Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült pangasius - A 70 százalékos összeesküvés elmélet

Sült pangasius - A 70 százalékos összeesküvés elmélet
Sült pangasius - A 70 százalékos összeesküvés elmélet
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tele van az internet összeesküvés elméletekkel, talán nem baj, ha egyel gyarapítom. Az emberi test 70%-a víz. A Föld kb. 70%-át víz borítja. A vízben meg ugye halak élnek. Na most, ha mindezt egybe vetjük, akkor egy "nagggyon" bonyolult matematikai számításból kiindulva az emberek 70%-a szereti a halat. Nem kizárt, hogy te is. Tegyünk egy próbát!

Nem borzolom tovább a kedélyeket, elárulom a titkot. Ehhez a recepthez halat kell szerezned. Erre három lehetőség is kínálkozik. 1. Elmész horgászni. Mint a hüvelykujjad vadászni régen – emlékszel! Ezt rögtön vessük is el, mivel a recept elkészítéséhez 15-20 percre van szükséged, nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy most damilcsomózási tippekkel kezdjelek el traktálni.
A 2. módszer – ha még anyáddal élsz, akkor kiveszel egyet a fagyóból. És most ne ebből induljunk ki.
A 3. lehetőség – lebattyogsz a sarki éjjel-nappali közértbe (kösz, Tibi!), és veszel egyet. Egyébként minden hiper- és szupermarketben kapható. Tudod, madaras teszkó. Na de milyet?

Most az jutott eszembe, hogy ha ezt olvasná a Remzi vagy a Dzsémi (de mé’ olvasná el), akkor saját kezével vetne véget a kari erének, mert azt mondom, hogy a recepthez a legjobb a lazac vagy a fogas. De elsőre NE VEGYÉL hozzá lazacot és fogast! Miért?!

Mivel a recept kezdő, a gasztronómiában még járatlan, ámde igen ambiciózus érdeklődőknek szól, ne egy 3000 + Áfa/kg alapanyaggal kezdjünk el kísérletezni. Amire szükséged van, az a pangasius. Olcsó, könnyen beszerezhető, nem harsányan halszagú, és persze ebből kifolyólag nem is a best of minőség, de most nem is erre hajtunk. Jó lesz, nyugi!

Megvan a hal, dobj a kosárba tejszínt, de főzőt, és ne 10%-osat, hanem 20%-osat. Rá van írva az elejére nagy számokkal. (Ha nem tudtál pangasiust venni az éjjel-nappali közértben, ami hihetetlen, akkor vegyél bármilyen fehérhúsú halat, ami egy kritériumnak feleljen meg: filé legyen – nincs benne a gerince, jaj, és ne legyen hekk vagy ponty, ez most nem az a nosztalgiabuli.)
Vegyél rozmaringot is. Az a jó, ha cserepeset veszel, ami azért menő, mert azon kívül, hogy főzöl, már kertészkedsz is. És megalkottuk a legújabb okosságot, a garden-gasztrót. Kell még fokhagyma, meg őrölt szerecsendió.

Tételezzük fel, hogy haza is értél. Előítéleteim vannak. Ha te most tényleg nekiálltál halat készíteni, akkor vagy tényleg rákaptál az ízére, vagy a csajodnál akarsz bevágódni. Ez viszont azt jelenti, hogy trendi.

A megvásárolt halat megfosztod a csomagolásától, és úgy, ahogy van, jegesen, belevágod egy tál hideg vízbe. Visszaengeded a természetes közegébe. Fontos, hogy hideg vízbe, mert a meleg víz összekülönbözik a jéggel, és ez roncsolja a hús rostszerkezetét. Ha az utolsó mondatot nem értetted, ne foglalkozz vele. Lényegi információval nem járult hozzá a témához. Na, a hal kb. 15-20 perc alatt kienged szobahőmérsékletűre – egyébként felhívnám a figyelmedet, hogy megint főzöl. Ez alatt a 20 perc alatt olvashatod a kedvenc magazinodat, vagy a fagyasztott hal csomagolását böngészheted. Feltűnik majd, hogy a termék 30%-ban tartalmaz vizet, visszacsatolva a címadó bűvös 70%-ra, mert akkor ezek szerint 70%-ban halat tartalmaz. A kör bezárul.

A kiolvadt halat semmi esetre se fűszerezd meg semmivel. Fektesd le őket – nem azért, mert elfáradtak - egy deszkára, tálcára, tányérra, valamire. Itasd fel róluk a vizet. A legjobb erre a papírtörlő, de persze jó papírszalvéta, meg hát minden, ami nedvszívó, és belefér a főzés közbeni alapvető higiéniai rendszabályokba. Tehát konyharuha, mosogatószivacs, szőnyeg nem… Az egyik oldalukat hintsd meg egy csipetnyi sóval, borssal. Na most, mi az a csipetnyi: a hüvelykujjad és a mutatóujjad összeszorításakor a két ujjad közé szorult mennyiség a csipetnyi. Nem SI mértékegység. Fontos, hogy az ujjaid összeszorítása előtt dugd be őket a sóba, borsba, és a szorítás ebben a közegben történjen.

Végy elő egy serpenyőt. Na, kezdődik. Mi az a serpenyő? Ez csak van otthon. Rántottát mindenki szokott csinálni. Egy nagyon kevés zsiradékot kellene használnod, mi legyen ez? 'Sztem olívaolaj, de egy teáskanálnál ne legyen több. Ezt öntsd a serpenyőre, majd tedd fel a nagy fokozatra állított tűzhelyre. Ezzel párhuzamosan a sütőt kapcsold be 200-210 fokra. (Vízszintes, bold, de már tudod) Várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérséklet a serpenyőben. Ezt szeretem a legjobban – várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérsékletet?! Az agyamra megy mikor ilyeneket olvasok. Egy friss felhasználó honnan tudná, mikor forrósodott fel az olaj, anélkül, hogy maradandó sérüléseket szenvedne? Ha az olajból füst gomolyog, akkor túl van azon a határon, amikor még összetevőként számba vehetnénk. Ez biztos. De akkor mikor jó? Dugd a kezed a csap alá, és spriccelj bele a kezeden lévő vízből az olajba egy keveset. Ha sistereg, serceg, fröcsög, akkor jó. Helyezd bele a halat a befűszerezett oldalával lefelé. Most gyorsan a feléd néző oldalát is az előzőekben leírtaknak megfelelően sózd-borsozd. Mindkét oldalát kb. másfél percig pirítsd nagy lángon. Barna kérge lesz. Ha elkészült, vedd ki egy tányérra.
Vegyél elő egy tepsit. Vágj le annyi szál rozmaringot – kb. 5 centit, ahány halfilét előkészítettél. Tedd a rozmaringot a tepsibe, tedd rá a halakat, és most lesz szükség a boltban megvásárolt tejszínre. Önts 2 decit egy nagyobb kb. 0,5 literes pohárba vagy edénybe. Zúzz össze három gerezd fokhagymát – ha a csülkös receptet elkészítetted, akkor tudod, hogy kell meghámozni -, ha nem akadtál meg a 'zúzd össze a fokhagymát'-on, akkor van fokhagymaprésed, és már lezúztad. Ha megakadtál, akkor nincs. Ez esetben lapítsd ki egy nagy késsel – lsd. pók -, és kockázd apróra. De módszer az is, ha lereszeled sajtreszelőn. A fokhagymát tedd a tejszínbe. Ebbe is kell csipet só és egy kávéskanál őrölt szerecsendió, meg a maradék lé, amelyben a halak sültek a serpenyőből. Tegyél hozzá még két evőkanál olívaolajat és másfél deci fehérbort is– ezt nem írtam a bevásárló listához, mert ez remélem, van otthon, és ha van, akkor száraz, mert az a jó. Keverd össze, és öntsd az egészet a tepsiben lévő halra. A tepsit szorosan zárd le alufóliával. Told be a sütő felső 30%-ába. És már megint belénk csapott a felismerés!...alatta marad a sütőben 70% hely!

Süsd 15 percig. Már megint van időd. 15 perc után kapcsold a sütőt grill fokozatba. Ha nincs grill fokozatot, akkor hagyd a fenébe úgy, ahogy van! Távolítsd el a tepsiről az alufóliát! Süsd tovább még 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Vagy bronzbarna. Vagy milyen barna van még, ami jó? Csokibarna. Kész. Kiveheted a sütőből, és a tepsiből egy tányérra tedd ki a halakat. Jó lenne, ha lenne otthon botmixered. Mert ha van, akkor nagyon nagy okosság jön. A tepsiben lévő, első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő masszának fontos szerepe van. Dobd ki belőle a rozmaringszálakat, és öntsd a maradékot a botmixer poharába. Turmixold össze. Akkor jó, ha homogén elegyet kapsz. Nem baj, ha kerülnek bele apró haldrabkák is. A lényeg, hogy az egész massza kerüljön bele. Ezt a masszát öntsd a halra, mellé, köré, és voilá, már megint főztél. A sok rizsát kivéve ( jut eszembe, köret! ) az aktív főzés a te idődből kb. 15 perc + közért vett igénybe.

 

Ennek a kajának az elkészítése rövidebb ideig tart, mint a bejegyzés elolvasása.

Most nem tudom, mit gondolsz, hogy a hal elfogyasztása után mi most az általam kreált összeesküvés elméletet cáfoltuk, vagy bizonyítottuk.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez a recept is továbbfejleszthető, pl dobhatsz a tepsibe a hal mellé vagy rá kapribogyót vagy citrom reszelt héját, de bor helyett mehet bele esetleg kb. 5 cl konyak, a fantáziádra van bízva.

Alapesetben szinte minden normális halreceptben benne van a citrom vagy a citrom leve. Én direkt nem írtam az elején, mert szerintem a citrommal akkor locsold meg a halat, ha nem sikerült jól elkészítened, és olyan borzalmas lett, hogy ezzel palástolnád. Ez így finom, ahogy van.
Még egy mondat a köretekről. Nagyon finom barnarizzsel, vörösrizzsel, egész zöldbabbal vagy hosszúmetélttel.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olvasszuk ki hideg vízben a halat, és itassuk fel róla a nedvességet papírtörlővel.
  2. A halak egyik felét sózzuk, és borsozzuk meg, majd süssük 1,5 percig egy serpenyőben olívaolajon, közben sózzuk, borsozzuk a másik felét is, és azt is süssük 1,5 percig.
  3. Fogjunk egy 0,5 liternél nagyobb edényt, öntsük bele a tejszínt, a bort, zúzzuk bele a fokhagymát, tegyünk bele 2 evőkanál olívaolajat és a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk, öntsük bele azt a maradék olajat, amiben a hal sült, és keverjük össze.
  4. Kapcsoljuk be a sütőt alsó-felső sütésre, és melegítsd elő 200-210 fokra.
  5. Fogjunk egy tepsit, tegyük bele a rozmaringszálakat, és fektessük rá a halakat, majd öntsük rá az az elkészült szószt.
  6. Fedjük le alufóliával, és süssük 15 percig, majd szedjük le a fóliát, kapcsoljuk a sütőt grill fokozatba, és addig süssük, míg meg nem pirul.
  7. Vegyük ki a halakat egy külön tányérra. A tepsiből szedjük ki a rozmaringot, majd a tepsiben lévő maradék szószt öntsük a botmixer poharába. Most kell a plusz 1,5 dl tejszín. Öntsük ezt is a pohárba, turmixoljuk le, és adagoljuk a halak mellé.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 926
elküldve: 1
receptkönyvben: 252
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
kategória: halételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült pangasius tejszínes szósszal, rozmaringágyon sült pangasius, hal

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jucus60
jucus60 Sat, 2013-01-12 18:07

Köszönöm a receptet. Fagyasztott tengeri halból még sosem sikerült ilyen ízletes ételt kreálnom.
Üdv: Jucus

Niggagirl
Niggagirl Thu, 2011-12-01 21:46

Imádom az ilyen egyszerű de nagyszerű ráadásul egészséges reciket:) A storyt imádtam nagyon bejött:D Végre valaki aki nem csak a lényeget írja le, hanem mindent ami az eszébe jut:) Teszi mind ezt viccesen és szórakoztatóan! Csak így tovább ne hagyd abba:D

aubergine
aubergine Fri, 2011-10-28 21:51

Ma ez volt az ebédünk. Nagyon finom lett, biztos, hogy máskor is megcsinálom! Köszi a receptet! Lazaccal ugyanígy csináljam, vagy máshogy kell vele bánni?

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-11-08 15:30

Bocs, egy kicsit eltűntem. Lazaccal, másként kell bánni. Prémium hal, prémium bánásmód, nem mondom, hogy simogatni kell, de azért más mint a pangasius. Hamarosan jövök egy pisztráng és egy lazac recepttel is.
Igyekszem minél hamarabb. Üdv

Asztor
Asztor Thu, 2011-06-30 09:51

Ez épp az anyáméknál olvasom, és tényleg van a mélyhűtőben pangasius!
Hát ez durva! :D

kitike
Kitike / kitike Fri, 2011-05-06 12:34

Kedves Nemnagykunszt! Egy férfi, akinek szófosása van :D bájos. Nekem is 2 éves a lányom, mi főtt tojást pucolunk (legközelebb nyerset...) és tésztát keverünk, ő is imádja. Én úgy olvasztom a cápaharcsát, hogy ráteszem egy tálcára, és néha leöntöm a keletkező vizet. Attól tartok, hogy a vízben punnyasztástól a maradék íze is eltávozik. Én is várom a további recepteket :) V

illesera
illesera Sun, 2011-01-30 20:11

Szia Nemnagykunszt,
köszi a választ, igazából azt gondolom, valamennyien kissé bizonytalanok, vagyunk, próbálunk egészséges élelmiszerekhez hozzájutni, kisebb nagyobb sikerrel.Azért a multik furfangosak, nagyon ott kell lennie az embernek, hogy ne dőljön be minden átverésnek, amivel meg akarnak etetni minket. Nekem is van kertem, most tavasszal megint csinálok veteményest, és a gyümölcsfáim is teremnek szépen ( remélem ), mert persze nem nagyon értek a kertészkedéshez, de majd utánaolvasok :)
A halevést meg nem adom fel, megfogadom a tanácsod, megpróbálok inkább biztos forrásokat felkutatni.
Tetszenek a receptjeid, a kommentjeid meg szuperek, nagyon jókat mulatunk rajtuk, remélem jó sokat felteszel még !!!!!
üdv
Era

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-01-30 21:35

Kedves Era!
Hajrá, irány a kert. A kertészkedés legalább olyan jó, kreatív és relax, mint a főzés. A gyümölcsfákhoz is van egy ötletem..., mert tudod, amiből lehet lekvárt főzni, abból pálinkát is lehet :)
Jönnek még receptek. Örülök, hogy tetszenek.
Köszönöm, és Üdv

illesera
illesera Sun, 2011-01-30 14:51

Na most ezt én nagyon elkészíteném, nagyon jó kis recept, csak teljesen elbizonytalanodtam : akkor együnk pangasiust, vagy ne együnk ? (lásd: hozzászólások/levelezés pangasius alapanyag !)
Ha meg ne együk, akkor mit együnk helyette? az afrikai harcsa sem OK többek szerint, a lazac meg nem illik ide, meg ki tudja , az is honnan kerül hozzánk? Tényleg, mitévők legyünk? halat meg csak kéne enni, mert az ugye egészséges (leszámítva azt, amelyik nem ?! )
Szerinted Nemnagykunszt ? te mit mondasz ?
Köszi előre is a választ
üdv
Era

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-01-30 16:40

Kedves Era!
Igen. Sajnos ma már csak hiú ábránd volna azt gondolni, hogy az elénk kerülő alapanyagok mindegyike kizárólag egészséges, és teljes értékű tápanyagokat tartalmaz. Lassan meg kell elégednünk azzal, ha nem mérgezőek...:( Szóval nem is kell elmennünk a pangasiusig. Itt vannak például futószalagon 6 hetes korukra 1,5 kilóra hízlalt csirkék, akik lábra sem tudnak állni, vagy a paradicsom, amit a madaras teszkó féle áruhazákban vágnak hozzánk. Ezeket feketén szedik le, majd lepermetezik egy érlelő, de egyben tartósító szerrel is, hogy mire ideér, már piros legyen, de ne rohadjon meg. Olyan az ízük, mint a fagyott vízé, és olyan vastag a héja, hogy ha összehasonlítanánk egy igazi, helyi termésűvel, akkor kb 3-4 szeres héjvastagásgbéli különbségeket kapnánk. Viszont még karácsonykor is kapható..., és olcsó...:I Szóval egy dolgot tehetünk, megpróbálunk megbízható forrásból származó alapanyagokat vásárolni. A legjobbat, legmegbízhatóbbat, vagy a legkisebb rosszat választjuk. Nekem van jól bejáratott hentesem, zöldésgesem, ja meg kertem :), ami ugye a legmegbízhatóbb, de szinte minden esetben van alternatíva. Ha nem vagy biztos a pangasiusban, akkor simán mehet lazacból, de a legjobb pl. ha balatoni fogasból készíted. Nagyon finom, és itthoni. Pl a fenti paradicsomos példánál maradva, ilyenkor érdemes hámozott konzervparadicsomot venni, ami nem sokkal jobb, de azért egy kicsivel. Az ize meg ok. Remélem segítettem.

andizsolti
andizsolti Thu, 2011-01-27 12:28

Sziasztok.
Mi is a Metroban vettük/vesszük a halat, mert friss, víz nélküli és tényleg jó ízű. A receptet köszönöm, elmentettem, és majd el is olvasom a storyt, ha az egy éves kisfiam nem sertepertél erre. Lehet, hogy ő is főzni akar???

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-01-30 10:46

Kedves Andizsolti!
Tuti főzni akar. Nekem a 6 éves lányom, már 2 évesen pogácsát gyúrt, és melegszendvics krémet készített. Könyörgött, hogy segíthessen:), ilyenkor persze a konyha demilitarizált övezet lesz, de kit érdekel:) Azért konyha, nem?

Aurore
Aurore / Aurore Sun, 2011-01-23 00:43

Nagyon szórakoztató a leírás,a recept pedig az egyszerű-de nagyszerű kategória,gratulálok mindkettőhöz!
Gondolom nem újság a legtöbb főzőcskézőnek,de néhány nagyáruházban(legjobb áron a Metro-ban) kapható a pangasius előhűtött változatban is.Igaz,hogy egy kicsivel drágább(100%hal,nincs ugyan meg a varázslatos 70-30 arány),de szerintem megéri,én ha tehetem,mindig ezt veszem,mert sokkal finomabb.
Köszi a remek receptet,mindenkinek sok sikert a konyhában!
Üdv:Hajni

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-01-26 18:39

Kedves Aurore!
Köszi a metro-s tippet, azt még nem próbáltam. Mostanában belefutok sajnos szinte ehetetlen pangasiusba (zsír hegyek vannak rajta). Gondolom, a 10-10 cm-es "tájföldi" előhelyes tenyésztés az oka. Metro-t csekkolom hátha jó...
Üdv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-22 18:10

A pangasiusnak, ezt a hideg vízbe engedő kiolvasztási módszerét még nem hallottam. Az én módszerem: beállítgatom a darabokat gyümölcsmosóba.(A macskát ilyenkor kizárom a konyhából) 2-3 óra múlva a szobahőmérsékleten kezd a halat jótékonyan körbeölelő jégpáncél engedni. S most jön a mazochista-kéjes ténykedés: lefejtegetem a nagy jégdarabokat. Mazochista, mert közben a jég pirosra csípi az ujjaimat. És ott maradnak a kis lapos, fehér halszeletek, s akkor szembesülök a 70-30% aránnyal, mint víz-halhús összetétellel, s kezdek is fejben számolni, miért, mennyit is fizettem. De mivel finom, feledem a "halárban" mért vizet is a cél érdekében.
Tetszik a stílusod, a receptre meg úgy akadtam, hogy van egy kicsit hiányos üveg borom a hűtőben - mit kezdjek vele. Szerezzek halat...

seri52
seri52 Tue, 2011-01-18 23:34

Gratulálok!! Sikerült irásoddal igen derüs perceket szerezned! Végre!! Fantasztikusan szórakoztató! A recept sem mellékes. Türelmetlenül várom a folytatást.Üdv. Ildikó

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-01-18 21:31

Forradalmat én is csak akkor robbantok ki a konyhában, amikor időmilliomosnak érzem magam. A különleges étkek midig extra mosatlannal járnak. Jól lehet 3 mázsányi receptet halmoztam fel, tegnap mégis egyszerű, mezei túrós csuszát, ma finomfőzeléket és sült polentát dobtam össze, mert arra éheztünk meg. Üdvözletem!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-01-22 18:41

ó, a túróscsúsza..., pár napja harcsapörkölttel házásítottam, nagyon tuti volt.
A sült polenta is nagyon jól hangzik.
Üdv

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-01-18 14:50

Kedves Nemnagykunszt!
Őszinte leszek: a recepted nem éppen forradalmi, de ahogy előadtad! Imádtam! MÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉG!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-01-18 19:01

Kedves Kicsivik!
Nem, nem forradalmi. A célom nem is a forradalom, mindössze annyi, hogy az is bele merjen vágni, aki az életében még egy vödör vizet sem mert kiborítani. Mert a főzés egyszerű, relax, kreatív és finom.
Üdv

saxo
saxo Tue, 2011-01-18 12:56

  Kedves Nemnagykunszt!
Szted mit nézek éppen? :-)

(amúgy Magyarországnak az államformája a rántott hús)

saxo
saxo Tue, 2011-01-18 12:47

 Hát ez jó volt. :-) Ha jól értem, nem ez az első recepted, most visszanézek. Mármint az időben. (azért majd a halat is kipróbálom)

431
pangasius 80 dkg
főzőtejszín 2 dl
szerecsendió 1 kk
fokhagyma 3 gerezd
fehérbor 1.5 dl
rozmaring 4 szál
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
főzőtejszín 1.5 dl