Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült hekk Kornéltól

Sült hekk Kornéltól
Sült hekk Kornéltól
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A balatoni halsütők kínálatában majdnem mindegyikben megtaláljuk a sült Heck (Hekk, Hake, stb.) elnevezésű halat.

Olyannyira elterjedt, hogy talán sokan közülünk hajlamosak azt gondolni, hogy a "balatoni" hekk a balatonban él, holott ez távolról sem igaz. Az Atlanti-óceán lakója, és leginkább Argentína partjainál halásszák, hazánkba már csak fagyasztott állapotban, mint törzs, vagy mint filé érkezik.

Fehér, szálka nélküli ízletes húsa azonban tömegek kedvencévé tette, gyerekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják.

Kevés azonban az igazán jól elkészített sült hal belőle, melynek többféle oka is lehet, azonban nem tisztem ezen okokat firtatni, inkább megosztom azt a receptet, melyet magam is egy valamikori uszálykormányostól tanultam, és eddig még halsütéskor mindig bevált.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Kitűnő családi ebéd vagy vacsora, gyerekek is előszeretettel fogyasztják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fagyasztott halat engedjük ki. Ezt szobahőmérsékleten végezzük, ne használjunk meleg vizet vagy mikrót a folyamat gyorsítására. Számoljunk jó néhány órát az olvasztásra, a készítés előtt ezt bele kell kalkulálnunk a szükséges időbe.
  2. Ellenőrizzük, hogy a halat megtisztították-e, pikkelyeit megfelelően eltávolították. A megtisztított halat vágjuk fel végig a hasi részen, ha maradt benne belsőség távolítsuk el. Majd az oldalait kb. fél centis osztásokkal irdaljuk be. Ha ez kész, alaposan sózzuk be, ügyelve, hogy jusson a hasüregbe, valamint a beirdalt részeken is jól dörzsöljük be.
  3. Egy tányéron vagy tálcán keverjük össze a lisztet fűszerpaprikával. Ebbe forgassuk meg alaposan a halakat közvetlenül a sütés előtt.
  4. Hevítsünk olajat egy edényben. A mennyisége akkor jó, ha a halat ellepi sütéskor, a hőmérséklete pedig akkor, ha egy belemártott fogpiszkáló habzani kezd. A megfelelő hőfok elérésekor tegyük bele a halakat, majd kissé vegyük le a gázlángot. Forgassuk a halakat egyik oldalról a másikra gyakran (kb. 2 percenként). Összességében -a hal méretétől függően is- kb. negyedóra alatt készül el a hal. Ekkor már nem lesz belül sem étvágyrontóan félig sült, rosszabb esetben nyálkás, amit gyakran tapasztalhatunk a halsütőknél, az erőltetett, nem megfelelő ideig tartó sütésnek köszönhetően.
  5. Az elkészült halat fogyaszthatjuk magában akár friss citromlével is, illetve friss vagy majonézes salátákkal, esetleg citromos vagy lime-os majonéz mártással, tartár vagy hollandi mártással.
  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 195 038
elküldve: 13
receptkönyvben: 639
elkészítve: 65/65
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült hekk-a halsütő is megirigyelné, sült hal, sült hekk, fűszerpaprikás sült heck

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mannyer
mannyer Sun, 2018-10-07 18:46

Kedves Kornél! A recept szerint megcsináltam a hekket, tökéletes lett. 9 éves fiam bókja erre a garancia: "Anya, ez jobb, mint a balatoni" :) Köszi a részletes útmutatót!

Kodia1
Kodia1 Fri, 2017-08-18 16:31

Nálam nem ilyen szép a külseje. Olajba helyezés után ledobja a hal a paprikás liszt nagy részét. Nem tudom, hogy lehetne elkerülni. Próbáltam úgy is, hogy paprikás liszt-tojás-paprikás liszt, az nagyon rossz ötlet volt. Úgyhogy maradtunk az első verziónál, ami amúgy jó volt, csak nem annyira gusztusos.

Üdv: Klaudia

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2017-08-21 10:58

Kedves Klaudia,
elvileg nem dobhatná le.
A gyakorlat viszont a következő: amennyiben a kiolvasztáskor túlságosan vizes lenne a haltörzs, konyhai törlőkendővel érdemes kissé leitatni róla a felesleges vizet. Másrészt a paprikás lisztbe történő forgatáskor alaposan bele kell nyomkodni a hal bőrébe a lisztet, a felesleges mennyiséget pedig egyszerűen le kell rázni a törzsről. A legfontosabb pedig, hogy a lisztbe közvetlenül a sütés előtt forgatjuk csak bele. Akkor nem fogja ledobni. Remélem segítettem. Üdv.: kornél

Kodia1
Kodia1 Mon, 2017-08-21 11:01

Köszönöm a tanácsot! Nem adom fel! :-)

Üdv: Klaudia

molnarattilane
molnarattilane Sun, 2016-09-18 15:06

A kalória tartalom nem lett véletlenül hibásan kiszámolva? Az olaj amiben sül, nem szívódik fel a halban teljesen. Lehet, hogy rosszul gondolom, de az túlzásnak tűnik.

rcskvm
rcskvm Mon, 2015-06-29 21:38

Hát ez valami szuper lett! Végre! Évek óta kínlódtunk itthon a belül pépesen trutymós hekkel, tényleg a melegvíz alatt történő felengedés volt a ludas.... köszi a tippet!!! Ezentúl gyakrabban fogjuk csinálni!!! :-)

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2015-05-20 16:55

Szia, filéből is készítheted, de a paprikás liszt alapvetően bőrös halakhoz passzol. Filéből ha bő zsíradékban sütöd, akkor valamilyen bundázott étel készíthető, tehát panír, tempura, vagy sörtésztába kell forgatnod közvetlenül a sütés előtt a húst. Üdv.: Kornél

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2015-01-19 20:23

Kedves Kornél,
még mindig isteni:) Ma ismét megcsináltam, ez volt a késői ebédünk. Baromi gyorsan készen van, a fritőzt nem igazán szeretem. De 15 perc alatt sült krumplival együtt a komplett ebéd készen lett. A férjem azt mondta tökéletes, már csak a Balaton hiányzik a feelinghez:) Még 1x köszönöm! Üdv: Gabi

Ricsivagyrocco
Ricsivagyrocco Sun, 2014-09-21 01:02

Hali. Mádók, miért lesz málós, szinte pépes a Hekktörzs? Egy rácsra pakolva a haltörzseket kiolvasztom, kb 2-3 óra mire kiolvad, de még érzem hogy van tartása. Finoman megpucolom, lemosom. Majd jön a sütést, amit eddig 2 féleképp készítettetem vagy palacsintatésztával vagy bepaníroztam. Hekket most készítettem először, és első kisérletnek a panírozós változtatot készítettem el. Nagyon keserű lett a hal húsa, a bundája nem, emelett semmi tartása nem volt, szinte pépes volt. Ma készítettem a palacsintás módszerrel, ahogy írták a klasszikus balatoni hekk recept alapján. Nagyon finom bundája lett, amiben azt reméltem szépen átsül. Na annyira átsült ahogy a kicsit kemény bundáját áttörtem belül szinte egy halpépet kaptam. Csak a szálkák voltak egyben, az egész hal tocsogott mint valami sűrű leves, egy kibelezett cipóban. A kérdésem én basztam el valamit, vagy rossz a hal amit vettem? Egyébként classic Balatoni hekk a márkája.

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2014-09-21 16:58

A hiba Nálad lesz...
Egyrészt egész halat nem szokás panírozni, csak szeletet, vagy filét, miután képtelenség átsütni a húst. Másrészt pedig a palacsinta tésztás verzió esetében előtte paprikás lisztbe forgatják a halat, majd közvetlen a forró olajba tétel előtt mártják a híg tésztába. Ami alapvetően még mindig sűrűbb, mint a klasszikus palacsinta tészta, és nem is egészen az. Hiba továbbá, ha a hal a felolvasztásakor túl sok időt tölt szoba hőmérsékleten, ilyenkor nagyon megpuhul, és sütéskor málóssá válhat, mégis csak fagyasztott húsról van szó. Legjobb, ha előző nap kiveszed a fagyasztóból, és a hűtőben enged ki a hal. Szobahőmérsékleten pedig csak annyi ideig szabad kint tartani feldolgozás nélkül, amennyi a legszükségesebb.

csillanyu
csillanyu Fri, 2014-03-07 09:09

Kedves Kornél!
Családom nagyon szereti a sült halat, de eddig nem sikerült valami tökéletesre, pedig nem vagyok kezdő háziasszony.
Köszönöm a tökéletes és részletes leírást, így nagyon finom lett. :)
Csilla

sarai eva
sarai eva Sat, 2014-02-08 10:00

Kedves Kornél!
Már többször csináltam így a halat és semmi gond nincs a sütéssel kapcsolatban. Ami igazán tetszik, hogy milyen alaposan írtad le a tisztítással kapcsolatos teendőket.Már több évtizedes gyakorlatom van a konyhában, de még mindig szeretek tanulni.Minden kezdő háziasszonynak így kellene tanítani a fortélyokat és bátrabbak lennének a konyhában. Üdvözöllek: Éva

Artemisz
Artemisz Tue, 2013-11-26 19:54

Üdv., tetszik, hogy részletesen, a "trükköket" ismertetve írod le a receptet! :)

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2013-11-26 21:52

Elvileg az lenne a cél, hogy mások számára is érthető legyen, hogy ténylegesen elkészíthetővé váljék a recept. :)

evapauer
Jolimami / evapauer Fri, 2013-11-22 17:32

Gratulálok, kedves Kornél! Gyönyörű a fotó, igazi profi munka! A recept is jó, én is így csinálom és valóban sosem esik szét. Fogpiszkáló helyett kenyérmorzsát vagy egy csipet zsemlemorzsát dobok az olajba, az is ugyanúgy habzással jelzi az olaj optimális hőfokát. Hát ez a fotó... csodaszép! Üdv: Éva

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2013-11-26 21:55

Köszi Évi!
Igen a morzsás a másik megoldás, igaz, hogy egy idő után az már szénné ég az olajban. Ezért jobb talán a fogpiszkáló. De nagyanyáink is morzsát szórtak anno, mégis száz évig éltek...:)

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2013-12-01 17:17

Kedves Kornél!
Igen, valóban megég a morzsa, hacsak ki nem szedjük kellő időben. Nagymamim 103 évig élt, zsírral sütött-főzött, nem volt akkor még olaj. Húsokat evett főleg, persze nem az éhínséges háborús időkben, és ahogyan írod, magas kort ért meg, nagyobb betegségek nélkül. Neki is biztos néha-néha szénné égett a teszt-morzsája...
Üdvözlet és örömteli sütés-főzést kívánok! Éva

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-11-22 14:58

Kedves Kornél,
rutinosnak tartom magam, de nekem még sose sikerült, mindig szétesett a hal a sütés végére. Ízre finom, átsül, de mert elemeiben kerül a tányérra, így mindig elvette a kedvem. Fogalmam sincs miért esik szét. A fogpiszkálós tippet még sose hallottam, de hát a jó papné is holtig tanul:) Apró hiba: a sztoriban kicsi "b" a Balaton ahol a "él" a hekk. Megpróbálom ismét, kedvet adtál hozzá:) Köszi: Gabi

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2013-11-22 16:01

Igaz, a Balaton az nagy "b"..:)
Szerintem azért esik szét, mert vagy egyszer már vissza volt fagyasztva korábban, vagy nagyon hamar olvadt fel (meleg, vagy langyos víz alatt pl.) Tévhit, hogy a halat vízben kell felengedni, ez nem igaz, és nem kívánatosan fellazítja a húst is, ami aztán valóban szét tud esni. Próbáld meg a recept szerint, nem lesz hiba! És még egy fontos mozzanat: minél szélesebb fejű csipeszt használsz a sütésnél, annál jobb. Ha nincs, akkor pedig egy széles fejű fakanállal alá kell támasztanod, amikor forgatod.
Üdv.: Kornél

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-11-22 17:17

Köszönöm a tippet, de most fritőzben fogom kipróbálni, hátha.....:) A halat és semmilyen fagyasztott terméket nem szoktam visszafagyasztani. Legalább is én nem, aztán ki tudja míg hozzám kerül. Vízet sem használok, mert tökéletesen úgy van, ahogy tanácsolod. De a jövő heti menüsorba beillesztettem a halacskát:) Üdv: G

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2013-11-26 21:57

Kedves Gabys,

meg sem fordult a fejemben, hogy esetlegesen Te fagyasztanád vissza, ámbátor a nagykerek, vagy a multik nem ennyire körültekintőek időnként...

2228
heck 60 dkg
finomliszt 2 púpozott ek
fűszerpaprika 1 ek
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 5 dl