Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Süllőderék roston grill zöldségekkel

Süllőderék roston grill zöldségekkel
Süllőderék roston grill zöldségekkel
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk mindenki szereti a halat, így az egyetlen kérdés mindössze annyi, hogy éppen milyen halat készítsünk, amikor olyanunk támad...

A süllő nagyon különleges halunk, sokféleképpen elkészíthető. Ragyogó hófehér, szálkamentes húsa kicsiknek és nagyoknak egyaránt mennyei eledel. Gyakorlatilag egyetlen serpenyővel lakomát készíthetünk belőle.

A recept talán ad némi támpontot hozzá...

hozzávalók / 2 adag

A zöldségekhez

A süllőhöz

A majonézes mártáshoz

ajánlat

Bármikor fogyasztható könnyű ebéd vagy vacsora. Lehetőség szerint az elkészítéséhez próbáljunk meg mindig friss, ne fagyasztott halat beszerezni.

A lime - majonéz mártásból nagyobb adagot fogunk kapni a kelleténél, de mivel egy tojássárgánál kisebb egység nem létezik, nehéz lenne elkészíteni. Felhasználhatjuk a maradék mártást saláták, illetve szendvicsek ízesítéséhez is, bár a nyers tojás miatt sokáig nem tárolhatjuk még hűtőszekrényben sem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a halat készítsük elő. Ha friss halat vásároltunk egyszerű dolgunk van, amennyiben fagyasztott, akkor olvasszuk ki, amíg teljesen kienged. Ne sürgessük, szobahőmérsékleten egy-két óra alatt megvan. A filékből vágjuk le a derék részt (ott ahol a húsa a legvastagabb), és tegyük félre. Ezek lesznek a legszebb darabok, de természetesen a többit is megsütjük velük együtt. Sózzuk be mindkét oldalát, és hagyjuk pihenni egy keveset. Addig készítsük elő a zöldségeket.
  2. A burgonyákat héjukban főzzük meg sós vízben, majd amikor elkészültek, karikázzuk fel őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Kenjük meg felületüket kevés olívaolajjal, és tegyük félre. A paprikákat hosszanti irányban vágjuk négybe (a magházakat természetesen el kell távolítani előtte), a cukkinit szeleteljük fel rézsútosan (kb. 0,5 cm vastag szeletekre), a gombák szárát vágjuk ki. A sárgarépát 2-3 percre tegyük forró vízbe, majd szintén rézsútosan szeleteljük fel. Minden zöldségszeletet és a gombákat is vékonyan kenjünk meg olívaolajjal.
  3. Bordás grill lapot hevítsünk forróra a gázon (ennek hiányában bordázott vagy sima serpenyőt), majd tegyük rá egyesével a zöldségeket. Akkor lesz szép mintázatuk, ha 45 fokos szögben fektetjük a rácsos lapra, majd 90 fokkal elforgatjuk, amikor a rács minták már belesültek a szeletbe. Sózzuk, borsozzuk, és lassan süssük a zöldségeket valamint a burgonyaszeleteket is készre.
  4. Amíg a zöldségek sülnek, készítsük el a majonézmártást: keverőtálba tojássárgát, mustárt, porcukrot teszünk, majd robotgéppel felverjük, közben vékony sugárban olajat adunk hozzá fokozatosan. Nem szabad egyszerre, mert az olaj "összekapja" a tojást, és kezdhetjük elölről. Sózzuk, borsozzuk, majd egy egész lime levét adjuk hozzá. Keverjük tovább a robottal, végül adjuk hozzá a tejszínt. Finomra vágott petrezselymet és zúzott fokhagymát keverjünk bele, azzal a mártás kész.
  5. Amikor a zöldségek már majdnem elkészültek, akkor forrósítsunk fel egy serpenyőt a másik lángon, tegyünk bele egy kevés vajat és olajat, majd kezdjük el sütni a filéket bőrös oldalukkal lefelé. Ez jó néhány percig eltart, nem kell idegeskedni, ne mozgassuk a halat, nem kell nézegetni, hogy megsült-e már. A hús oldalán látni fogjuk, hogy meddig sült át, ott kifehéredik a hús. Amikor pedig már majdnem elkészült, addigra a bőrös fele egészen sötét, barnás színt fog mutatni. Ekkor fordítsuk meg a filéket, és a húsos felét is süssük 1-1,5 percig. Tálaljuk azonnal a vegyes grill zöldséggel, és a mártással.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 912
elküldve: 2
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
kategória: halételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Süllőderék roston grill zöldségekkel és lime-majonéz mártással, roston sült hal, süllő roston, roston sült süllő majonézes mártással és grillezett zöldségekkel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-11-23 19:48

Kedves Konrad, en ezt tudom, de szerintem azert van egy kis különbseg közöttük, persze most a magyarorszagi "igazi" süllöröl-fogasrol beszelek, mert itt sajnos magyart nem lehet kapni... Ettöl függetlenül mindenkeppen ki fogom a receptedet probalni, mert mi is nagy halasak vagyunk!

Kellemes hetveget kivanok!
Marti

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-11-23 14:39

Kedves Kornel,

mar megint remekeltel!!! Eltettem persze a receptet, kiprobalasra "itelve". :) Meg nem tudom, hogy itt, Nemetorszagban hozzajutok-è süllöhöz, de fogas az kaphato. Köszi, es szivelyes üdvözlet! - Marti -

1378
cukkini 1 kis db
sárgarépa 1 közepes db
kápia paprika 2 közepes db
gomba 4 közepes db
burgonya 2 közepes db
olívaolaj 3 ek
süllő/ fogas 0.5 kg
0 ízlés szerint
vaj 2 dkg
napraforgó olaj 1 dl
dijoni mustár 2 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
porcukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
petrezselyem 0.5 csokor
fokhagyma 1 gerezd
lime 1 közepes db
főzőtejszín 200 ml