Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült baconös pulykabuzogány Gabystól

Sült baconös pulykabuzogány Gabystól
Sült baconös pulykabuzogány Gabystól
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sztori?? hááát az, hogy nagyon szép pulykaszárnyakat láttam a minap. Megkívántam:) A formája halvány emlékeim között derengett, valahol, valamikor láttam:) Az elkészítése pedig a szánkíze.... 

Évi néni zöldborsós burgonyáját (krumplipüréjét) készítettem el mellé, jól döntöttem, így együtt telitalálat volt:)

Annyit változtattam csak rajta - mivel nincs grillezős sütőm  -, tálkákba szedtem és a mikróban grilleztem, olvasztottam rá a sajtot.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárnyakat megpucoljuk, megmossuk, a forgónál kettévágjuk.
  2. A vékony csont felőli végén hegyes késsel körbevágjuk a bőrt, és óvatosan lehántjuk a csontról a húst, majd kézzel lehúzzuk "buzogány" formájúra. Megsózzuk, borsozzuk.
  3. A kisebb buzogányra 1 bacont tekerünk, a nagyobbakra kettőt.
  4. Tepsibe rakosgatjuk, 1 dl vizet vagy száraz fehérbort öntük alá, és fóliával lefedjük.
  5. Kb 1 órát 200-220 fokon sütjük (villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult). Ha puha már a hús, a fóliát levéve, addig sütjük tovább, míg a bacon megpirul (időnként forgassuk meg) ill. a leve elpárolog.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 529
elküldve: 3
receptkönyvben: 38
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pulykaszárny, sült pulykaszárny, baconös pulykaszárny

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-05 17:18

A szalonna angolul "bacon". Hogy ott nem tesznek különbséget szalonna és szalonna közt, az csak a 27 betüs ábécéjüknek köszönhetik. Mint a champignon franciául gomba. Az nem fajta, az csak gomba.

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-05 17:26

Én, leginkább a 4 újnyi vastag füstöltet szeretem. Hagymával, sajttal...

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-05 17:32

Na, attól nem kell félni. Az én asszonyom is M méretű, s pont úgy eszi a szalonnát, mint egy rendes székely menyecske. Én sem tudok meghízni, de nagyon nem zavar, mert így be tudom kötni a cipőmet!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2012-10-06 23:18

Én köszönöm szépen a visszajelzést:) Nagyon örülök hogy ízlett. Nagyon szép napot, hetet kívánok! Gabi

zsuzsi965
zsuzsi965 Sat, 2012-10-06 13:38

Mondja már meg nekem valaki, hogy miért kell a szalonnát "bacon"-nak hivni? Különben meg magyar eredetű szó, a Bakonyban makkoltatott disznókból készült szalonnát nagyon szerették az angol királyi udvarban, és így nevezték el.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2012-10-06 15:17

Kedves Zsuzsi,
ha már nálam tetted fel a kérdést, igyekszem kimerítő választ adni:) Szerény véleményem az, hogy ennek a szalonnának nem az eredetét (mint szót) kell figyelembe venni, hanem a minőségét. És úgy gondolom, ha "bacon" szót használunk, mindenki tudja mire asszociáljon. A szalonnának meg több változata van. És mint látod, nálam sokkal okosabbak sem tudták eldönteni, honnan ered.
1./ "Mi magyarok is készítünk húsos szalonnákat. A hátszínből való ún. back baconre talán a legjobban az angolszalonna vagy (ennek a már megfüstölt és szeletelt változataként) baconszalonna néven illetett, a háti húsos résszel (karaj) együtt bontott zsírétkünkre hasonlít. Az oldalassal együtt leválasztott rész sóval és füstölve tartósítva kolozsvári szalonnaként kapható, amely megfőzve császárszalonna lesz. Igazából ezek egyike sem ugyanaz, mint az angol bacon, csak többé-kevésbé hasonlítanak hozzá."
2./ baconszalonna, bacon (főnév)
- Húsos szalonna, angolszalonna, az oldalassal együtt leválasztott vékony szalonna, amiből a csontokat kiszedik.
- Az abált bacon neve a császárszalonna.
- Eredet [bacon < angol: bacon (húsos szalonna) < germán: bakkon ("háthús") < bak (hát)]
3./ Ez a szó magyar eredetű... Még a tizennyolcadik század derekán is néha-néha, korábban pedig rendszeresen előfordult, hogy Magyarországról ridegen tartott, nagyon jó minőségű hússal, zsírral felhizlalt disznócsordákat hajtottak pásztoraink lábon, "nyugat" felé. (Mondhatni: Magyarország volt "nyugat éléskamrája".) A disznócsordák többek között a Bakony erdeinek makkjain híztak kiváló húsúvá és egyedülállóan finom zsírúvá. Olyannyira, hogy tulajdonképpen a jó minőségű, magyarországi eredetű húsos szalonna védjegyeként alakult ki ez a szó: "bacon", vagyis: bakonyi... Üdv: Gabi

200
pulykahús 25 dkg
bacon 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehérbor 1 dl