Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült vajhalfilé fehérboros lencsével

Sült vajhalfilé fehérboros lencsével
Sült vajhalfilé fehérboros lencsével
40 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a bor csak főzéshez fogy, így mikor megbontok egy üveget, gyorsan ilyen típusú receptek után kell néznem, hogy a maradékot is fel tudjam használni. Ez a halas étel (Ruprecht László receptje), pont kapóra jött, rég szerettem volna vajhalfilét készíteni, de eddig nem találtam meg hozzá az igazán kedvemre való receptet. A köret igazán különleges: a fehérbornak és paradicsomszósznak köszönhetően a nem túl vonzó lencse zamatos, finom raguvá alakul!

hozzávalók / 4 adag

A halhoz

A lencsés raguhoz

ajánlat

Megjegyzés:

Fontos tudnivalók a vajhalról: A vajhal természetes táplálékában megtalálható egy gempylotoxin nevű anyag, amit a hal nem tud megemészteni, ezért nyersen, vagy nem megfelelően átsütve, illetve 17 dkg-nál nagyobb mennyiségben történő fogyasztása egyéneneként változóan enyhe vagy erős hasmenést eredményezhet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az előző nap beáztatott lencsét leszűrjük.

  2. 1 ek vajon lepirítjuk a hagymát és a sárgarépát, majd hozzáadjuk a lencsét. Felengedjük a fehérborral és a paradicsomszósszal.

  3. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük, majd fedő alatt kis lángon készre pároljuk. (Kb. 30 perc alatt puhul meg a lencse, gyakran keverjük meg!)

  4. A vajhalat kb. 4 egyforma nagyságú szeletre vágjuk, sózzuk, majd a felmelegített olívaolajon körbesütjük a szeleteket úgy, hogy minden oldaluk szépen megpiruljon.

  5. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, sütőpapírt terítünk egy tepsibe, átemeljük rá a halszeleteket és 5 percig a sütőben továbbsütjük.

  6. A lencsés ragura tálaljuk a halat, aszalt paradicsomcsíkokkal és bazsalikommal díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 205
elküldve: 3
receptkönyvben: 183
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: halételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült vajhalfilé fehérboros-paradicsomos lencsével, vajhalfilé lencseraguval, sült vajhalfilé, halfilé sütve paradicsomos lencseraguval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

slez0639
slez0639 Sun, 2012-12-30 16:04

Kedves mindenki!
Világositsatok fel. hogy milyen állat a "vajhal"? Duna mellett lakom és megértem már hetven évet is, de még soha nem hallottam azt, hogy vajhal.

Üdv. slez

487
hal 80 dkg
olívaolaj 0.5 dl
bazsalikom 0 ízlés szerint
lencse 18 dkg
vaj 1 ek
vöröshagyma 1 kis fej
sárgarépa 1 közepes db
fehérbor 2 dl
paradicsomszósz 3 dl
1.5 kk
kakukkfű 2 csipet
szárított paradicsom 4 db