Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült banán narancsmártással

Sült banán narancsmártással
Sült banán narancsmártással
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt egyszer az Anna Malomban egy szakácsom (sok szakácsom volt, de akiről most mesélek, egy nagyon vagány srác volt!), lusta volt a végletekig, mégis pár ételt tőle tanultam, és életemben olyan finom barnamártást sohasem ettem, amilyet ő készített. Mindig volt készen barnamártás a konyhájában, nem tanultam el tőle készítését, mert egyszerűen nem lehetett odanézni, amikor főzte, annyira gusztustalan volt az egész! Mindenféle maradékot összegyűjtögetett és pár hetenként földobta egy 15 literes fazékba, mondom nem tudom mit művelt vele, mert én nézni nem bírtam. Órákig főzte az biztos, és Isteni volt, amikor elkészült!
Történt egyszer, hogy elmentünk a vendégekkel úszni, meghagytam, mit főzzön Lajosom vacsorára. Azt mondtam, a desszertet őrá bízom, legyen meglepetés!
Hazajöttünk az úszásból, terítek a vacsorához, kérdem, mi lett a desszert? Azt mondja Lajosom egyenesen a képembe, hogy nincs desszert. Az a meglepetés, hogy nincs desszert!
Megszólalni sem bírtam, de Lajosom valamit levehetett a szemem állásából az ő hátralévő életét illetően, mert azonnal korrigált:
- Máris készül a desszert, főnökasszony!
Fölnegyedelt pár banánt, vajon megsütötte és mézzel leöntve tálalta.

Lajosom egészen eredeti egyéniségének és elévülhetetlen érdemeinek köszönhette, hogy azonnal nem csaptam agyon!

Mindenesetre ezen az estén született a narancsmártásos sült banán gondolata a fejemben.

Lajosom elévülhetetlen érdemei közül még azt is elmesélem, hogy hogyan mentette meg a vendégeim életét és az Anna Malmot.
Eléggé el nem ítélhető módon, Olaszországban kujtorogtam éppen a kedvesemmel, amikor egy forró nyári napon, ebédidő kellős közepén kifogyott az egyik gázpalack (két gáztűzhelyen főztünk az Anna Malom konyhájában). Sebaj, mindig volt tartalék palack. Üres palack el, teli érkezik. Ahogy Lajosom be akarja kötni az új teli palackot, annak a feje elvált a tartálytól és borzalmas sugárban elindult kifelé a gáz a palackból.
Az étteremben vagy húsz ember, a másik tűzhelyen ég a gáz.
Lajosom hihetetlen lélekjelenléttel felkapta a beteg palackot és a zárt ablakon keresztül kihajította a konyhából. A konyha ablaka az első emleten volt, a parkoló fölött, mégis: EZ VOLT AZ EGYETLEN JÓ MEGOLDÁS!


hozzávalók / 4 adag

A narancsmártáshoz

A sült banánhoz

ajánlat

Desszertkülönlegesség.
Úgy is nagyon finom, ha a mártást hidegen adjuk a sült banán mellé. A narancsmártás hűtőben jó sokáig eláll (nincs benne tejtermék), ha van otthon pár banán, nem érkezhet váratlanul a vendég!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A negyedekre vágott banánokat serpenyőben vajon megpirítjuk.
  2. Narancsmártással áthúzva tálaljuk.

Narancsmártás készítése:


  1. Lereszeljük a narancsok héját a durvábbik reszelőfogon, kicsavarjuk a levüket.
  2. A vajból a liszttel zsemleszín rántást készítünk.
  3. Hozzáadjuk a narancsok levét, egy fél citrom levét, a narancsok lereszelt héját, és a lécsavarásnál a facsarón maradt narancsrostokat a magok nélkül, a cukrot, összeforraljuk, míg a kellő sűrűséget eléri.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 879
elküldve: 3
receptkönyvben: 251
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

narancsmártásos sült banán

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-02-17 20:02

Én karamell mártással öntöm le és tejszínhabbal díszítem, isteni, próbáljátok ki.

Bildikoka
Bildikoka Sun, 2010-02-07 16:22

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz.
Köszönöm, és még sok ilyen ételt és történetet!!
Ildiko

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Mon, 2008-11-24 15:00

Osztom Alexandra véleményét :)
Tegnap ebédre elkészítettem a Sült banánt narancsmártással, nagyon ízlett!
Köszönöm a receptet!
Szintia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-10-29 06:45

Ildikó, a receptjeidnél csak a sztorijaidat szeretem jobban :)))

498
narancs 3 db
vaj 4 dkg
finomliszt 1 evőkanál
citromlé 1 fél citromból nyert
cukor 12 dkg
banán 4 db
vaj 8 dkg