Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült paprika "buzsdéval"

Sült paprika "buzsdéval"
Sült paprika "buzsdéval"
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is egy eleimtől származó étel, és gyermekkorom egyik meghatározó ízélménye. Anyukám sokszor készítette nyáron, isteni. Hát én 4 darabot írtam személyenként, de őszintén szólva én 5-6 előtt soha nem tudom abbahagyni. Igazi fokhagymás ínyencség. És rendkÍvül egyszerű elkészíteni. Lehet előétel, főétel vagy uzsi is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mi mindig sima vajas vagy májkrémes kenyérrel ettük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikákat sütőben megsütjük (nem kell tepsi). Ha lehetséges, olyan paprikákat válasszunk, amiknek megvan a száruk, mert ezeknél fogva tudjuk majd sütés közben forgatni, ugyanis minden oldalukat sötétbarnára kell sütni.
  2. Amíg készülnek, elkészíthetjük az úgynevezett buzsdét. Ez egy fokhagymás dresszingféleség.
  3. A fokhagymát lereszeljük, sózzuk. A vízben feloldjuk a cukrot, sót, borsot, és a fokhagymához adjuk, majd végül mehet az olaj.
  4. A szép barnára sült paprikákat egy tál hideg vízbe dobjuk, és meghámozzuk (könnyen lejön a héj). Kicsit bevágjuk, hogy átjárják az ízek.
  5. Végül a cikkekre vágott paradicsommal együtt a buzsdéba tesszük a paprikákat.
  6. Díszíthetjük rozmaringgal, petrezselyemzölddel. Egy-két óra múlva tökéletes, de azonnal is fogyasztható.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 023
elküldve: 0
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Cseke Márti

Mióta szakács: 2010.05.20.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sült fehér paprika fokhagymás dresszinggel, sült paprika-saláta fehér paprikából, fokhagymás sült paprika

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bedoemese
bedoemese Mon, 2013-10-21 13:23

elnezest de nem buzsde hanem muzsde nalunk erdelybe romaniaba sok minden melle keszitjuk foleg hallal vagy csirkevel

Baki Erzsebet
Baki Erzsebet Wed, 2012-06-20 14:09

Sziasztok! Igaza van husika-nak.Ezt a foghagymás levet mujdeinak (muzsdéj hivják.Én még igy nem készitettem ,de ki fogom probálni,biztos finom.TÉLIRE én ugy tárolom,hogy mikor a lesütött paprikák kihültek,tasakolom és lefagyasztom.Használat elött kiveszem a hütőböl és hagyom,hogy kiolvadjon.Elkészitem a fent leirt levet,beleteszem a paprikákat ugy azzal a lével együtt amit felengedett.Télen is nagyon finom saláta.

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-08-15 12:32

Sziasztok!
Mi az, hogy nem kell tepsi???? Tegyem bele a sütő aljára, vagy rácsra??? Illetve mi van akkor, ha mégis tepsit használnék??? Tisztíthatóság miatt....
A másik kérdésem, hogy mikor lehet tudni, hogy megsült a paprika, mert gondolom, ha túlsütöm, akkor nem marad majd egyben amikor pucolom, avagy???
Jól hangzik ez a recept...van ennek valamilyen "télire eltevős" változata is, azt nem ismeritek?

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Mon, 2010-08-16 08:42

Szia,figyu, én simán belerakom a sütőbe,se rács,se tepsi,rögtön az aljára,nem lesz vele gond.Sütés közben forgatni kell,és ne aggódj értük,feketére sülnek,de csak a héj,a belseje csak puhul,azután mehetnek a tál hideg vízbe és könnyen meg lehet hámozni.A télies dologról sajna én sem tudok,de ha veszel télen is pár paprikát,akkor is el tudod készíteni,picit drágább.

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-08-16 09:46

Köszönöm!!! Ma meg is fogom csinálni. Még azt nem döntöttem el, hogy zacskóba rakjam, vagy vízbe??? Lehet, mindkettőt kipróbálom.

csibke
csibke Sat, 2010-08-14 15:42

...nagyon régi ez a recept, bulgár salátának kereszteltem el, anno...gyerekkoromban sokszor készítette anyukám, de mi a "platnin" gáztuzhelyen sutottuk a paprikákat, majd vizes konyharuhába csavartuk, hogy konnyen leveheto legyen a héja a paprikának sutés után...nagyon finom, paradicsomot is teszek hozzá és persze rengeteg foghagymát...

erika70
erika70 Sun, 2010-07-25 10:49

Ez isteni finom. Épp tegnap készítettem, az Édesanyámtól tanultam. Igazi székely recept.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-07-19 23:37

Kedves Márti!
Kislány koromban négy évig éltünk Erdélyben, Kolozsváron, anyukám ott tanulta meg és készítette gyakran ezt az ételt. Én már nagyon régen nem csináltam, jó hogy föltetted a receptet, köszönöm, ezentúl megint el fogom készíteni, hogy a családom is megszeresse.
Szeretettel,Zsóka néni.

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Tue, 2010-07-20 13:35

Nagyon szívesen tettem,már vártam a nyarat,hogy legyen jó kis paprika.Az új családom nem szereti,de magamnak elkészítem egy évben kétszer,imádom.

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Mon, 2010-07-19 20:44

Szia,hát ezt nem tudom,de én gyerek korom óta így hallom,de mivel őseim Bukovinai székelyek voltak,lehetséges ,hogy így mondják,ez a helyes.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-19 18:46

 Szia Marti!Bocsi,de nem a muzsdej-re gondoltal?Ez egy roman eredetu szo(mujdei),amivel sultcsirket,halat szoktak izesiteni.Sult paprikaval meg nem probaltam,de biztos finom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-18 16:40

Hát ez most nagyon megpiszkálta a fantáziámat.Még soha nem hallottam erről a receptről,de összefut a nyál a számba ha ránézek.Nagyon jól esne ebbe a melegbe,de nincs itthon paprikám.Sebaj,majd holnap!

139
paprika 16 db
paradicsom 5 db
fokhagyma 5 gerezd
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ecet 1 ek
cukor 1 teáskanál
víz 2 dl
rozmaring 2 szál