Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült grízfelfújt

Sült grízfelfújt
Sült grízfelfújt
32 perc / előkészület: 15 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tálalhatjuk tejszínhabbal, gyömölcskocsonyával, gyümölcssziruppal.
Adhatunk a tésztához citromhéjat. A locsoláshoz nem kötelező a karamell, a tejet ízesíthetjük vaníliával. Ha kapcsos tortaformában sütjük, locsoláskor tegyünk alá egy tepsit, vagy előre béleljük ki a formát sütőpapírral, hogy a tej ne folyjon ki a sütőbe. A tortaformám átmérője 25 cm, ha kisebb formában sütjük számoljuk át 4 tojásra a receptet.
Tartalmas, húsos levesek után szoktam tálalni.

hozzávalók / 6 adag

A felfújthoz

A locsoláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéből a só, a cukor és a víz fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk. 1-es fokozatra kapcsolva egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a búzadarát és a sütőport.
  2. Előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Amíg sül a tészta, a cukrot karamellizáljuk, felöntjük a tejjel, csendes lángon hagyjuk felolvadni.
  4. Amikor a tészta megsült, a tejjel meglocsoljuk úgy, hogy mindenhová jusson, a szélekre is, hogy ne maradjon száraz a tortánk.
  5. Amikor az összes tejet megitta, visszatoljuk a lezárt, de még meleg sütőbe, hogy a gríz megpuhuljon (kb. 15-20 perc).
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 737
elküldve: 1
receptkönyvben: 133
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: születésnap, szüret, újév, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grízes felfújttorta, búzadarás édes felfújt, darás felfújt

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-08-18 18:04

Kedves Piroska,

ezt a receptedet is eltettem - pont mostanaban vagytam a mamam altal keszitett grizes finomsagra. Ö kevert a masszaba daralt mandulat, v. diot, es csinalt hozza karamel sodot. Ö talpas poharakba tette a masszat, majd lehütötte. Ezt kiboritotta, leöntötte a karamel sodoval es a tetejükre biggyesztett 1-1 hazilag eltett rumos meggyet. Most a Te receptedet fogom kiprobalni, a Mamamet majd alkalom adtan felteszem az oldalamra.

Köszönet es puszi, Marti

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-08-18 18:49

Kedves Márti!
Ahogy leírod biztosan nagyon finom a mamád receptje. Feltétlenül tedd fel, majd figyelni fogom, hogy mikor jelenik meg. Puszi: Piroska

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-08-19 15:28

Kedves Piroska!

Neked köszönhetem, hogy a mamam receptjet megcsinaljam, mert nem talalom a receptet es egeszen biztos, hogy hasonlokat kevert bele a grizmasszaba. Nagy kedvencem Volt ez kiskoromban, amikor (mint tudod) - akkoriban szükös idök jartak...

Puszi: Marti

Midna
Midna / Midna Mon, 2012-01-23 22:16

Szia!
Jónak tűnik a recept, de így a búzadarával nem számít gluténmentesnek.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-23 19:40

A tepsi aljába szoktam tenni szilikonos sütőpapírt, de csak 1-2 cm -re hajtom vissza, hogy a locsoláskor a tej ne csöpögjön ki. Ha nem használsz sütőpapírt, csak a forma alját kell kikenni vajjal és megszórni egy kevés búzadarával. Én úgy tanultam, hogy a kavart tésztáknál (tortáknál) nem kell kikenni a tepsi oldalát, mert megakadályozza, hogy a tészta szépen felnőjön.

332
tojás 6 db
víz 3 ek
cukor 9 dkg
búzadara 120 g
sütőpor 1 tk
1 csipet
tej 8 dl
cukor 9 dkg