Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült túrógombóc Vivike konyhájából

Sült túrógombóc Vivike konyhájából
Sült túrógombóc Vivike konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismerősömtől kaptam a receptet, amit ő valahol a neten talált. Kicsit módosítottam rajta, mert például nekünk nagyon kevés volt az öntet, kicsit száraz volt, meg kellett még locsolni külön tejföllel, de úgy nem jött be. Én próbálkoztam a rumaromával is, és sokkal finomabb íze lett. Szóval ezután én így készítem. Bárkinek sütöttem, nagy sikert aratott, a mai vendégeknek is nagyon ízlett.;)

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

  • 1 db száraz zsemle (vagy kifli lereszelve motzsának)
  • 1 ek vaj
  • 1 ek cukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 db zsemléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív. A zsemle másik felét én nem szoktam felhasználni, hanem helyette másfél száraz zsemlét lereszelek morzsának. (Mindig van itthon szárított zsemle, mert a panírozáshoz is csak frissen reszelt zsemlét vagy kiflit használok.) Vannak mindenféle praktikák, hogyan lehet kicsit szikkadt zsemléből száraz zsemlét készíteni mikróban, de én nem használok mikrót, szóval ezt le sem írom. Lehet vásárolni is zsemlemorzsát, az nem annyira jó, mert mindenféle száraz kenyeret összedarálnak.
  2. A túrót egy tálba tesszük, a tejben áztatott zsemlét kicsavarjuk, és hozzáadjuk, majd az összes többi hozzávalót is beletesszük. Jól összedolgozzuk. Kicsit maszatos keverék lesz belőle.
  3. Egy tepsit vagy jénai tálat kivajazunk, a túrós keverékből kisebb gombócokat formálunk, kb. 12-13 db lesz belőle. (Az eredeti recept szerint nagy gombócok készülnek, de én jobban szeretem a kisebb méretűeket, mert ha több kell, eszek kettőt, viszont lehet, hogy az egy nagy, sok). 
  4. Elkészítjük a gombócokhoz az öntetet: egy tálban összekeverjük a tejfölt, tojást, cukrot, vaníliás cukrot és rumaromát (ma nem volt itthon vaníliás cukor, helyette egy kis vanília aromát tettem hozzá), simára keverjük, és a gombócokra öntjük. Gázsütőben nagy lángon kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Lehet látni, hogy mikor van kész, mert ha az öntet még nem sült meg, akkor kocsonyásan remeg, elsősorban középen, mert a szélei hamarabb sülnek.)
  5. Amíg sülnek a gombócok, elkészítjük a pirított morzsát: egy serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, hozzáadjuk a morzsát (itt is házimorzsát használok, sokkal finomabb, ma kifliből készült a morzsa), kb. 1 lapos evőkanálnyi cukrot, és kevergetve megpirítjuk. Vigyázni kell, nehogy leégjen a morzsa. Mire a morzsa szép aranybarna lesz, addigra a cukor is karamellizálódik, és finom ropogóssá válik. Ezt nem szórjuk az egész tepsi tetejére, hanem tálaláskor a gombócok mellé szervírozzuk, és a falat gombócokat belemártogatjuk. Egyébként nagyon szeretem ezt a morzsát csak úgy eszegetni is, isteni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: kb. 30x20 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 190
elküldve: 3
receptkönyvben: 41
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc sütve, tepsis túrógombóc, túrós gombóc sütőben

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-22 01:33

Hogy Te miket ki nem találsz Vivike? Ez IS egy fantasztikus recept!!!! A gombócok finom puhák (vaj hozzáadása nélkül is....a tetején a ropogós-karamellás morzsa....na, ez lesz a következő édesség, amit megcsinálok, pedig mi nemigen eszünk édeset...Köszönöm ezt a recit is! Üdv, Torma :)

883
tehéntúró 50 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
zsemle 3 db
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
tej 50 ml
tejföl 6 dl
cukor 3 ek
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
rumaroma 5 ml
zsemle 1 db
vaj 1 ek
cukor 1 ek