Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült hal párolt borsós rizzsel

Sült hal párolt borsós rizzsel
Sült hal párolt borsós rizzsel
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a rántott halat, de nagyon macerás és egészségtelen a rántása, az időről nem is beszélve, amit csak a bundázás elvesz.
Találtam egy áruházban főzőtasakos halat ilyen-olyan szószban, de nem volt az igazi, úgyhogy arra gondoltam, hogy sem rántani, sem főzni nem akarom, így marad a sütés, viszont nem szeretem, ha ki van száradva, így a főzőtasak helyett jött az alufólia, egyszerű hétköznapi fűszerekkel.
Az eredmény magáért beszélt, azóta is a kedvenc hal készítési módszerem, nagyon egyszerű, ám nagyon ízletes, egy a hibája, hogy nagyon gyorsan elfogy, mivel könnyű étel és nagyon finom.

A borsós rizzsel csak annyi a sztorim, hogy évek óta próbálok párolt rizst csinálni, de valahogy sosem olyan lett mint ahogy én azt elterveztem, így egyszer csak hirtelen indulatból elég rendesen felöntöttem vízzel, így lett az én kis félig párolt félig főtt rizsem, amit mindig Basmati rizsből csinálok, de mindig finom puha pörgős rizst kapok végeredményül ami nem ragad össze később sem, úgyhogy nekem ez az adu ász módszerem, akár borsóval, akár más mirelit zöldséggel vagy csak magában is kitűnő.

Nincs több mese hozzá, kóstoljátok meg, aztán kérem a visszajelzéseket, nektek hogy ízlett...

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Desszerttel vagy levessel fogyasszuk, mert nagyon könnyű és gyorsan megemésztjük.
És nem mellesleg nagyon kevés mosogatnivaló marad utána. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Részletes leírás következik, hogy a teljesen kezdők is el tudják készíteni. :)
  2. A halszeleteket egy kb 30-40 centiméternyi alufóliára helyezzük, kettőt egymás mellé (halszelet méretétől függően).Vagy a tepsit kibéleljük alufóliával, majd megpróbáljuk légmentesen alufóliával betakarni.Ha van Jénai tálatok abban is lehet csinálni fedővel a tetején.
  3. A hal tetejére rákenjük a vajat (margarint) bőségesen, sózzuk (2-3 csipet só/halszelet), borsozzuk, illetve rárakjuk a felvágott snidlinget és/vagy a karikákra vágott hagymát.
  4. Mehet rá az apróra vagy szeletekre vágott fokhagyma, vagy ha nincs kedvünk bíbelődni vele, mehet rá fokhagymakrém is helyette.
  5. A halakat becsomagoljuk az alufóliába úgy, hogy az aljából ne folyjon ki a szaftja, ugyanis ez adja a hal ízét. A legegyszerűbben ezt úgy lehet megoldani, ha "szaloncukornak" csomagoljuk a halacskákat, és alaposan lezárjuk a réseket.
  6. A halakat így fagyott állapotban, befűszerezve, becsomagolva, berakjuk egy sütőtálcán (arra az esetre, ha véletlen elszabadulnának a szaftok ) a sütőben.
  7. 180 fokon,sütjük és közben figyeljök mikor válnak el szépen a halrostok, ha mind szépen bordás és kifehéresett készen is vannak, két-háromszor ráér ránézni.Nagyjából 20 perc után szoktam először ránézni, mivel vizet ereszt nehezen fog odaégni.
  8. Amíg a hal sül, a rizst kis olajon kicsit átpirítjuk, majd forró vízzel felöntjük, bőségesen természetesen sózzuk is.
  9. A rizs kb 20 perc alatt megfő, érdemes megnézni a zacskó oldalán, rizs fajtájától függ a főzési ideje, onnan tudjuk, hogy kész van, hogy  a szemek kicsit berepedeznek, megkóstoljuk, és ha puha, nem ropogós, akkor tésztaszűróben leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük.
  10. A "rizses" lábast kiöblítjük,visszarakjuk a tűzre, ha elpárolgott a víz öntünk bele egy kis olajat, amire mehet a borsó, 2 csipet sóval, kiskanál cukorral átforgatjuk, majd közepes lángon fedő alatt megpároljuk, amint elfőtte a vizét, hozzáadjuk a leszűrt kihűlt rizst, összekeverjük kicsit összemelegítjük őket, majd levesszük a tűzről.
  11. Egy csomag halat kicsomagolunk (fejenként) óvatosan csak az egyik végét, hogy ne folyjon ki a szaftja, majd az egész csomag tartalmát ráöntjük a tányéronként kiszedett borsós rizsre, így a hal szaftja még jobb ízt ad a rizsnek, és az így nem lesz olyan száraz. Jó étvágyat kívánok!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x2 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 693
elküldve: 8
receptkönyvben: 139
elkészítve: 8/19
Facebookon megjelent: -

szakács

plentera85

Mióta szakács: 2012.09.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

párolt hal sütőben, zöldborsós pergős rizs, legolcsóbb tengeri hal filé, halas egytálétel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vtimi74
vtimi / vtimi74 Tue, 2013-02-19 07:14

Elkészítettem, nagyon finom így a hal :) Nekem sajnos 8 halból 3 nem sült át, pedig több, mint egy óráig sütöttem :( Fogok még ilyet sütni, de szerintem nem fogom fagyottan csomagolni! Köszönöm a receptet.

plentera85
plentera85 / plentera85 Tue, 2013-02-19 20:48

Kedves vtimi74!

Örülök , hogy ízlett, épp így jártam én is a hétvégén, kicsit nagyobb halakat vettem és nem párolódtak át sajnos.Módosítom a receptet , amint tudom:) Köszönöm a visszajelzést!

466
hal 50 dkg
rizs 1 bögre
zöldborsó 25 dkg
vaj 0.5 dkg
snidling 1 ek
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek