Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stollen kalács

Stollen kalács
Stollen kalács
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Híres német karácsonyi kalács, tele minden földi jóval.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szóráshoz

ajánlat

Bármilyen más kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt és magot is használhatunk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, leöntjük a narancs levével és a rummal, egy órát állni hagyjuk.
  2. A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a 20 g cukrot és az élesztőt, keverjük össze, hagyjuk, hogy kicsit felfusson.
  3. A lisztet, a fahéjat, a szegfűborsot, a szegfűszeget és a sót keverjük össze egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a felfuttatott tejet, a puha vajat és a tojásokat, majd jól dolgozzuk össze.
  4. Kelesszük a duplájára egy óra alatt.
  5. Vágjuk durvára a pisztáciát és a mandulát, a gyümölcsökből kicsit csavarjuk ki a levet, és adjuk a megkelt tésztához. Gyúrjuk át jól, hogy mindenhova kerüljenek a tésztában.
  6. Tegyük a tésztát lisztezett munkafelületre, gyúrjuk át, nyújtsuk téglalap alakúra és hagyjuk letakarva még 20 percet pihenni. Ha letelt, tegyük magunk elé úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk a munkalapon.
  7. A sodrófát tegyük hosszában középre, majd finoman lapogassuk el kicsit a felét, úgy, hogy egy hullámot kapjunk. Hajtsuk vissza a vastagabbon hagyott részén, hogy megkapjuk a klasszikus, tarajos stollen formát.
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje. ha kész, kivesszük, és hűlni hagyjuk kb. 15 percig.

A szóráshoz

  1. A meleg vizet elkeverjük a cukorral, míg fel nem olvad. Átkenjük vele a kalácsunkat, majd vastagon megszórjuk a porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 418
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1195 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

stollen

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

758
aszalt gyümölcsök 10 dkg
narancslé 1.5 narancsból nyert
rum 2 ek
instant élesztő 7 g
tej 1.25 dl
cukor 20 g
finomliszt 32 dkg
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
szegfűbors 0.5 teáskanál
vaj 5 dkg
tojás 1 db
mandula 5 dkg
pisztácia 5 dkg
víz 1 dl
cukor 4 ek
porcukor 5 dkg