzsát.
  12. Rátakarjuk az alufóliát, de vágjunk még le egy nagyobb darabot, és azzal is betakarjuk, hogy ne nagyon jöjjön ki lé.

  13. Mehet a sütőbe kb. 50-60 percre. Figyeljük, mert ha mégis jön ki kicsi lé, tenni kell alá egy tepsit, hogy felfogja.
  14. Az idő leteltekor előveszünk egy sima sütőlapot v. tepsit. Az őzgerinces husiról levesszük a felső alufóliát, és beterítjük a sütőlapra úgy, hogy legyen egy kis pereme. Erre a "tálcára" ráborítjuk az őzgerinc tartalmát. Óvatosan kell, mert jön ki lé, amire szükségünk lesz a burgonyánál.
  15. Levesszük az alufóliát, és a felfogott zsiradékkal szépen átkenjük a husinkat. 1 tojást felverünk, és ezzel is átkenjük a husinkat. Kenegessük addig, amíg elfogy a tojás.
  16. Visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre. Ha már szép barna a stefániánk a tojástól, készen vagyunk.
  17. Kicsit hagyjuk hűlni, és akkor már szépen szeletelhető.
  18. Köretnek adjunk hozzá egyszerűen sós vízben főzött burgonyát, és öntsük nyakon a felfogott zsiradékkal. Nagyon finom így!


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 192 981
elküldve: 46
receptkönyvben: 667
elkészítve: 74/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Egyben sült fasírt, vagdalt őzgerinc formában, fasírtrolád főtt tojással

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mikipapa
Mikipapa Thu, 2017-08-24 14:47

Nagyon jó a recept, de mi a mustárt kihagyjuk belőle. Egyébként gyerekként - úgy 70 éve - imádtam Anyám fasírtját, de hiába próbálkozom, nem sikerül úgy elkészíteni mint Ő. Arra emlékezem, hogy sok vöröshagyma (na jó, egy közepes fej 4-5 adagra számítva) volt benne, és a végeredmény finom bő szaftos volt.

liana001
liana001 Fri, 2017-08-11 17:54

Kedves Boszi! Nagyon jó a recept, bár máskor is készítettem stefániát, ennél maradok. :-) Csak fél adagot csináltam úgy, hogy a tepsibe sütőpapírt tettem, arra formáztam egy "cipót". A nagy melegre való tekintettel nyáriasítottam és zöldhagymával készítettem el. Franciasalátával ettük. Köszi a receptet! :-)

hippitucsok
hippitucsok Tue, 2017-04-04 11:04

sziasztok! Ez GIGA adag, nem? 1 kg hús, meg a többi, az én őzgerinc formámba 6 tojás se fér el, nem hogy 1 kg hús! :O :D De komolyan!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2015-10-03 20:23

Elkeszitettem. Nagyon jo reci, alapos, reszletes. Sajnos ozgerincet nem sikerult felhajtanom a varosban (nem pesten elek) igy maradt a "bejgli tekeros" modszer.
En kiegeszitettem avval, hogy vorosbort es libazsirt tettem ala, abban sutottem. Aki teheti probalja ki, hogy rak a maszaba kb. 10 deka fustolt kenyerszalonnat nagyon aprora vagva, es borban suti. Mennyei. Valamiert a szalonnat nem erdemes daralni, mert folyekony zsir lesz belole.
A boros-zsiros szafttal kitakaras utan (folia volt rajta vagy egy orat) ontoztem meg legalabb 4x. Nekem jobban bevalt mint a tojas.
Valimiert most marhahussal probatem ki, szinten eloszor - szinten mennyei.
A zsomlezest sosem ertettem, nekem a tartalmas, tomor 3-4 napos kenyerek sokkal jobban bevaltak es tartjak ossze a masszat, mint a pillanatok alatt szetazo zsomle. Bar ez izes dolga.
Koszonom a reszeltes recit, nagyon jo kis alapnak bizonyult, nagy segitseg volt, amikor "az igazi" stefania vagdalt recije utan kutattam. Koszonom!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2015-10-03 22:12

Örülök, hogy a receptem tetszett és az alapján ilyen jó kis újdonság "született"! :)
Biztosan kipróbálok néhány nekem is tetsző ötletet. Üdvözletem.

zsuwicca
zsuwicca Mon, 2014-01-06 22:19

Ma én is megcsináltam, és hihetetlenül nagy sikert aratott a családban! Köszönjük szépen! :)

mmareen
mmareen Wed, 2013-12-25 15:21

Köszönöm a receptet, fincsi lett, máskor is elkészítem.

zoya1980
Zoya / zoya1980 Sun, 2012-11-11 20:20

Kedves Boszi!
Édesanyám születésnapjára készítettem el ebédre. Nagyon finom lett az egész családnak izlett. Köszönöm szépen :)

764
darált sertéshús 1 kg
főtt tojás 6 db
tojás 1 db
tojás 2 db
zsemle 2 db
tej 1 dl
0 ízlés szerint
fasírt fűszerkeverék 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
sertészsír 5 dkg
fokhagyma 2 db
mustár 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 3 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint