Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sushi egyszerűen

Sushi egyszerűen
Sushi egyszerűen
40 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokan imádjuk a sushit, ám viszonylag kevesen vesszük a bátorságot, hogy otthon is megpróbáljuk elkészíteni. Pedig igazán nem bonyolult mutatvány, ráadásul otthon készítve garantáltan friss lesz benne minden alapanyag. Szóval próbáljátok kis Ti is, pakoljátok meg minden földi jóval, és írjátok meg, hogyan ízlett!

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst legalább 8-10-szer átmossuk, amíg már teljesen tiszta a mosóvíz. Ekkor egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nagyjából 4-5 dl). Az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percet pihentetjük.
  2. Az ecetet, a cukrot és a sót egy kis tálban összekeverjük, majd a kész rizshez keverjük - ettől lesz ragacsos. Az ecetes rizst átkanalazzuk egy nagyobb, lapos tányérra, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  3. A friss lazacot fél centi vékonyan felszeleteljük, a zöldségeket julienne-re vágjuk. Ha félünk a nyers lazactól, tegyük előtte éjszakára fagyasztóba, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak.
  4. Már csak az összeállítás van hátra, ehhez szükségünk van néhány nori lapra (ázsiai boltokban, illetve nagyobb üzletláncokban beszerezhető), illetve egy sushi tekerő bambuszlapra.
  5. A nori lapot a bambusztekerőre fektetjük, és egyenletesen befedjük egy adag rizzsel - ehhez tanácsos bevizezni a kezünket, különben rátapad a rizs. Fontos, hogy a lap alsó, illetve felső szélén egy-egy 1,5-2 cm széles sávot szabadon hagyjunk, ez fogja ugyanis összetapasztani a tekercset.
  6. A rizsre fektetünk egy sornyi halfilét, majd tetszés szerinti zöldségeket. Amikor mindent rápakoltunk, óvatosan, ám szorosan elkezdjük feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushirúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda a bambuszlap ölelésében, hogy jól összeálljon.
  7. Hagyjuk 10 percet pihenni a rudakat. Vizezzünk be egy éles kést, és szeleteljük fel vele a sushit. Fogyasszuk szójaszószba mártogatva, de akár wasabival, kaviárral vagy savanyított gyömbérrel is kísérhetjük.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 63
össznézettség: 20 192
elküldve: 1
receptkönyvben: 94
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
963 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

sushi

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

389
sushi rizs 30 dkg
víz 4 dl
rizsecet 3 ek
nádcukor 1 ek
1 csipet
lazac 25 dkg
kígyóuborka 1 db
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
zöld kaliforniai paprika 1 dkg
sárga kaliforniai paprika 1 db
avokádó 1 db
wasabi konzerv 1 teáskanál
kaviár 20 g
nori lap 5 db