Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stifado fahéj nélkül

Stifado fahéj nélkül
Stifado fahéj nélkül
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a Stifado egy változata, ami nem tartalmaz fahéjat, ezért szerintem a magyar ízlésvilághoz közelebb áll. Az elkészítése sokáig tart, de a maratoni főzésért a végeredmény garantáltan kárpótolni fog.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ízlés szerint lehet sóval és borssal is ízesíteni, de szerintem a leveskockában lévő só elegendő, és a felhasznált fűszerek is harmonikus ízt adnak bors nélkül is.

Az eredeti recept szerint a krumplit bele kell főzni a Stifadoba fél órával azelőtt, hogy a hús megpuhulna. Nekem ezzel nem volt sikerélményem, mivel azt szeretem, hogy a végén szaftos marad, de nem túl híg. Ha ebbe a krumplit beleteszem, akkor az könnyen leég, ezért én inkább külön megfőzöm a krumplit, és csak egy kicsit összefőzöm, miután minden megpuhult. A képen töltött felfújt krumplival tálaltam, de más köret is tökéletes hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A salottahagymát és a fokhagymát apróra aprítjuk, és kb. 8-10 perc alatt olajon megdinszteljük. Egy külön edényben a húst bő zsiradékon kérgesre pirítjuk. Amikor a hús külső rétege elkezd megsülni, egybeöntjük a dinsztelt salottahagymával, amennyire lehet az olaj nélkül.
  2. A konzerv paradicsomot összeturmixoljuk, és a húsra öntjük. Hozzáadjuk a leveskockát és némi vizet, hogy ne legyen túl sűrű, és forráskor ne fröcsköljön. Feltesszük nagyon alacsony lángon főni, úgyhogy éppen csak forrjon. Közben hozzáöntjük a bort is. Bor helyett borecetet is használhatunk, de mivel mi szeretjük a vörösbort, én inkább bort használok.
  3. Amikor lassan elkezdett forrni, beletesszük a rozmaringot és a babérlevelet. Keverés nélkül kb. 15 percig főzzük, és amikor a fűszerek ízét már átvette a Stifado, akkor óvatosan kivesszük a fűszereket, mert ha tovább várunk, akkor a rozmaring szétesik, és esetleg a babérlevél is összetörik. Ha valamennyi rozmaring benne marad, az nem probléma, mert nem lesz zavaró.
  4. Addig főzzük alacsony fokozaton, ameddig a marhahús meg nem puhul. Ez kb. 2-3 óra.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 177
elküldve: 6
receptkönyvben: 22
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zuzuka

Mióta szakács: 2014.01.07.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rozmaringos marhahús, fűszeres marha

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2014-03-30 20:47

Kedves Zuzuka!
Ez bitang jó! Az első falat utáni spontán vélemény, ezért is vállalom. Salotta hagyma helyett vöröshagymát tettem bele, valamint konzerv pari helyett saját eltett fűszeres paradicsom sűrítményt, az eredmény így is lenyűgöző. Köretnek knédlit készítettem, ami már korábban tervbe volt véve, egyébként párolt marhahúshoz leginkább burgonya krokettet kedvelünk.
Köszönöm a receptet, mentettem és azt hiszem lesz még többször is napirenden.
üdv: Margó

zuzuhirek
Zuzuka / zuzuhirek Mon, 2015-05-04 12:52

Kedves Margó!
Örülök, hogy ízlett a Stifado. Mind a knédli, mind a krokett tökéletes választás szerintem. Jó kísérletezést a különböző variációkhoz.
Üdv, Zsuzsa

405
marhahús 70 dkg
konzerv paradicsom 450 g
leveskocka 1 db
olívaolaj 2 ek
salottahagyma 400 g
fokhagyma 2 gerezd
rozmaring 2 szál
babérlevél 1 db
vörösbor 1 dl