Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült hal & krumpli

Sült hal & krumpli
Sült hal & krumpli
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A klasszikus angol Fish & Chips-et mi is nagyon szeretjük. Persze, csak ha jól készül, és nem lesz szottyos a hal bundája és olajban tocsogó a krumpli; mint sajnos már egy-két kifejezetten ezzel foglalkozó étteremben is...

hozzávalók / 2 adag

Hal

Bunda tésztája

Krumpli

Borsópüré

Sütőzsiradék

Krumpli

ajánlat

Érdemes a borsópürével kezdeni. Amíg párolódik, megsütjük a krumplit, majd a legvégén a halat - már ha nem akarunk egyszerre két serpenyőben/olajsütőben dolgozni. Citromgerezddel tálaljuk a halat.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hal

  1. Ha fagyasztott hallal dolgozunk, hagyjuk hűtőben kiolvadni magától. A halat filézzük, a filéket kettévágjuk, majd megpróbáljuk szárazra törölgetni egy konyhai ronggyal. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Lisztbe forgatjuk a szeleteket, majd az előzőlegesen elkészített palacsintatésztába (az összetevőket csomómentesre keverjük, sűrű tejszín állagúra). Itt fontos, hogy valóban jéghideg vízzel keverjük ki. Állagra a félig felvert tejszínhez hasonló masszát kell kapjunk. Csinálhatjuk sörrel is! Ha ezzel a tésztával is bevontuk, mehet a forró olajba azonnal.
  3. Oldalanként, vastagságtól függően kb. 2-4 percig süssük, vagy amíg szép barna nem lesz. Az olaj hőmérséklete 190-200 °C fok körül az optimális (kb. a közepesnél eggyel erősebb láng).
  4. Konyhai papírtörlőn alaposan itassuk le. Én kézbe veszek még egy adag papírtörlőt, és egyesével áttörölgetem kézben is a szeleteket, hogy minden fölös olajat eltávolítsunk róla.

Krumpli

  1. A tökéletesen ropogós krumplihoz felvágjuk azt ujjnyi vastag szeletekre, és hideg víz alatt addig mossuk, míg az azt ellepő víz tisztává nem válik.
  2. Ezután hideg, sótlan vízben odatesszük főni. Ha felforrt, hagyjuk 2-3 percig főni, majd szűrjük le, és terítsük szét egy tálcán vagy rácson a hasábokat. Fontos, hogy ne legyenek egymáson, szépen külön sorakozzanak. Macerás, mint ahogy az egész folyamat maga, de megéri.
  3. Tegyük fagyasztóba legalább fél órára. Így előkészíthetünk egyébként nagyobb mennyiségű krumplit is, készen a sütésre.
  4. A 120-140 °C fokos olajban (kis láng) kb. 5-7 percig "pároljuk", majd kivesszük (egy fritőz jól jön ilyenkor), és 190-200 °C fokosra (közepesnél kicsit nagyobb láng) hevítjük az üres olajat.
  5. Ebben készre, vagyis szép pirosra sütjük, majd a halhoz hasonlóan alaposan leitatjuk róla az összes felesleges zsiradékot. Még forrón megszórjuk sóval.

Borsópüré

  1. Egy gyorsforralóban összepároljuk az alapanyagokat 12-15 perc alatt, majd összetörjük villával vagy krumplinyomóval (így rusztikusabb - marad benne héj, nagyobb borsó darabok), vagy robotgéppel egészen krémesre.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 821
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: halételek
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Fish & Chips, sült hal sült krumplival és borsópürével, sült hal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1344
tőkehalfilé 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 3 púpozott ek
finomliszt 5 dkg
víz 1 dl
sütőpor 1 késhegynyi
burgonya 40 dkg
0 ízlés szerint
zöldborsó 15 dkg
menta 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 1 ek