Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sushi diakától

Sushi diakától
Sushi diakától
120 perc / előkészület: 90 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint ígértem, itt a sushi storym.:)

4 évvel ezelőtt rá sem tudtam nézni a sushira, pedig a kedvesem már akkor is mindig el akart vinni egy japán étterembe, hogy valami újat kipróbáljunk. Közben egy számomra nagyon kedves gyerekkori barátnőm elhelyezkedett egy japán szalagos étteremben, és gondoltuk, egyszer meglepjük, és végre a párom kívánsága is teljesül. :)

Tehát elmentünk, mindent megkóstoltunk, majd mikor kijöttünk, letoltam, hogy miért nem hozott el már sokkal hamarabb :) Mondanom sem kell, hogy rákaptam az ízére, éppen ezért megkértem barátnőmet, hogy tanítson meg sushit tekerni. Azóta havonta minimum egyszer készítek, sőt, volt már, hogy a szomszédom megkért, hogy csináljak neki egy kis munkahelyi összejövetelre :)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst legalább 7-szer átmossuk. Feltesszük egy edénybe főni, (én kerámiába szoktam, mert nekem még abban sose ragadt le), éppen annyi vízzel, ami ellepi, ez kb. 7 dl. Nagyon lassú tűzön addig főzzük, míg el nem fövi a levét. Majd még 20-25 percet az edényben hagyjuk, hadd puhuljon. Ha kész, átborítjuk egy jó nagy keverőtálba. Az almaecetet, a cukrot és a sót egy kis edényben összekeverjük, és egy fél percre mikróba tesszük. Ezt az oldatot ráöntjük a rizsre, és alaposan összekeverjük.
  2. A nori lapot rövidebb oldala mentén vágjuk ketté, így egy lapból két lapunk lesz.:) Az uborkát vágjuk ketté hosszában, majd megint ketté, végül megint ketté. Így kapunk 8 csík uborkát. A paprikát szintén vágjuk csíkokra, a tonhal konzervekről leöntjük a levet, és összetörjük a majonézzel. A sonkát megint csak vágjuk hosszában csíkokra. Készítsünk magunk mellé egy tálba sima vizet (erre a kezünk folyamatos nedvesítésére lesz szükségünk). Ha van makisunk, azaz sushi tekerőnk (ha nincs, akkor jó egy bambusz alátét, vagy legrosszabb esetben egy konyharuha), akkor alaposan tekerjük be folpackkal, erre azért van szükség, mert így könnyebb tisztán tartani.
  3. Fogunk egy nori lapot, és a fényes oldalával lefelé rátesszük a makisura. Fedjük be rizzsel úgy, hogy a nori lap tetejét egy ujjnyi vastagon hagyjuk szabadon, itt fogjuk összeragasztani a sushinkat. Variálhatjuk a feltétet. Egy vékony csíkban tegyünk a rizs közepére tonhalat, majd egy csík uborkát. Határozott mozdulatokkal a makisu segítségével tekerjük fel, vizezzük be a mutató ujjunkat, és húzzuk végig ott, ahol össze kell ragadnia a nori lapnak. Ugyanezt megcsinálhatjuk más ízesítéssel is, pl: a rizst kenjük meg krémsajttal, tegyünk rá sonkát, majd egy csík kápia paprikát.
  4. Ha nagy tekercset szeretnénk, akkor fogunk egy egész nori lapot, és beterítjük rizzsel úgy, hogy mindenhol érje. Majd megfordítjuk úgy, hogy a rizs lefele legyen és az algalap legyen felfelé. Tölthetjük ezt is bármivel, én most úgy töltöttem, hogy egy vékony csík krémsajt, egy vékony csík tonhal, sonka, egy uborka és egy paprika. Ezt is feltekerjük a makisu segítségével, éles vizes késsel szeleteljük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 947
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

diaka74

Mióta szakács: 2015.01.15.
24 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tonhalas-uborkás sushi, sushi tonhallal és krémsajttal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

538
sushi rizs 50 dkg
nori lap 8 db
almaecet 7 ek
cukor 1 teáskanál
1 kávéskanál
tonhalkonzerv 180 g
majonéz 2 ek
kígyóuborka 1 közepes db
kápia paprika 1 közepes db
pulykamell sonka 10 dkg
krémsajt 5 dkg
víz 7 dl