Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült joghurttorta házi eperöntettel

Sült joghurttorta házi eperöntettel
Sült joghurttorta házi eperöntettel
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta szemeztem ezzel a tortával, egy másik receptes oldalon bukkantam rá. Végre adódott rá alkalmam, hogy elkészítsem. Az alaprecept 22 cm-es tortaformára szól, nekem pedig 26 cm-esem van, így növeltem a mennyiségeket, ezt írtam le zárójelben mindegyik alapanyag után. Nagyon finom, hűsítő nyári édesség. És ráadásul egyszerű is elkészíteni. Az eperöntetet én gondoltam ki hozzá, de magában is nagyon ízletes. A leginkább sajttortára hasonlít az íze, aki azt szereti, ezt mindenképpen próbálja ki! A fénykép háttere és a tányér nem a legszebb, de nem otthon készült a kép, és az adott körüményekkel kellett megelégednem...

hozzávalók / 6 adag

A linzertésztához (22 cm-es)

A linzertésztához (26 cm-es)

A krémhez (22 cm-es)

A krémhez (26 cm-es)

Az eperöntethez

ajánlat

Más gyümölcsös öntettel is nagyon finom lehet, vagy esetleg friss szezonális gyümölcsökkel megpakolva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, porcukrot, és a hideg vajat összegyúrjuk.
  2. Az elkészült tésztát egy kerek tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletes vastagságban (kinyújtani is lehet, és úgy beletenni, ahogy egyszerűbb). Én tettem alá sütőpapírt, biztos, ami biztos...
  3. 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, amíg egy kis színt kap a teteje.
  4. Egy nagyobb tálban összekeverjük a natúr joghurtot, a kristálycukrot, az étkezési keményítőt és az egész tojásokat. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a fél citrom levét és alaposan összekeverjük kézi habverővel.
  5. A krémet a már kihűlt, elősütött tésztalapra öntjük (rakjunk a tortaforma alá egy nagyobb tepsit, ha véletlenül kicsit kiszivárogna, ne a sütőbe folyjon), majd rakjuk 170 fokos sütőbe (légkeverés nélkül!), és süssük 40 percig. (Az enyém 70 percig sült, mivel nagyobb volt).
  6. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, és legalább 2 órára rakjuk a hűtőbe. Hidegen kínáljuk!
  7. Eperöntet: a megmosott epreket 4 felé vágjuk, és egy közepes méretű lábosba tesszük. A porcukrot és a citrom levét hozzáöntjük, jól összekeverjük, majd lefedjük, és fél órát állni hagyjuk.
  8. Ezután fedő nélkül felforraljuk, és 5 percig főzzük. Az étkezési keményítőt fél dl hideg vízben elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett az eperhez öntjük, amint besűrűsödött levesszük a tűzről. Kész! (2-3 hétig eláll a hűtőben.)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22/26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 21 349
elküldve: 4
receptkönyvben: 183
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

bacver

Mióta szakács: 2010.12.12.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

joghurttorta, joghurtos torta, torta eperöntettel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hangya68
hangya68 Mon, 2018-09-03 20:30

Joghurtmentő akció keretében került sor erre a sütire. Vaníliás joghurtból készült, ezért csak 20 dkg cukrot tettem bele. 26 centis formában készült. Az én sütőmnél az ajánlott hőfokok mindig kevésnek bizonyultak, így én - miután beleöntöttem a joghurtot - 20 perc sütés után 185 fokon sütöttem tovább, összesen 60 percig. Sütőpapír nélkül. Tökéletes lett. Ja és nagyon finom :-)

szfrancy
Hamcsa / szfrancy Thu, 2012-06-21 14:12

Tök jó a tányér, ilyen van nekem is:)))
Nade a recept is jól hangzik, ma elhasználtam a joghurtot salátába, de a következőből lehet megsütöm.

949
porcukor 30 g
vaj 60 g
finomliszt 90 g
porcukor 39 g
vaj 78 g
finomliszt 117 g
joghurt 500 g
cukor 170 g
étkezési keményítő 33 g
tojás 2 db
citrom 0.5 db
joghurt 750 g
cukor 250 g
étkezési keményítő 50 g
tojás 3 db
citrom 0.5 db
eper 500 g
porcukor 100 g
étkezési keményítő 1 evőkanál
citromlé 1 citromból nyert
víz 0.5 dl