Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült-sárgarépa leves almával

Sült-sárgarépa leves almával
Sült-sárgarépa leves almával
85 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon fincsi kis leves. Téli estéken különösen jól tudni esni. Az ötletet a Nők Lapja konyhából vettem, és csak egy kicsit alakítottam rajta.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Serpenyőben pirított, szeletelt mandulával még finomabb :-)

Az alma és a répa mennyisége szabadon variálható. Úgy tapasztaltam, hogy az ízben nem okoz változást, ha valamelyikből több van. A lényeg, hogy összességében legyen meg az 1 kg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát és almát karikákra illetve kockákra vágva egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  2. 3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk őket és megszórjuk a kakukkfűvel. Kicsit átforgatjuk, majd betesszük az előmelegített sütőbe kb. 45 percre.
  3. Miközben sülnek a zöldségek, apróra vágjuk a hagymát és a maradék olívaolajon megfuttatjuk egy nagyobb edényben. Ha már kicsit összeesett, hozzáadjuk a babérlevelet, a curryt és a gyömbért. Kicsit átforgatjuk, majd levesszük a tűzről.
  4. Elkészítjük az alaplét egy kisebb lábasban. Kezdésnek feloldunk egy leveskockát 0,5 liter forrásban lévő vízben. Ha feloldódott, és újra elkezd forrni a víz, el is zárhatjuk alatta a gázt.
  5. A megsült zöldségeket (a levével együtt) beletesszük a hagymás-fűszeres lábosba, és ráöntjük az alaplét. Visszatesszük az egészet főni. Kb. 5 percig forraljuk, majd kiszedjük a babérlevelet és a tűzről levéve botmixerrel (vagy krumplinyomóval) pürésítjük.
  6. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan sűrű, nyugodtan adhatunk még hozzá 4 dl vizet. Emiatt szükség lehet további sózásra-borsozásra is, ízlés szerint. Ezt követően beletesszük a főzőtejszínt, együtt forraljuk még 2-3 percig és kész is.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 6 615
elküldve: 3
receptkönyvben: 136
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Kodak

Mióta szakács: 2013.04.17.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: Halloween
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fűszeres sárgarépakrém-leves almával, almás-curry répaleves, sült répakrémleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

András779
András779 Sat, 2018-09-15 17:52

A 6. pontban elszóltad magad.
Ott említed, hogy a hozzáadott víz után szükség lehet még TOVÁBBI sózásra, borsozásra.
Tehát kell bele só és bors is. Oké sót nem kérdezem mert teljesen egyéni, de mennyi borsot, milyen fajtát és mikor kell beletenni?
Sem a hozzávalóknál, sem az alapanyagoknál, sem az elkészítés előző fázisainál nincs említve.

Kodak
Kodak / Kodak Sun, 2018-09-23 11:52

A leveskockában van só, illetve egyéb ízfokozó, aminek gyengülhet az "ereje", ezért ízlés szerint lehet utánfűszerezni.

194
sárgarépa 0.5 kg
alma 0.5 kg
kakukkfű 2 teáskanál
olívaolaj 6 ek
vöröshagyma 1 közepes db
babérlevél 2 db
gyömbérpor 0.25 teáskanál
curry por 1 teáskanál
leveskocka 1 db
víz 9 dl
főzőtejszín 2 dl