Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült, préselt libamáj gyömbéres-cseresznyés hagymalekvárral

Sült, préselt libamáj gyömbéres-cseresznyés hagymalekvárral
Sült, préselt libamáj gyömbéres-cseresznyés hagymalekvárral
ráérős recept | szponzorált tartalom
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha mindig is akartál libamájpástétomot készíteni, de sose mertél nekiállni, itt a tökéletes alkalom: Oláh Zoltán mesterszakács megmutatja a fogás fortélyait. A gyömbéres-cseresznyés hagymalekvár pedig igazán izgalmas és lenyűgöző párosítás hozzá.

hozzávalók / 10 adag

Libamáj

  • 1.5 kg libamáj
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 10 dkg pirított, durvára tört dió
  • 5 dkg pirított, durvára vágott mandula
  • ízlés szerint

Hagymalekvár

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1,5 l-es pástétomformát folpack-kal kibéleljük, a pirított dió és mandula felével megszórjuk. A libamájakat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, forró serpenyőben a szeleteket körbesütjük (10 mp–ig sütjük közepes hőmérsékleten), majd a szeleteket a formába helyezzük mindaddig, míg a forma megtelik. Természetesen a libamájat sózzuk, borsozzuk. Fokozottan figyeljünk a közepes hőmérsékletre, hogy a máj ne égjen meg, csak pirosra süljön a felülete!
  2. Törekedjünk arra, hogy a májszeleteket legalább 4-5 részletben süssük le, minden sütés után a felhalmozott zsírt egy kis fazékba szűrjük. Ha megtelt a pástétomforma, fóliázzuk, és egy másik tepsi segítségével lepréseljük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. Hagymalekvár: a gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük. A cseresznyét kimagozzuk. Kis lábasban megolvasztjuk a barna cukrot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a magozott cseresznyét, egy pici sót, majd 3-4 percig főzzük. 5 cl pálinkát ráöntve flambírozzuk.
  4. Lábasban 4 evőkanál olajon rózsaborsot pirítunk. A hagymát félbevágjuk, és hajszálvékonyra felszeleteljük, majd az olajon megfuttatott rózsaborshoz adjuk. Fedő alatt kis lángon 30 percen keresztül főzzük (nagyon lassan főzzük!), gyakori kevergetés mellett.
  5. Hozzáadjuk a sót, vörösbort, kakukkfüvet és a balzsamecetet. További 30 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a mézet és a gyömbéres cseresznyealapot. Jól elkeverjük, kóstoljuk, esetleg cukorral, mézzel vagy sóval utána ízesítünk. Lehűtjük.
  6. Tálalás: a libamájat a hűtőből kivesszük, meleg vízbe mártjuk, és a fóliánál fogva kiborítjuk. Olvasztott libazsírral vékonyan megkenjük, és a maradék diót és mandulát a tetejére szórjuk. Vékony és éles pengéjű kést forró vízbe mártjuk, a libamájszeleteket 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Tányérra tesszük, gyömbéres-cseresznyés hagymalekvárral tálaljuk. Pirított kalácsszeleteket vagy pirított brióst adunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 327
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Castellum Hotel Hollókő****

Mióta szakács: 2019.05.02.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pikáns libamáj hagymalekvárral

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

466
libamáj 1.5 kg
bors 0 ízlés szerint
dió 10 dkg
mandula 5 dkg
0 ízlés szerint
lila hagyma 8 közepes db
kakukkfű 3 szál
vörösbor 2 dl
vaj 1 ek
virágméz 5 ek
napraforgó olaj 3 ek
balzsamecet 5 ek
rózsabors 1 ek
gyömbér 5 dkg
cseresznye 0.5 kg
barna cukor 3 ek
pálinka 0.5 dl