Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sushi-készítés véleményem szerint kissé túl van misztifikálva. Pedig csak egy jól bevált, megbízható recept kell hozzá, és máris mehet a japán csoda! Olyan, mint a biciklizés: amíg meg nem tanulod, igazi mumus, de amint ráérzel, gyerekjáték. 

Az alapanyagok közül igazából csak a nori lap és a lazac drága. Avokádó helyett használhatunk kígyóuborkát is. Rizsecet helyett sima ecetet, sushi rizs helyett pedig sima rizst. Nincs szükség drága alapanyagokra, így is finom lesz.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst folyó víz alatt alaposan átöblítjük egy szűrőben. Nagyon fontos, hogy jó minőségű rizs legyen, de nem muszáj emiatt megvenni a drága sushi rizst. Sima "A" minőségű rizzsel is kiváló lesz. Fazékba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen megteljen a fazék (legalább 1 liter) Nem használunk olajat, nem teszünk rá fedőt, nem változtatunk a hőfokon. Végig közepes lángon főzzük, időnként megkeverjük, hogy ne tapadjanak oda a szemek. Sosem mérem a főzési időt, kóstolás alapján döntöm el, megpuhult-e. Ha készen van, kiöntjük a szűrőbe, és lecsepegtetjük róla a maradék vizet, amit nem szívott fel. Ezzel a módszerrel lehet tökéletes köretet készíteni bármilyen más ételhez is, mert nem lesz darabos, sem száraz, sem pergős. Node, most sushit készítünk, tehát jöjjön a következő lépés!
  2. A cukrot, ecetet és sót egy pohárban jól összekeverjük, majd beledolgozzuk a rizsbe. Ettől lesz csodálatosan krémes és ragacsos, de nem nyálkás. Kicsit pihentessük, mert forrón nem kellemes vele a munka.
  3. Meghámozzuk az avokádót, és egyenes csíkokra vágjuk, majd felcsíkozzuk a lazacot is. Ha nincs avokádó, vagy drágának találjuk, a kígyóuborka is tökéletesen megfelel. Egyébként is annyira intenzívek az ízek, hogy alig lehet érezni a különbséget. Ízlés szerint tehetünk még bele répát, omlettet, tengeri herkentyűket, vagy ami épp kéznél van.
  4. Kitesszük a sushi tekerő bambuszt, és ráhelyezünk egy nori lapot a fényes felével lefelé. Megfigyelhetjük, hogy a lap hosszában kb. 2-3 centiméterenként bordázott. Ezek a bordák a tekerő bambusz bordáival keresztben legyenek, mert ezek mentén fogjuk majd felvágni a tekercseket. Megkenjük a nori lapot rizzsel. Én egy nagyobb késsel egyengettem simára, de videókban láttam, hogy a japánok fakanállal vagy kézzel szokták. Nekem a kés kényelmesebb, de mindenki döntse el maga. Fontos, hogy a felső végénél hagyjunk ki legalább 1 cm csíkot üresen, mert az fogja a végén összefogni az egészet. Ezt a szabad részt kenjük be vízzel.
  5. Az alsó és a felső harmadánál vízszintesen tegyünk le két sor avokádót és két sor lazacot. Kenjük meg wasabival, majd tekerjük fel a bambusz segítségével. Ha még nem találkoztál a wasabival, előtte mindenképp kóstold meg, mert nagyon csípős! Lehetőleg minél többször fordítsuk át, majd a végén alaposan nyomjuk össze a bambusszal. Ha nem megy, érdemes megnézni néhány videót, és egyből sikerülni fog.
  6. Éles késsel korongokat vágunk belőlük, majd egy tálcára rakva tálaljuk a makikat. Tegyünk mellé szójaszószt. Lehet bele gyömbért reszelni.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 173
elküldve: 1
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: uzsonna, vacsora

egyéb elnevezések

sushi maki, lazacos sushi, füstölt lazacos avokádós sushi

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

394
nori lap 5 db
rizs 1 bögre
víz 1 l
füstölt lazac 100 g
avokádó 1 közepes db
rizsecet 2 teáskanál
2 teáskanál
cukor 4 teáskanál
wasabi konzerv 1 kávéskanál