Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült eper bodzával

Sült eper bodzával
Sült eper bodzával
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dühöng az eperszezon. Barátnőm tanácsolta, hogy Stahl Judit sült eperjét csináljam meg télire, úgy megmarad az eper színe. Nekem egy kicsit túl édes lett, de a bodzaszörp (tömény) jót tett neki. Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mikor leöntjük a sütőpapírról a forró epret, cukrot, vigyázzunk a kezünkre, eléggé forró gőz csap fel. Ez a csodás piros finomság fagylaltra, palacsintába, bármibe finom:).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, szárát leszedjük, félbevágjuk.
  2. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a papír széle felgörbüljön a tepsi oldalára kb. 2 cm-t.
  3. A sütőpapír felére ráöntjük egyenletesen az epret, a másik felére a kristálycukrot.
  4. Előmelegített sütőben sütjük.
  5. Mikor kész, egy ügyes mozdulattal összefogjuk, és egy lábosba zúdítjuk. A zsírpapírról a ráragadt karamellt, ha kicsit kihűlt, egyben leszedhető, és az eperhez keverjük a citrompotlóval, nátriumbenzonáttal, a bodzaszörppel együtt. Addig keverjük még, amíg elolvad a citrompotló.
  6. Üvegbe töltjük, tetejét ici-pici szalicillel megszórjuk. Lezárjuk, egy órára fejre állítjuk. Mehet a polcra.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 330
elküldve: 2
receptkönyvben: 107
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

nekemannyima

Mióta szakács: 2010.10.12.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, télire, kompót

egyéb elnevezések

bodzás eperbefőtt, eperbefőtt bodzaszörppel

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Tue, 2011-06-21 21:52

Jót kacagtam ezen, mert engem is irritál vmiért, és vicces ez a szó rá, hogy "maszatol". :-D :-)))) De tényleg vannak jó receptjei, azt hiszem az itt található Túrórudi torta is eredetileg tőle származik. Na az szuper jó, isteni finom és egyáltalán nem bonyolult. Örültem amikor rátaláltam itt. :)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Tue, 2011-06-21 18:30

Pindurka!!!!!!!ügyessssssssss vagy:)))ha lett volna itthon dzsemfixem én is tettem volna bele:)))szerintem is a bodza kicsit megbolondítja,csak nem szabad túlzásba esni,mert akkor akármilyen:))gyümölcsös bodza lesz és nem bodzás akármilyen gyümi:))Nem szeretem Stahl Juditot(valamiért a látványa irritál ahogy főz,maszatol)de vannak jó receptjei ez a sült eper meg kiváló ötlet,mert közel se olyan macerás mint más eltevés.

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Tue, 2011-06-21 18:03

Akkor ahhoz jó kisérletezést! ;)
No, el kell mondanom, hogy én kezdő lekvárfőző vagyok. Olyannyira, hogy idén főztem először lekvárt, dzsemet. AzEszter receptje alapján főztem ribizlilekvárt, ami legnagyobb örömömre jól sikerült. :)
Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy a te "sült eper bodzával" recepted alapján készítek cserkó dzsemet. Nagyon tetszett ez a pirított cukros megoldás. Picit másképp csináltam, mert az eper lágyabb, jobban összeáll (gondolom én), a cserkóhoz tettem citromsavat, meg kicsi dzsemfixet (így tartósítószert nem). És a bodzaszörptől annyira finom lett! Nagyon jó lett ez is szerintem, 3 kisebb üveg saját készítésű bodzás cseresznye dzsem díszíti majd a spájzom polcát (a 2 ribizlivel együtt)! :)
Köszönöm a segítséget, receptet! :)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Mon, 2011-06-20 20:24

Fogalmam sincs,de egy próbát megér....meg 25 dkg cukrot cseresznyét is:)))Stahl receptkönyvében utánanéznék a helyedben,hátha arra is tud valami "eccerűt".Én meg most azon filózok,hogy vajon akácszörpöt lehetne e úgy csinálni ahogy bodzaszörpöt.Lehet kicsiben kipróbálom:))

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Tue, 2011-06-21 12:11

Puding próbája az evés! :) Elkészítem ma, aztán majd jövök és "elmondom" milyen lett. :)
Jó kísérletezgetést neked is (az akácszörpihez)! :)

kitty24
kitty24 Tue, 2011-06-21 11:42

Én tettem el akác szörpöt ugyanúgy, mint a bodzát. Nincs olyan erőteljes íze, de ez is egy finom különlegesség.

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Mon, 2011-06-20 11:09

Kedves Nekemannyima! :):)

Mit gondolsz, ugyanezzel az eljárással cseresznyét is eltehetek télire?
Válaszodat előre is köszönöm!

337
eper 25 dkg
cukor 25 dkg
szörp 1 dl
citrompótló 6 db
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
szalicil 1 csipet